Røde Kors er der for deg i fjellet, men det er ditt ansvar å unngå å opptre uansvarlig og i områder med stor snøskredfare.

Påsken 2013 kan se ut til å være en av de mest snørike på mange tiår, det kan bety mange skred i befolkede områder i fjellet.

Som kjent er det kun ca 10% av befolkningen som ferdes i fjellet i påsken. Det er allikevel så mange mennesker at hjelpeorganisasjonene ikke kan passe på alle til en hver tid. Du bør selv sørge for å ferdes i merkede trassere der det er absolutt å trygt å stå på ski.

Dessverre skjer det ulykker i hvert eneste år, ikke alltid med snøskred som årsak, denne påsken er det nettopp det som skremmer rednings-korpsene, svært mange overser advarsler om skred og skredfare.

Nylig omkom en mann i 50-årene etter at han og en kamerat ble tatt av et snøskred på Kattfjordeidet i Tromsø kommune.

Foto: Tormod Eldholm. Skredøvelse Ørsta.

Det var en gruppe på tre skiløpere som utløste skredet. Tredjemann ble ikke tatt av skredet, og klarte sammen med andre frivillige som var i nærheten å grave fram de to.

Tenk over at det kan det være deg som blir tatt av snøskred om du ikke er klok nok til å tenke risiko-analyse når du og ditt følge ferdes i fjellet.

Folk må stille seg spørsmålet om hvor stor risiko de er villig til å ta når de står på ski. Er de villige til å dø i dag, eller er det en utenkelighet, spør senioringeniør Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Skredulykker skjer ofte fordi folk overvurderer sin evne til å takle en situasjon, eller undervurderer skredfaren. Det er dette vi kaller den menneskelige faktoren. Det er superviktig at folk hele tiden tenker på konsekvensene av de valgene de tar, sier Brattlien til NRK.no

Bruk påsken til å nyte livet istedet for å sette det på spill. Hvis ikke kan det bli din siste påske, det er det neppe verdt.

SNØSKRED SKALA 1 – 5

  • Nivå 1 – 2 betyr at det er liten til moderat skredfare. Et skred kan bli utløst av skiløpere, scooter eller liknende i bratte heng. Enkelte naturlige snøskred kan forekomme. Sterk soloppvarming kan løse ut skred i bratte solvendte fjellsider, enkelt av disse kan bli store.
  • Nivå 3 er middels/markert skredfare. Det betyr at skred kan utløses ved liten tilleggsbelastning i bratte skråninger ved skiløping eller snøscooterkjøring. Enkelte store naturlige skred kan forekomme.
  • Nivå 4 betyr at det er stor skredfare på grunn av mye snø og vind i fjellet

    Nivå 5 betyr at det er meget stor skredfare i området. Dette er et nivå som inntreffer veldig sjelden, og de siste 2 vintre har vi ikke hatt så stor skredfare.

 

Vargas

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
«Thinspiration» den nye trenden blant unge jenter- livsfarlig!

Nettportalen Pinterest går nå i Tumblrs fotspor og forbyr blogger, bilder og innlegg som hyller sylslanke kropper. En av Norges...

Påsken 2013- Har du planene klare? Du skal vel ikke på fjellet du heller?

Påsken er bare en etterlengtet ferie for de fleste etter en lang og kald vinter. Allikevel er det noen, men...

Lukk