Danmark har allerede lagt Norges største og viktigste Nett-TV serie til sitt bryst. Svenskene, som ikke skjønner norsk, enten programmet er tekstet eller ikke, ser ikke norske programmer, før nå. Sverige har oppdaget SKAM.

Men ikke alle synes vår nasjonalskatt hva klein underholdning angår, er like underholdende. Tvert i mot. Noen svensker advarer mot SKAM. til tross for heder ros og fantastiske omtaler, hvor enn man snur seg.

En eller annen Malin, (heter alle det samme i Sverige?) har uttalt seg kritisk til Williams oppførsel mot Noora. Hallo? Vår tids heteste TV-par, som halve Norge har trykket til sitt nett-TV bryst for mange måneder siden, ja er det ikke også år? Ble våre nye helter da vi gikk lei alle andre TV-helter.

Noora og William er Norges Kim og Kanye, Sveriges svar på Victoria og Daniel, eller Danmarks svar på Frederik og Mary. Glem Haakon og Mette Marit, det Noora og William, for ikke å snakke om deilige Isak og Even, som hylles i alle fora. Norge, og svært mange nordmenn elsker SKAM og dets helter.

 Noora Foto: NRK.no

 William Foto: NRK.no

Om Isak og Even er det to ting å si. De er homo og meget populære, faktisk er det kun to andre unge menn som er mer populære i Norge for tiden, men de er tvillinger og artister – Markus og Martinus.

Norge og norske TV-seere kan ikke få nok av SKAM, ikke danskene heller. Ryktene skal ha det til at også britene og til og med amerikanerne vil ha en del av SKAM-kaken. Forståelig nok. Svenskene derimot, de få som følger med serien, synes William slett ikke oppfører seg som han burde. Malin Nilsson, hvem det nå enn er, uttaler seg som om at William skulle kunne forbryte seg på kvinner. Rett og slett voldta dem.

Ok, det er bare TV, men William, Noora og alle de andre heltene våre, representerer ungdom slik de lever i det 21. århundre, i et turbulent og krevende samfunn. Kanskje har det aldri vært mer krevende å være tenåring og gå på videregående enn akkurat nå, så skal en svenske ‘disse’ vår favoritt-serie, med duste-kommentarer?!

Heldigvis har våre venner i Danmark skjønt tegningen og til og med laget en egen ordliste for hvilke norske ord, som betyr hva på dansk. Det er rett og slett imponerende. Takk for at dere tar oss på alvor Danmark, her har Sverige mye og lære.

Serr: Den norske, lille lækre forkortelse for seriøst, som SKAM-karakterne bruger i hver anden sætning. Hvorfor har vi i øvrigt aldrig brugt den?

Aftenposten.no

Den eneste trøsten vi finner fra våre naboer i øst, er at SVT har valgt å framskynde sesong to av SKAM, nettopp fordi populariteten er tiltagende, også i nabolandet, sent, men godt.

SKAM er en dramaserier, produsert for nett-TV, en serie for alle, produsert av NRK, hvor mye av handlingen er lagt til Hartvig Nissen videregående skole i Oslo, med skuespillere som elever. Serien er omtalt i hele Skandinavia som et nett-fenomen. Ungdommene i SKAM, gjør det ungdommer gjør. Kjeder seg, drikker alkohol for tidlig, forelsker seg i hverandre, har sex, angrer, krangler og baksnakker hverandre på godt og vondt. Realistisk skildret, spennende sårt, ømt og ærlig produsert.

Akkurat som ungdommer flest i det ordentlige liv. Nettopp derfor er serien svært populær, men ennå ikke i Sverige.

Ok. Norge og Sverige har ikke vært venner på lange tider. Ikke unner de oss å være best i skisporet, og de elsker at det går til helvete med Therese Johaug og Petter Northug, men at de skal rakke ned på SKAM, slår faktisk alle rekorder og vi «hater» dere for det. Bare litt da.

Her må NRK, som eier rettighetene og produserer SKAM for tusenvis, ja, snart millioner av TV-seere verden over. Mulighetene for å få Malin og hennes med søstre i svenske medier til å holde kjeft, er å true SVT med boikott. Rett og slett.

Hör ni gökarna? Sverige?

Vil du se mer av Norges mest fantastiske dramaserie, sjekk inn på NRKP3.no. Sesong fire av SKAM er allerede planlagt og skal vises på NRK.no i løpet av 2017.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Til alle skrivere …

Til alle skrivere. Om du er erfaren forfatter eller journalist, forfatterspire, student eller annen type skriver, her er en viktig...

Farmen 2016 – hvem vil du ha til finalen?

Norges mest sette reality program går mot slutten, finale-uken står for døren, hvem av deltagerne vil du se i finalen?...

Lukk