22. juli 2011 ble Norge rammet av den verste terror i moderne tid. Anders Behring Breivik sprengte en bombe i regjerningskvartalet som drepte 8 mennesker, før han reiste til Utøy og drepte 69 til.

Når rettsaken starter er det viktig at barn og unge får svar på de spørsmål de har. Samtidig er det kanskje enda viktigere å slå av nyhetene når de verste detaljene fra ondskapen om det som skjedde det mørkeste døgnet i Norges historie.

– Man skal ikke late som om at terroren aldri rammet oss, men vi kan gjøre mye for å skjerme de yngste for detaljer de ikke trenger å høre om. Mennesker som ble skutt i hodet og i brystet fra klosshold eller skremt ut i Tyrifjorden med dødsangst er ikke noe for sarte barnesinn. Ikke for noen andre heller for så vidt, men faktum er at det har skjedd.

Nå er oppgjørets time kommet.

Voksne kan selv velge hva de vil se, høre og lese om rettssaken og terrorangrepene. Barn i forskjellige aldere tolker informasjonen forskjellig. Foreldre har et ansvar for å snakke med barna sine om terrorrettssaken, mener spesialpedagog Jon-Håkon Schultz.

Massemorderens arrogante stil, hoverende smil og det faktum at han beklager at han ikke fikk drept flere uskyldige mennesker er ondskapens ansikt, som vil bli vist så alt for ofte i de neste ti ukene i massemedia.

Schultz sier at barn helt ned i barnehagealder får med seg bruddstykker fra media, men ofte uten å forstå sammenhengen. Da dikter og fantaserer de opp sammenhengen selv, noe som kan være mer skremmende. Derfor må voksne tilby informasjon i denne sammenhengen.

– Etter rettsaken, da terroristen endelig er dømt til 21 års forvaring- kan alle foreldre med spørrende og redde barn, samt alle etterlatte endelig puste et lettelsens sukk. Det er allikevel svært viktig at man aldri glemmer de som døde.

De fortjener å minnes, de fortjener å få sine liv og sine navn skrevet inn i historien med gullskrift, slik at vi gir et tydelig signal til potensielle terrorister at det er fånyttes med terror på norsk jord.

Norge og nordmenn viste en hel verden at vi takler terror med nestekjærlighet og samhold. Vi vil aldri la vårt samfunn, bygd på demokrati, frihet og ytringsfrihet, gå under for ondskap.

De falne vil aldri bli glemt, minnene om dem skal leve til evig tid. 

Her er alle de 77 uskyldige menneskene som ble drept av terror i Oslo og på Utøya 22. juli. 2011.

———-

Sorgen vil sitte fast i hjertet, sjel og ryggmarg

Tårene renner om du trøstes eller er alene.

Ingen foreldre skal gå før sine barn

Ditt eget kjøtt og blod er det man våker over.

Norge er et trygt land, men det var hit terroren kom.

———-

Sorgen vil for evig tid sitte i deg.

Alle som har sett blomsterhavet gråter.

Datter eller sønn hadde mye å si, mye å gjøre.

Smertene gjør deg tom og du vil ikke leve.

Norge gir fredspris, og skal være trygt for alle.

———-

Kjærligheten til sine nærmeste kan ikke måles.

Tiden leger ingen sår før kjærligheten er til stede.

Salte tårer tørkes bort og vi reiser oss sammen.

Ingen terror skal stoppe oss, ondskapen har tapt.

Det norske folk har vist en hel verden at sammen er vi sterke.

STØRST AV ALT ER KJÆRLIGHETEN

Vargas

Kilde: NRK.no

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
HTC BRILLIANT KVALITET- FANTASTISKE BILDER

(Dette innlegget inneholder reklame) Noen sverger til iPhone, andre bare må ha Samsung sin Anroide telefon, mens mange andre igjen...

Video MMA- kampsport for de tøffeste

I løpet av året avgjøres om tradisjonell boksing skal bli lov i Norge. Proffboksing har vært forbudt i Norge siden 1981,...

Lukk