Hva får mennesker til å skade seg selv? Hva gjør folk så fortvilet at de skader seg selv? Oppmerksomhet? Eller bare et skrik om hjelp?

Selvskading vil si at man påfører seg selv en skade. Noen gjør det èn gang, andre kommer inn i et mønster hvor de gjør det igjen og igjen. Selvskading er vanligst hos ungdom og yngre voksne. Selvskadingen og smerten som følger blir en ikke-optimal måte å løse uro, spenning eller psykisk smerte på.

Dette er vel et problem for yngre mennesker, som ikke har funnet seg til rette, eller som lider psykisk av en eller annen grunn.

For veldig mange er det en sterk forbindelse mellom selvskading og traumer i barndommen. Noen av forbindelsene man har identifisert omfatter tidlig atskillelse og tap, å bli tatt bort fra hjemmet, alvorlig omsorgssvikt, smertefull medisinsk behandling, å bli misbrukt eller mishandlet.   Mennesker skader seg selv fordi det hjelper dem, og at selvskading er en mestringsmekanisme utviklet for å imøtekomme spesielle behov mener eksperter på område. For å forstå selvskading i en slik sammenheng må man undersøke følelser og tanker som ligger bak atferden.

Jeg mener dette er et signal på manglende utbygd psykisk helsevern i Norge, fordi dette er et økende problem blandt landets unge.

Jeg mener også at det bør legges ned mye mer arbeid for å forebygge selvskading. Og da må man begynne allerede i barneskolen, og få de unge til å søke hjelp før det går så langt at man velger å skade seg selv.

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
En halvliter takk…

Ehe det har vi ikke sier blondinene å ser litt flau ut. Har ikke? Nei vi har 0,4 eller 0,6...

Wolves- Stoke 0-0

Etter tidenes kjedligste kamp på erverdige Molineux Stadium- Viktig poeng å ha med seg for å overleve i PL men...

Lukk