Russetiden er her, og fram til 17. mai skal årets russ klemme i seg mengder med alkohol, og ha sex med en rekke fremmede. Å være foreldre til denne gjengen, er en prøvelse som skalper mer frykt og våkenetter enn for russen selv. 

Å være endelig ferdig med 13 års skolegang må selvsagt feires, det skulle vel for pokker bare mangle. Men, må det handle om sex, kanskje dop og mye alkohol? For noen russ, er dessverre russetiden starten på et rus-helvete de ikke kommer ut av. Heldigvis klarer de fleste seg uten varige skader, men mange kunne ha valgt å ruse seg langt mindre enn de faktisk gjør i denne tiden.

Rus og sex er to av flere grunner til at mange foreldre har problemer med å sende sine unge håpefulle ut i feiring.

Jente-russen blir stemplet som løssluppen, billig og horete om de har sex med flere gutter under russefeiring. For det har nemlig mange russ. Mye sex. Mens gutte-russen får kudos, ros, heder og ære om de klarer å legge ned så mange jenter – russ eller ikke, som mulig i samme periode.

Så det er altså intet nytt under solen. Kroppspresset og sex-fokuset er slik det nesten alltid har vært. Dessverre er det tøffere for mange unge å bli pålagt drikke- og sexpress, fra medruss, enn å lage seg den feiring man egentlig vil ha for seg selv.

At unge menn, forgriper seg på unge kvinner, fordi de tror de kan ta loven i egne hender, fordi de er russ – viser at de har gått glipp av viktig læring underveis.

Er det rart mange foreldre bekymrer seg syke?

Nerde-russ

Aktiv I Oslo.no via Compfight

 

Å være 19 år og i startgropa på voksenlivet burde ha vært spennende, givende og gøy. Og er det sikkert for mange. Men for noen er det et rent helvete, fordi de føler så mye press utenfra. Kroppspress, videre utdanning og gode nok karakterer. Press fra foreldre, om å være flink nok, press fra venner for å være tilgjengelig og bra nok.

Russetiden skal være en fest, men på dine egen betingelser. Ingen andres.

Er du jente og jomfru. Og russ. Er det kanskje på tide å debutere tenker du kanskje? Hvem skal bestemme når du skal pule? Ingen andre enn deg selv, og ikke skal du måtte presses til å være med på noe du slett ikke vil heller. Det være seg sex, alkohol eller dop.

Dessverre er det noen som føler det slik, og lar seg presse, for å ikke falle utenfor gjengen. Dessverre finnes det hundrevis av jenter og gutter som ikke hadde noen god russefeiring, men tvert i mot – opplevde den viktige tiden som et rent helvete.

For det er ikke tilfeldig at nesten samtlige russelåter inneholder tekst som forteller at jentene bør takke ja til sex, om ikke så får de det allikevel.

En debatt som kommer opp hvert eneste år på samme tidspunkt, men en debatt som kan legges død av russen selv. Man skal ikke måtte si ja til noe som er nei, og foreldre som har en gutte-russ i huset, må åpenbart gi ham formaninger om at han bør oppføre seg som folk.

For mange er russ synonymt med bortskjemte drittunger som tror de kan gjøre som de selv vil. Sannheten er at de fleste oppfører seg innenfor de gitte rammer og lovverk. Alltid er det dog noen som ødelegger for et helt russekull, eller for en hel skole. Dessverre.

Er du en forelder til en russ i 2016, så har du ikke bare ansvaret for at vedkommende ikke bryter loven, men du skal fungere som venn og omsorgsperson – enda du er grå av bekymring. Det krever sin mor og far det.

 

Vargas

Tags: alkohol, bekymring, dop, drittunger, foreldre, Russ, Russ2016, russetid, sex, voksenlivet

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Leicester – miraklet, som ikke kunne skje …

Allerede søndag 10. april kan Premier League være avgjort. Og det er lille vakre Leicester City som mot alle odds...

SEX – hopper du av i svingen? Tvilsom prevensjon

TV2-programmet kroppen din, med den energiske og flotte legen Line Jansrud, i programmet "Kroppen din" har mange interresante tema, deriblant om hvor...

Lukk