Skjelvet som dreper Oslo – når kommer det? Jordskjelv i Norge er ikke vanlig, jo, forresten, det er veldig vanlig, men det er små skjelv. Ikke dødelig og digre, slik vi har sett bilder fra andre steder på kloden. Men det har skjedd digre skjelv også, for veldig lenge siden – og det vil skje igjen. Når og hvor kraftig kan man ikke vite.

Er du forberedt på å se Oslo bli lagt i ruiner? Selvsagt er ingen forberedt på slikt, men naturkatastrofer som jordskjelv er en trussel – som kommer til å ramme Norge på et gitt tidspunkt i framtiden.

Geologiske undersøkelser viser at faren for et nytt og større jordskjelv kan være reel. Nesten ukentlig registreres det bevegelser i og rundt Oslo. Hva vil skje dersom et langt større jordskjelv treffer hovedstaden? Hvor mange vil omkomme? tjue, femti, to hundre eller tre tusen mennesker? Kanskje flere?

Filmen “Skjelvet” er en direkte fortsettelse fra filmen “Bølgen og er heldigvis ren underholdning. Dessverre er filmen basert på hendelser som kan inntreffe, når et kraftig jordskjelv rammer hovedstaden.

Skjelvet som dreper Oslo – når kommer det?

Skjelvet som dreper Oslo - når kommer det?

 Oslo vil rammes av jordskjelv – engang Foto: YouTube

Katastrofefilmer er ofte groteske tankeeksperiment, der mennesker møter fremmede skapninger fra en annen verden, eller filmer som handler om mennesker som besøker disse uidentifiserte objektene i deres verden, men filmene er populære og big business, både ute og hjemme.Når det kommer til et kraftig skjelv, så er det ikke menneskeskapt, men jordens indre som er i bevegelse, og som får enorme konsekvenser for menneskene som rammes.

Hva som får mennesker til å gå mann av huse, for å se at byer, nasjoner og millioner av mennesker gå tapt av ulike grunner – forårsaket av naturkrefter eller fremmede aliens, finnes det ikke noe godt svar. Kanskje er det en snev av trygghet å kjenne at man lever når rulleteksten kommer, og man vet at man i utgangspunktet er ganske trygg.

Film har sterk effekt på oss mennesker, det er derfor så mange lar seg underholdes av det. I 2018 har filmskaperne blitt så gode at det meste ser autentisk ut, enda vi med årene har blitt rimelig kresne hva god underholdning og god film angår. Når effektene blir ekte nok, blir vi ofte blendet av dramaet og de sterke følelsene vi ser rammer menneskene som er involvert. Vi bryr oss oppriktig om heltene skal overleve, og gråter med dem når katastrofen inntreffer.

De fleste av oss har besøkt Oslo en eller annen gang, enten for å besøke tante Beate, eller se andre helter vinne skirenn i Holmenkollen. Kanskje oppleve Norges største by på selveste 17. mai eller gå opp og ned Karl Johans gate en varm sommerdag. Det finnes riktig mange grunner til å se hovedstaden. At byen vår, Norges viktigste by, skal rammes av død og fordervelse, grunnet voldsomme naturkrefter er svært vanskelig å forestille seg. Nesten umulig.

Alt vi vet er at det kommer til å skje, men sannsynligvis ikke i vår leve tid, ikke i våre barn, eller barnebarns levetid heller, men problemet og største skrekk-scenario er, at det faktisk kan skje – når som helst.

Filmen “Skjelvet” har premiere over hele landet 31. august 2018. Regi er av John Andreas Andersen, Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Råke. Hovedroller er ved Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. Produksjon er ved Fantefilm Fiksjon AS.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Her terminlisten for Premier League 2018/2019

Her terminlisten for Premier League 2018/2019. Endelig er kampprogrammet her, endelig har vi fått vite hvem som starter mot hvem,...

Lukk