Din siste sommer som gift? Slik har det vært i mange år i Norge. Etter sommerferien er det over. Hun eller han har tenkt på det en stund og vil ut av forholdet eller ekteskapet.

I noen tilfeller er det ikke mer enn akkurat avgjort. Bruddet er utvilsomt like smertefullt – uansett årsak og betenkningstid.

Å skilles kan også være riktig for begge, til tross for at det kan være den vondeste perioden i livet, særlig om man ikke har kommet til enighet, men der den ene blir forlatt.

Er felles barn involvert i skilsmissen, er det alltid mer utfordrende og man kan ikke skilles over natten, men separeres i en karantenetid på to år, der man oppfordres til å snakke skikkelig sammen, gjerne med fagfolk tilstede. Ikke sjelden ender det med brudd likevel.

Barna som rammes mister det tryggeste de har, sitt hjem og sin familie. Ikke alle barn tar skade av en skilsmisse, men de tar med seg en erfaring som bunner ut i en usikkerhet de vil huske lenge. Har foreldrene det bedre hver for seg, vil det gagne barna på sikt.

For noen par, brukes sommeren og sommerferien til refleksjon og planlegging. Har man slitt i forholdet, enten man er gift eller ikke – kommer det et ofte et tidspunkt man må ta en avgjørelse. For den som blir forlatt, er det smertefullt, dramatisk og man kan havne i en livskrise.

Din siste sommer som gift?

Er man usikker og i tenkeboksen, blir sommerferien brukt til alt annet enn hygge, avslapning og kos. For noen par, ja stadig flere i følge statistikken, er nettopp sommerferien starten på slutten. Et forhold som var ment til å vare evig, tar slutt.

Årsaken til at sommerferien får skylda er nitidig krangling, ofte om penger eller bagateller som ingen firer ved. Feks. hvilket hotell man skal bo på i Syden, at den ene drikker mer enn hva den andre liker eller at man velger reisefølge den ene har bedre kjemi med – enn den andre.

Å bryte ut av et forhold er lett om det har vart i noen uker. Har det gått flere år, og det er barn involvert, blir det betydelig verre for begge parter. Det å gjøre det slutt med noen man har elsket dypt og inderlig og som man fortsatt er glad i, er kanskje det vanskeligste man kan gjøre.

Vær alltid ærlig rundt årsaken til bruddet. Fortell at det er du som er grunnen til at ting ikke fungerte, enten fordi forventningene dine til forholdet ikke ble innfridd, eller fordi du ikke ser deg i stand til å oppfylle de ønsker og forventninger hun eller han har.

Har følelsene tatt slutt, er det smertefullt, men desto viktigere å fortelle om det.

– For den som blir dumpet er det forferdelig vanskelig, spesielt om det fortsatt er følelser igjen til den som velger å gå. Når man mister den man elsker er det naturlig å føle smerte, og kjærlighetssorg på en gang.

Å skilles som venner for barnas skyld kan også by på problemer om man føler livsgrunnlaget og langtidsprosjektet man startet sammen – brått forsvinner.

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan man best mulig velger å bryte ut av et forhold. Om det finnes håp i mørket? Selvsagt gjør det det. Om det finnes en liten gnist, bør man kanskje kjempe for å få den tilbake som den solide flammen den engang var. Da er det åpenbart en kamp som begge måtte ønske å ta sammen. For ekteskapet eller forholdet.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Helligdagen hellig? Eller fram med gressklipperen?

Helligdagen hellig? Eller fram med gressklipperen? En kilde til irritasjons og krangler gjennom år – søndagens ro blir avbrutt av...

London angrepet av terrorister igjen!

Minst syv er drept og nær femti skadet, flere av disse alvorlig. London er preget av enda et angrep, London...

Lukk