De siste årene har mer enn 500 mennesker hvert år tatt sitt eget liv, det er mer enn dobbelt så mange enn tallene på drepte og døde i trafikken i Norge på et år. Selvmord blir svært sjelden omtalt i media.

Pga fra for smitteeffekt og for å skåne de etterlatte.

Det er ingen naturlig handling å selv ville dø, om man ikke er døende fra før grunnet alvorlig sykdom eller alderdom.

Å hjelpe noen inn i døden er straffbart i Norge, men tillat i Nederland. Aktiv dødshjelp har vært et hett tema i Norge. Men ikke selvmord.

– Filmen «Bambieffekten» er en norsk film som går rett til hjertet av problemstillingene. Den handler om Cecilie og Veronica, to ungdommer som møtes på internett og inngår en dødspakt. Etter lang tids planlegging reiser de på hyttetur til Sørlandet.
Her skal de begå selvmord, sammen.

Døden er en ræva måte å ende livet på. Det er en lite kul måte at livet ender med døden. Men sånn er livet. Og døden for oss alle, så vidt vi vet.

Sleeping through the Apocalypse

Darron Birgenheier via Compfight

 Mange mener det er bare starten på noe uendelig, men det blir bare synsing siden ingen vet. Å dø i seg selv er ikke farlig, det er jo gjort på et øyeblikk, det at den er så langvarig er det verste med den. Den er jo evig. Ryktes det om.

Om du skulle velge å avslutte livet selv, i håp om at døden er et pusterom, et buss stopp i livet om du vil. Så kan det hende du vil angre bittert på det. Det er ikke sikkert du får komme tilbake til din nærmeste igjen.

Om det er et liv etter døden så møter du igjen de som gikk bort før deg. Men ikke ha det som et holdepunkt eller garanti for et selvdrap. Du får ikke sjansen til rette det opp igjen. Et selvmord er like endelig som døden selv.

Uansett hvilke problemer, utfordringer eller sorg man kommer til i løpet av livet så bør aldri selvmord være løsningen. Til det er ditt liv for verdifullt for deg og dine næremeste. Alle har en god grunn til å leve livet. Og det er livet selv.

Sykdom, angst og bunnløs fortvilelse til tross for å ha et tilsynelatende godt liv med gode venner. Ender med selvmord noen ganger. Hvor viktig er ikke å sette nettopp det på dagsorden?

Mange mennesker kan oppleve å ha det så ille at de ser bare døden som eneste utvei. Da bør man ta kontakt med mennesker som bryr seg, som er kloke nok til å forstå problemet, og som skjønner alvoret i situasjonen.

Tar man sitt liv uten å flagge smerten- setter man sin egen familie inn i et helvete ingen kan skjønne uten å ha opplevd det.

Foreldres største mareritt er å miste sitt barn. Det bør alle forstå. Men også voksne kan komme i situasjoner der livet ikke lenger er til å bære. Da må man gjøre alt for å tenke rasjonelt nok, på sin familie og sine barn.

Livet er til for å leves.

I skolen og i samfunnet for øvrig burde det vært langt mer fokus på å forebygge selvdrap. Også foreldre bør snakke om døden og selvmord med sine barn som er gamle nok til å skjønne hva det er snakk om.

500 mennesker dør hvert eneste år, etter eget ønske. Det er 500 liv for mange. I et land som Norge skal det være rom for å kunne leve godt.

Da må man tørre å snakke om selvmord for å unngå at flere velger raskeste vei ut av livet.

Vi må tåle sorg og smerte uten å komme inn på døden i våre tanker. Den kommer tidsnok.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Handelslekkasjen til Sverige- Mer enn 20 milliarder

Foto: abcnyheter.no Arbeidsledigheten er ikke stor i Norge, men den kunne vært lavere. Om norske politikere hadde ønsket å gjøre...

Danmark-Norge – med seier kan det bli EM

MOA på topp og Carew ønsker å være makker. Selvsagt ønsker han det. Alle spillere vil spille fotball mest mulig....

Lukk