Skitur- gåtur, med hund i marka? Er du blant alle de som irriterer seg over at noen tar med seg bikkja på skitur? Og gående som ødelegger skisporene? Ja da er det faktisk DU som har et problem. Marka er for alle, også gående og folk som velger å ha hund i sitt eie. Slutt å klage!

– Ok, ski-entusiastene har loven på sin side, i følge Friluftsloven så heter det at man skal vise respekt for preparerte løyper, ferdes hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet. Det står ingenting om at man ikke skal få gå til fots der skiløpere ferdes, det står heller lite om at Fido må være hjemme også.

Før i tiden, for 30 til 40 år siden, var det aldri noe tema om Marka var til for de med ski på bena og kun disse.

Alle som var ut i naturen på den tiden, det være seg vinter eller vår, klarte å møtes uten konflikter av noe slag. Utstyret som nå blir brukt til å preparere skiløyper, er av så god kvalitet at det ser neste kunstig ut mange steder, der slike maskiner har laget skispor.

Skitur- gåtur, med hund i marka?

Selvsagt tar dette endel resurser og koster mye penger, men skigåing som vi kjenner det i 2015 er fortsatt en fritidsaktivitet for folk flest.

En utendørsidrett som man må kunne dele med de som ikke liker å gå på ski, med hundeeiere og andre som ferdes i Guds fire natur.

– Ski-sport er viktig for nordmenn, men noen tror de har enerett på perfekte skispor, til enhver tid. Bruk heller hue å slutt med å vær så jævla krav stor. Ser du en hundebæsj i sporet så bytt spor, gå over eller gå en annen vei. Hundeiere bør selvsagt plukke opp etter hunden sin, men hunder skal få være med på tur i Marka, utvilsomt.

Er det virkelig behov for egne skilover i dette landet?

– Eller kanskje et spor for de som vil renne fort på ski, et spor for de som er på tur, og et annet for de som velger å ha med hele familien, svigermor og menneskets beste venn?

En slik debatt pågår garantert ingen andre steder enn i duste-landet Norge, der alle egoistene i hele verden er samlet sammen på et sted kan det virke som.

Nordmenn har en helt spesiell evne til å irritere seg over bagateller eller ting de ikke får gjort så mye med.

Til og med folk til hest, har lov til å ferdes i Marka der også skispor er preparert, men det er lov å bruke hue, vise hensyn til andre.

Driter hesten din i skisporet, så kan det selvsagt skape trøbbel fordi som kommer fort ned en bakke e.l, men fortsatt er hesten velkommen i Marka. Skulle vel bare mangle. Man må vise sundt bondevett og oppføre seg som folk, så slipper man konflikter av patetisk art i framtiden.

Hva synes du, skal man ha eget løype-politi, eller bør man akseptere gående og ridende i skisporet?

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Et uventet møte med en trening- og helsefrik

Et uventet møte med en trening- og helsefrik. Her om dagen traff jeg på ei gammel venninne, det var en...

Lukk