Norske elev-nivå kan diskuteres lenge og vel, det samme kan mange skolers inneklima, trivsel og miljø. Snart er det alvor for mange nye elever, kun 6 år gamle. 

Å gå på skole er en selvfølge i Norge, og de som skal på sin første skoledag har litt flere sommerfugler i magen enn de fleste andre.

De aller fleste voksne husker sin egen første skoledag som en av de skumleste, men også den dagen man møter nye mennesker som får stor betydning i mange år av den viktigste tiden i manges liv. Noen blir venner for livet.

– Det er kun en sommeruke igjen til mange tusen førsteklassinger skal på sin meget spennende første skoledag. Og da er det viktig med riktig utstyr og ikke minst riktig sekk. Noen er tykke , noen er smale, noen er høye osv. Det er mange forskjellige rygger som skal ha en så perfekt tilpasset sekk som mulig.

                         

Første skoledag – litt skremmende, men også spennende Foto: F-b.no

Huskeliste:

1. Ta med barnet i butikken for å se hvordan sekken sitter på ryggen og over skuldrene. Barn er forskjellig bygd, og jenter er ofte smalere over skuldrene enn gutter. Bruk god tid på å prøve ulike sekker, og legg bøker og klær i sekken før dere prøver.

2. Ikke kjøp for stor sekk. Hvis sekken er for stor, blir bæreegenskapene dårlige.

3. Gode skulderreimer er viktig for god bærekomfort. Skulderreimene skal være godt polstret, men samtidig ikke for tykke. Sitter reimene for tett, vil de gnage i nakken. Hvis de henger for langt ut på skuldrene, vil de lett skli ned og gjøre at sekken blir vond å bære.

4. Riktig plassert hoftebelte og brystreim gir ekstra bærekomfort. Vurder hvordan de er plassert når du prøver sekken i butikken. Hoftebelte som er for lavt plassert eller brystreimer som er for høy plassert kan bidra til at sekken blir vond å bære.

5. Sekken skal ligge godt inntil ryggen. Sjekk om ryggplata er stødig og godt polstret. Komprimeringsreimer er viktig for å flytte innholdet inn mot ryggen.

6. Stoffet bør være vanntett og lokket bør være utformet slik at det ikke kommer vann inn i sekken når det regner.

7. Sekkeposen bør ikke være for stor og dyp. Da blir sekken lett baktung. Reimer i siden gjør at man kan regulere sekkeposen slik at den henger mest mulig inntil ryggen. Vekten skal ligge så nær kroppen som mulig.

8. Det skal være refleks på sekken.

9. Spenner og reimer bør være solide og samtidig lette å håndtere for barnet. Sjekk om barna klarer å åpne og lukke spennene på sekken selv.

10. Regulerbare tursekker passer ofte bedre til barna enn de ordinære skolesekkene på grunn av at de har bedre bæreegenskaper.

Tenk på at det er dette skoleåret barnet skal ha sekken, og at de vokser fort. Allerede neste år er barnet noen cm høyere, det er flere bøker for hvert skole år. Så det er endel å ta stilling til. Feil sekkestørrelse kan i verstefall skade ryggen.

Klikk.no har en utfyllende reportasje om skolesekker i dag.

Les mer her:

http://www.klikk.no/foreldre/foreldreogbarn/article597076.ece

 

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Elvis Presley- 34 år siden kongen døde

16. august 1977 kom sjokk beskjeden. Rocke-Kongen var død. Elvis Aaron Presley var borte. En hel verden gråt. - Hvis...

Holder du avtaler og til tiden?

Det er få ting som er mer irriterende enn at avtaler brytes eller ikke holder tidsrammen. - Det være seg...

Lukk