Nettmobbing er svært utbredt i Norge. Dessverre så er også mange voksne med på å stimulere til mobbing, ved å ikke ta grep de gangene de observerer trakassering, dritt slenging eller annen form for mobbing via Internett. 

Sosiale medier er et utstillingsvindu for alle som har lyst til å spre alt fra dårlig oppførsel til ondskapsfull mobbing og trusler. I mellom der er det et vidt spekter av forskjellig grad av det å ytre seg mot andre privatpersoner.

Dessverre er altså voksne med på å mobbe barn.

– Telenor, Medietilsynet, Røde Kors og Barnevakten har jobbet sammen siden 2009 for å bekjempe digital mobbing gjennom den dialogbaserte holdningskampanjen «Bruk Hue». Kampanjen gir både barn og voksne gode verktøy og råd for å forebygge og bekjempe digital mobbing, og kan vise til gode resultater.

Om du som forelder eller foresatt, ser eller hører noe som kan ligne på mobbing e.l tar du grep? Mulig er det riktig av deg å avvente til du er helt sikker på hva situasjonen handler om. Finner du derimot ut at det foregår noe som ikke burde skje, har du en plikt til å bry deg.

NOEN TIPS OG RÅD

* Spør om lov før du legger ut opplysninger om eller bilder av andre.

* Gi aldri ut passordet ditt, snakk med en voksne om ubehagelige ting på nettet.

* Vær forsiktig med å oppgi opplysninger om deg selv og andre.

* Uansett hvilken type mobbing du opplever, så er det voksne som kan hjelpe deg, enten foreldre, helsesøster, lærere eller andre omsorgspersoner du stoler på. Det er viktig å si fra.

* All mobbing er totalt uakseptabelt uansett om det skjer verbalt, på nett eller via mobil.

Kun på denne måten vil det være mulig å ta av toppene på det  enorme fjellet av mobbing som foregår. Det skjer i alle settinger i alle miljøer og over hele Norge, hver dag.

På skolen, på skoleveien, på fotballtrening, i hjemmet, i svømmehallen osv. Du MÅ ta tak, og gi en klokkeklar beskjed hver eneste gang du opplever at noen opplever trakassering.

HVORDAN STOPPE DIGITAL MOBBING?

Å ta grep når du har noe fysisk bevis er en ting, noe helt annet er det å gripe inn i en massiv mobbekampanje mot et enkelt individ på Internett. Det er selvsagt ikke enkelt, og krever mot.

Forebyggende tiltak, er veien å gå. Det er svært viktig for trygg bruk av digitale medier for alle, både barn og voksen. Særlig siden de unge i økende grad bruker nye kanaler som trigger nye former for mobbing.

Barn og unge bruker mobiltelefon og Internett betraktelig mye mer etter smarttelefonens inntok på det norske markedet. Dette gjør det enklere å skjule mobbing for voksne, og gjør det vanskelig for foreldre å holde oversikt over barnas digitale liv.

Digital mobbing er ikke annerledes enn annen mobbing, det bare skjer et annet sted.
Mobbing er når noen opplever at andre er slemme med dem, sier stygge ting og at dette skjer mange ganger. Digital mobbing er når noen sender ubehagelige meldinger eller bilder over internett eller mobil. Digital mobbing blir ikke borte så lett og det kan deles med mange.

Kampanjen «Bruk Hue» er todelt og gjennomføres på dagtid for elevene, og på kveldstid for foreldre. I løpet av våren 2013 vil turneen ha besøkt 400 skoler, nærmere 120.000 elever og 22.000 foreldre.

Det er en start.

Kommer du over mobbing på Internett, om mobberne er voksne eller barn, enten på Facebook ,Twitter eller i et kommentarfelt. Bruk den makten du har tilgjengelig å fortell hva du mener. Henvise gjerne til denne meget viktige kampanjen «Bruk Hue».

Lærer du selv å bruke Hue, er det lettere for andre å ta etter.

Noen nyttige linker som kan hjelpe deg til en bedre hverdag.

BrukHue.com, RødeKors.no, Medietilsynet.no og UNG.no

Synes du dette ble litt mye på en gang, men ønsker å snakke med noen voksne om vanskelige tema? Ta kontakt i kommentarfeltet på denne bloggen, så lover vi å veilede deg til voksne som vet hva du skal gjøre.

Det verste du kan gjøre om du opplever vanskelige ting, er å la det fortsette. Ta heller kontakt snarest mulig med en voksen person.

Lykke til!

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Nå kommer vinterstormen!

Med mye nedbør og opp mot sterk storm i kastene skal man være på vakt når den første vinterstormen slår...

Du vil bli kjendis du!

Om du hadde blitt spurt, ville du gjort nesten hva som helst for å bli kjent eller kjendis, ikke sant?...

Lukk