Skråblikk på OL i Pyeongchang. Spør man den jevne Sørkoreaner om hva vedkommende synes om å få vinter-OL på dørstokken, ville de fleste be OL om å ryke og reise.

Kaoset passer ikke inn i dagliglivet til de lokale innbyggerne i området rundt Taebaekfjellene. Utfordringen er at ingen spør dem heller, verken før, under eller etter OL.

Været

For den Sør-Koreanske olympiske komite, er et OL mye viktigere enn noen tusen lokale innbyggere som ikke tåler den moderne idrettens glamour og behovet for digre skianlegg er der, for å kunne gjennomføre et OL. Her skal Sør-Korea endelig få vist hva de er gode for. Infrastrukturen slik bare Sør-Korea kan gjøre det, er på plass, luksushoteller som ikke står tilbake for noen venter publikum, og en åpningsseremoni verden aldri har sett maken til – er arrangørenes trumfkort.

Pyeongchang er klar. Til tross for et labert billettsalg.

Skråblikk på OL i Pyeongchang.

Skråblikk på OL i Pyeongchang
Pyeongchang i Sør-Korea får verdens øyne mot seg under OL foto: Wikipedia.org

Ekspertene som har sett OL-arrangøren i kortene er langt mer skeptisk, siden byen Pyeongchang ligger på nær 800 meter over havet. Kulden er og blir en utfordring gjennom hele arrangementet.  I følge lokale myndigheter, kan det ventes 14 minusgrader og bitende vind, på åpningsdagen.

Norske gull?

Norge og OL, særlig det som arrangeres vinterstid, er som salt og pepper, øl og potetgull, Bjørn og Vegard – vi, alle nordmenn forventer gull i de fleste grener hvor det et ski med i bildet. Særlig langrenn. Vi forventer å være med å krige om medaljer, med eller uten russere. Enda to av våre aller største profiler ikke deltar. Et OL uten Therese Johaug og Petter Northug er et amputert OL, hver gang.

Vi må stole på Marit Bjørgen og Johannes Høsflot Klæbo og Johannes Thingnes Bø. Kanskje våre største favoritter til å ta det gjeve gullet, ja kanskje flere.

Årsaken til at et OL er større enn alt annet, er at det ikke arrangeres vinter-OL mer enn hvert fjerde år. Den enkelte utøver skal være i sitt livs form, være aktuell til å bli plukket ut til å få delta, deretter være god nok til å være blant de få som stiller til start – først da starter jobben. Kun ett gull skal deles ut per løp, kun én kan vinne. Nåløyet er minst, for å bli en av svært få historiske OL-vinnere.

Alle vinnere av det gjeveste metallet, er olympiere til evig tid. Den henger aller høyest, Ol-gullmedaljen.

Nattsendinger

De 23. olympiske leker arrangeres altså i Pyeongchang i Sør-Korea, du bør sette av dagene fra 9. februar – 25. februar om du skal få med deg alt fra OL. Du må nemlig sove på dagtid, og se dine favorittøvelser som sendes direkte, på natten.

Norge tar med seg 109 utøvere til de olympiske leker, minst like mange trenere, ledere, smørere og hjelpemannskap, det er en stor tropp som skal representere kongerike Norge under lekene. Aller viktigst for de fleste, er at Norge gruser Sverige i antall medaljer. Og det gjør vi hver eneste gang, med god margin. Heldigvis.

Takk, Lillehammer!

På de magiske dager på Lillehammer i 1994, som til dags dato er best kjent som “The Best Olympic Winter Games, ever” var det 11 minusgrader på åpningssermonien, men været kom som bestilt.

Vi vil aldri få igjen de magiske 16 dagene vi opplevde på Lillehammer. For alle som husker noe fra dagene da verden kikket mot oss med måpende blikk, var det heller ikke uten uro i forkant, men det ble ubeskrivelig, det ble en dundrende suksess og vi minnes det med ærbødighet og glede.

Alle de norske heltene den gang, er våre største idoler den dag i dag. Vi glemmer dem aldri. Uansett hvor stor sportslig suksess vi får i Sør-Korea, vil dagene på Lillehammer under tidenes beste OL bli gjemt i våre hjerter, til evig tid.

Selvsagt skal vi hylle og glede oss over våre nye utøvere, nye gull og synge nasjonalsangen med full hals, men å være arrangør for verdens største vintersports-arrangement – på den måte Lillehammer-OL ble gjennomført, og lykkes sportslig, når det gjaldt som mest – overgikk alle drømmer.

Lykke til, Pyeongchang!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Puler du for penger?

Puler du for penger? Å kjøpe sex er forbudt i Norge. Å selge sex er derimot tillatt. Kjøper du seksuelle...

Lukk