Mange unge higer etter spenning, adrenalin-rusj eller rus. Det er en del av det å være ung, å oppleve nye følelser, ofte bedøvende, ofte velbehag eller nytelse, med en eller annen «hangover» når det hele går over. For det gjør det jo alltid. 

Hva er rus?

Rus er kort fortalt en betegnelse på de mentale og fysiske tilstandene som oppstår når en person er ruset, enten på kjemiske rusmidler eller av naturlige årsaker som aktiverer de samme deler av hjernen. Sistnevnte kan skyldes lykke, sex, fysisk aktivitet med mer.

23: Drugs organized neatly

marcos c. via Compfight

Historisk sett har kjemisk indusert rus ofte vært benyttet ved hellige handlinger, ved ritualer eller feiring av høytider. Fram til fremstilling og salg av brennevin i stor stil ble vanlig på 1500-1600-tallet, var alkohol-beruselse oftest fremstilt i et positivt lys i Vesten, ifølge Wikipedia.org.

Fram til det 21. århundre, har vi fått betydelig mer kunnskap om rusens virkning, konsekvenser og hvor avhengig og vanedannende flere russtoffer kan være.

De kjemiske rusmidlene betydelig farligere en de lovlige salgsvarene man får kjøpt over disk på vinmonopolet, i følge de som har greie på det. Men, her strides dog de lærde. Cannabis, som framstilles av hampplanten, framstiller man hasj og marihuana av som kjent. Burde ha vært tillatt for eget bruk også her hjemme, mener mange. Heldigvis er det et strengt lovverk som gjør nettopp cannabis like ulovlig å være i besittelse av, som både Ecstasy, GHB, osv.

725-rustlf

Det begynner kanskje med en pils på en tilfeldig fest, du er 17 år og én av gjengen, du tør ikke si nei takk. Snøballen begynner å rulle allerede nå, du vet det ikke ennå, men før året er omme har du kanskje forsøkt hasj, du kjenner lykkefølelsen det gir å være ruset.

Tilbudet om sterkere stoffer er et par tastevalg unna, du vil forsøke, du har jo kontroll ikke sant? Brått så er du hekta på tunge narkotiske stoffer som gir deg det du trenger, et friminutt fra livet. Da er helvete i gang.

Det moderne mote-dopet MDMA har eksplodert på markedet i Europa, også i Norge er dette så lett å få tak i at Kripos er maktesløse vitner til kjøp og salg åpenlyst på gata i de fleste store norske byene. Det er dessverre bare snakk om tid før man får overdosedødsfall pga MDMA.

MDMA gir en følelse av eufori, en lykkefølelse som vedvarer, men som kan gi store skader, både på kort og lang sikt. Pris? 1000 kroner per gram, som tilsvarer mellom fem og syv bruker doser.

den seneste EU-rapporten om rusmidler rapporterer om lag 2,1 millioner unge voksne i Europa å ha brukt MDMA i løpet av det siste året. MDMA er i ferd med å øke i popularitet igjen blant både etablerte brukere og en ny generasjon unge brukere, ifølge rapporten, skriver NRK.no

Er du ung, og har spørsmål vedrørende rus og dens virkning, ikke nøl med å ringe 08588. Her får du råd og veiledning fra erfarne helsepersonell som vet å gi deg den hjelpen du behøver. Enten for deg selv, eller noen du er glad i.

Kast ikke bort livet med farlig rus, velg heller adrenalin-rusj, hopp i fallskjerm, dra på øyhopping, gå i fjellet. Nyt heller livet enn livsfarlige medikamenter som gjør deg avhengig og senere syk. Det er aldri for sent å la være å ruse seg.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Endelig kommer varmen – sommeren 2016!

Ifølge de som har best greie på vær, skal et høytrykk, som betyr godt vær, endelig passere store deler av...

Hva er din mentale alder?

Alder er bare et tall, ikke sant? Hvordan man føler seg er jo viktigst. At man faktisk føler seg ung...

Lukk