Så lenge du har en fast inntekt og du ikke bruker mer enn du tjener så er du innafor trygge rammer. Det er når det skjer uventede og dramatiske ting det er vanskelig å forutse hverdagen framover.

Mister du jobben, blir alene etter skilsmisse eller død – vil livet ta ny vendinger som utvilsomt gi deg vanskelige utfordringer.

Det aller første du bør gjøre er å søke råd i din bank, slik at du kan få avdragsfrihet i en begrenset periode, deretter søke ny jobb snarest mulig for deretter å søke trøst hos venner, familie eller bekjente.

Å gråte ut når livet blir tungt og vanskelig er undervurdert, og derfor anbefalt. Deretter bør du rette ryggen, fram med brystet og tørke salte tårer. Ditt liv er avhengig av klare tanker og et ryddig hode. Din privatøkonomi er ditt ansvar. Alltid.

Butz.2013 via Compfight

Din økonomi i dag og for framtiden er som kjent ditt eget ansvar. Sørg for å sette penger til dagene som kommer, nå når du har sjansen. Ikke bruk mer enn du klarer å betale, sørg også for å ha de aller beste betingelser på boliglån, billån og forsikringer. Dette må du finne ut av selv.

Er du f.eks medlem i en organisasjon, et forbund eller har gode avtaler via arbeidsgiver, hjelper det lite om du ikke benytter deg av disse. Ved å ta kontakt med banker som er knyttet opp mot en større samarbeidspartner, kan du spare tusenvis av kroner per måned.

Men ingen kaster penger etter deg. Du må være våken, oppdatert og drive oppsøkende virksomhet, men du finner ut det viktigste via et par telefoner eller en e-post eller to. Bruk det du har. Hva med verdivurdering av din bolig? Lenge siden sist?

Banken tar ofte sikkerhet i boligen, og denne blir mer verdt så lenge boligprisene i Norge stiger, og det har de gjort de 15 siste årene. Derfor har du et trumfkort der alene. Din bank gir deg med glede bedre betingelser i form av en lavere rente – om de får dokumentasjon på at din bolig har steget i verdi.

Her er noen konkrete råd du med klokhet kan følge i det nye året:

  • Bytt bank om du får bedre betingelser et annet sted
  • Gjør ukehandel, smør matpakke og unngå bensinstasjoner og dyre kiosker
  • Dyr forsikring? Bytt i dag
  • Trenger dere to biler? Med god planlegging kan det gå bra med kun én
  • Har du riktig inntekt? hva tjener dine kolleger? Sjekk lønnslipp
  • Kutt ut dyre avis- og ukeblad-abonnement
  • De fleste mobiltelefonselskap kan gi deg «fri-familie» hvor det er gratis å ringe innad i familien
  • Ikke kast mat, bruk den heller ved en senere anledning ved å fryse den og ved å kjøpe inn riktig mengde
  • Ungdommen må ikke ha siste mote, og bør bidra til gjøremål i huset for å få ukepenger

Ingen vet hva morgendagen bringer, heldigvis. Men sørg for at din privatøkonomi er sterk nok til å møte de utfordringer som måtte komme. Lever du i et parforhold bør begge ta del i den økonomiske delen av forholdet. Det er for lettvint å skylle på «liten interesse» eller å «ikke like tall.»

Spar det du kan, betal det du kan, og bruk med måte. Sunn fornuft og måtehold er stikkord som er kjedelige, men akk så fornuftige å leve etter for å opprettholde en sunn økonomi.

Det er din fordømte plikt å sette deg inn i hva det koster for melk og brød, strøm og drivstoff. Lar du din partner styre alt hva penger angår, vil du sitte igjen som et spørsmålstegn den dagen du skulle bli alene.

Alt dette vet de fleste, allikevel kunne TV-programmet «Luksusfellen» ha laget et program per uke i tjue år, uten å gå tomme for gjester som sliter med sin privatøkonomi. Hvorfor? Fordi mange har dårlig betalingsrutiner, lav moral og liten eller ingen forståelse for egen økonomi.

Bruker man mer penger enn man har eller vet kommer inn per måned, vil det før eller siden gå galt. Der er det mye å jobbe med hos mange nordmenn. Dessverre.

 

Vargas

Tags: boliglån, Forsikring, inntekt, lønn, lån, privatøkonomi

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Boxing Day – engelsk fotballs jubeldag!

Ingen andre dager er så fornøyelige som 2. juledag, best kjent som Boxing Day. Den eneste dagen gjennom en hel...

Til alle dere, fra vargas12.com

God Jul og et fredfullt nytt år, bruk det kommende året på å gjøre noe godt for andre. Merry Christmas...

Lukk