Russ = dum i hue? Etter 13 års skolegang, skulle man tro at det var kloke og begavede mennesker som avslutter eksamen i løpet av våren.

Men mye tyder på at det i hvert fall ikke var sunn fornuft som preget pensum.

Hva er det de driver med på skolen, i så mange år? Hva er det læreren forteller elevene? Er det fortsatt unødige ligninger, bibelvers og nynorsk som er en unødig stor del av læringen?

Snakkes det ikke om livet, døden og alt det i mellom der, hvor lite som skal til og at alt man foretar seg, faktisk får konsekvenser for en? Velter en buss kan du dø. Russ er like dødelig som alle uten russedress.

Grunnen til at vi spør, er det sjokkerende antallet førerkort som beslaglegges i disse dager. Der politiet har stoppet en buss, med 40 personer ombord – for mange! Hva skjer?

Russ = dum i hue?

Som om vettet, fornuften og konsekvenser er blåst bort i det øyeblikket russedressen er på. Som om alle lover og regler ikke gjelder for de man er avgangselever. Som om sikkerhet og fornuft på veiene ikke gjelder russen.

Selvsagt skal man feste, ha det gøy, spille musikk, danse, drikke, pule og dele russetiden med venner og kjæreste, som man har del skolehverdagen med i så mange år. Men må sunn fornuft vike av den grunn?

Natt til lørdag talte politiet 61 om bord i en russebuss som ble stanset i Slemdalsveien. Vognkortet viste at bussen var registrert for 21

Dagbladet.no

Den russen som har vært så «smart» og gem for resten av russegruppa og sagt ja til å være sjåfør på russebussen, har ansvaret for alt, når bussen er på veien. Også at bussen er over-booket, og det er sjåføren alene som må ta all straff. Mister sannsynligvis lappen for flere måneder, kanskje år. Er det virkelig verdt det? Er russe-sjåførene i dette landet så dumme?

Uansett press fra de andre på bussen, må sjåførene takke pent nei til flere ombord, enn det bussen eller bilen er registrert for. Dette vet alle som har gjennomført 13 års skolegang.

Alle russebusser har en sjef, denne må vise større respekt for sikkerhet, lover og regler. Det er verken tøft eller særlig smart å bli utsatt for en ulykke som kan kveste én eller flere, i verst fall ta livet av flere ombord i en overlastet buss, som i utgangspunktet veier flere tonn.

Tenk over at det sitter en mor og en far hjemme og er bekymret for konsekvensene for russetiden. Ikke gi foreldrene deres mindre nattesøvn og mer bekymringer enn nødvendig.

Når alkoholen går inn, går vettet ut, er et gammelt ordtak. Men ærlig talt da russ 2017? Det er ikke kult å være død russ. Da er det over for alltid. Tenk konsekvenser.

Kjenner du en russ2017? Del gjerne!

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Engelsk fotball – fantastiske nyheter!

Du som er anglofil, elsker engelsk fotball eller som bare liker å se kamper fra ball-øya, har gode tider i...

Kontroll på virkeligheten?

Kontroll på virkeligheten? Du er et tenkende menneske, der for vet du at du er. Du eksisterer. Men, om virkeligheten...

Lukk