Tippeligaen starter fredag 18. mars kl1900 på TV Norge kanalen MAX, med Sarpsborg 08- Molde.

Resten av kampene går søndag 20. mars

Lørdag 19. mars Viking- Vålerenga

 

Jeg synes det er vanskelig å spå, men er rimelig sikker på at det vil stå om Rosenborg og Vålerenga når det kommer til seriegullet.

De som rykker ned er enda vanskeligere å spå, men jeg tror særpingene kommer til å slite sammen med Sogndal og Haugesund-

– Lønningene i Tippeligaen har gått kraftig ned, det samme har også budsjettene. Heldigvis har klubbene begynt å skjønne at man kan ikke lønne spillere for penger som ikke finnes.

Verst har det vel gått ut over Brann, som har hatt flere spillere med million inntekter. Seriemesteren fra 2007 har nesten ingen av de etablerte stjernene er igjen på Brann Stadion.

Borte er Vaagan Moen, Bakke, Solli og Huseklepp. Men det er en ung, liten og sulten stall, det betyr at det kan bli vanskelig å holde plassen, men klubben har unngått konkurs.

– FFK har fått tilbake Fredrikstads store sønn, Tarik Elyounoussi. Det alene er ikke nok, men klubben som var mest kjent for økonomisk surr, administrativt rot, og en ledelse som ikke snakket sammen – har nå blitt stødigheten selv. Alle etablerte spillere som Piroja, Borges, Valencia og Ramberg er fortsatt med til tross for et år i Adeccoligaen- Jeg tror FFK med Norges beste publikum i ryggen- kan overraske og sloss om medaljer.

– Henning Bergs Lillestrøm er fortsatt ingen utfordrer til ligagullet. Stallen er fortsatt for ung og uerfaren. Men har spennende spillere som spissen Anthony Ujah. For mange uavgjorte forrige sesong gjorde Åråsen publikummet misfornøyd. Høylytt kritt av Berg forstyrrer og mitt tips er at Berg er den første treneren som får sparken denne sesongen. Lillestrøm er dog for gode til å rykke ned.

Sarpsborg 08 er det svakeste laget i Tippeligaen. De har svært begrensede midler, og en svak stall. Og den minste stadion. Mot Molde vil det bli tap og det vil fortsette utover i sesongen. Øyvind Hoås er den eneste spilleren med noe erfaring på toppnivå. Dette blir tungt for de blå hvite ved Glommas bredd.

TRENEREN OG ARENAEN: Roar Johansen foran storstua hvor Sarpsborg skal ta de fleste av poengene sine i Tippeligaen.

TRENEREN OG ARENAEN: Roar Johansen foran storstua hvor Sarpsborg skal ta de fleste av poengene sine i Tippeligaen.Foto: Dag Langerød

– Tromsø tok bronse i fjor, men Sigurd Rushfeldt begynner å bli en gammel fotballspiller. Mye er avhengig av at han scorer like mye som i fjor, det tviler jeg på. Dermed blir Tromsø en klubb som ikke kan kjempe om medaljer denne sesongen. Men Tromsø er et godt hjemmelag, og de skal kjempe hardt de som vil ta poeng på Alfheim. De fleste lag vil dra hjem derifra uten poeng. Jama fra Somalia er et spennende tilskudd i den spennende stallen til Per- Matias Høgmo.

– Vålerenga blir en knalltøff utfordrer til seriegullet denne sesongen. Martin Andresen har mister Moa, men fått den tidligere Rosenborg spilleren Yssouf Koné, og det er en fullgod erstatter. Fra før har Oslolaget Luton Shelton, og det kan bli årets beste spisspar. Med Kristoffer Hæstad, Harmeet Singh og andre landslagsspillere som svenske Fredrik Stoor og Norges André Muri har Enga en stall som garantert vil sloss om gullet.

– Haugesund er den klubben med flest utenlandske spillere, noe i seg selv er mer negativt enn positivt fordi alle Tippeligaklubber bør satse på egne unge spillere, og det burde NFF ha hatt som en av kriteriene til spillerlisensen, med et fast antall egen produserte spillere. Jeg er sikker på at Grindhaugs klubb vil slite på nedre halvdel gjennom hele sesongen, til tross for å ha en av få brasilianske spillere i Tippeligaen i  Daniel Bamberg.

– Rosenborg er en klubb som alltid vil være med i kampen om gullet, så også i år. Ny trener i tidligere Stabæk sjef Jan Jönsson kan by på noen utfordringer til tross for at svensken er en glimrende trener. Så skal det klaffe med spillestil og spillerforståelse så må de lykkes fra allerede tidlig i sesongen.


Rosenborg- seriemester 2010 Foto: tilphoto.com

– Eggen er borte, men de fleste spillerne er fortsatt på Lerkendal. Mesterne har kjøpt Boti Goa fra Elfenbenskysten, og Daniel Fredheim Holm er kommet hjem etter et mislykket opphold i Danmark.  Iversen dro til London og Crystal Palace så spørsmålstegnet blir om de kan score nok mål. Moldskred kan fort bli for lite skuddkraft. Fredheim Holm er ikke i nærheten av formen han hadde da han forlot Vålerenga.

– Start har allerede tabbet seg ut med å ikke klare å bli enige med trener Knut Tørum. Det betyr at denne sesongen blir en lang oppsigelse for Kristiansands klubben. Tørum er en av Norges beste unge fotballtrenere så han hadde fortjent fornyet kontrakt. Bare en Årst i knallform og skadefrie etablere spillere i Espen Hoff, Morten Hæstad og Fredrik Strømstad kan berge den tradisjonsrike klubben fra en fiasko sesong. Tørum er kjent for å få det beste ut av en tynn tropp, men at han sitter på oppsigelse gjør jobben vanskelig.

– Odd er en klubb som er blitt rammet knallhard av en begrenset og dårlig økonomi. Borte er Kovacs og Bentley. Japan proffen Frode Johnsen kommet. Det blir for tynt til tross for at grenlands klubben har unge lovende Torgeir Børven og mer erfarne Morten Fevang så vil ikke Odd kunne hevde seg nevneverdig. Men, de tar ofte poeng på Skagerak Arena. Derfor vil Dag – Eilev Fagermo være fornøyd med fornyet tippeliga kontrakt.

– Aalesund er et lag som alltid er å regne med på eget kunstgress. Men, de taper for mange poeng på bortebane. En fordel at Kjetil Rekdal har skrevet under ny kontrakt, det skaper ro i spillergruppa. De har en god stall med mange utenlandske spillere og mest spennende er kanskje den Nigerianske spissen Okoronkwo- som har erfaring fra Bundesliga. Ellers er det lite nytt inn på Color Line Arena. Borte er Hogne Årøy som frister proff tilværelsen i Japan. Rekdal er en mann som forlanger full pinne fra sine spillere. I tillegg til god poeng fangst på kunstgresset gjør at Aalesund vil holde seg godt over midt sjiktet denne sesongen.

– Ole Gunnar Solskjær og Molde vil få en tøff start på Tippeligaen, enda de banker Sarpsborg08 lett i første kamp. Det vil ta litt tid før Oles jernhånd får resultater, for de vil komme. Få trenere, har den erfaringen Kristiansunderen har som spiller. Derfor har han den ballasten som trenges for å lykkes i norsk toppdivisjon. Inn er det kommet mange unge sultne gutter som er villig til å «dø» for en plass på det mest spennende laget i Norge denne sesongen. Media trykket blir enormt på Ole, men er det en mann som takler akkurat det så er det han.

Magnus Wolff Eikrem er hentet fra Manchester United og blir en meget sentral spiller. Unggutten er en av de beste unge spillere i årets Tippeliga. Og med spillere med bred erfaring i Magne Hoset og Daniel Berg Hestad så er det mulig Molde kan være med helt i toppen når det strammer seg til i høst.

Spennende utenlandske spillere som Pape Diouf og Thioune kan bli en hitt på Aker Stadion. De spillerne som tror de skal sole seg i glansen til Norges mest kjente spiller kan tro om igjen. Solskjær kommer til å forlange mye fra sine spillere, det vil gi resultater.

Sogndal rykker ned med mann og mus. Den mest sympatiske klubben i Norge rykker opp og ned etter som det passer, men har aldri klart å etablert seg i øverste divisjon. Allikevel er det meget imponerende at ei lita bygd som faktisk Sogndal er, har klart å markere seg såpass som de har i Norsk fotball. Men det er tøff kamp om poengene og jeg ser ikke at Sogndal er gode nok til å ta så mange poeng på bortebane.

Alle er glad i Sogndal. De gir oss saft, Tone Damli og Eva Weel Skram. Men det blir ikke mer enn en sesong oppe for Harald Aabrekk  og to blad Flo. Norges største fotballfamilie fornekter seg ikke, og denne sesongen er det Per Egil og Ullrik Flo som danner familie båndene. Sogndal har også en tynn stall og begrensende ressurser. Fosshaugane publikummet må virkelig mobilisere om det skal være noe håp men, det blir nedrykk dessverre.

Viking er en av de store klubbene i Norge. Denne sesongen tror jeg blir en opptur for Stavanger-klubben, og Åge Hareide har en god og bred stall og jobbe med. De får en knalltøff start med kamper mot Vålerenga, Fredrikstad og Molde i de tre første. Viking Stadion er et praktanlegg.

– Her er det få om noen som kommer til å reise hjem med full pott. Hareide er en klok fotballmann. Spillergruppa ser bra ut. Borte er publikumsyndlingen Peter Ijeh, men det er fortsatt gode spillere i Viking. Veteranene Sæternes og Nevland kan skape trøbbel for de fleste lag som kommer på besøk. Greier Hareide å få noe ut av bortekampene så kan det bli medalje til Viking denne sesongen. En av få klubber som fortsatt har resurser.

– Strømsgodset hadde en fantastisk vårsesong i fjor, der de slo de fleste. Men det butta utover i sesongen og det var så vidt de berget plassen. Jeg tror den regjerende cupmester har fortsatt nok lyst til å vinne fotball kamper til at de blir værende i Tippeligaen. Godset er som Wolves. Ingen stjernespillere, bare en iherdig lagmoral der alle jobber for alle. Ronny Deila har gjort Gull av gråstein, og jeg blir ikke overrasket om de slå hvem- som- helst på Marienlyst også i år. Det begynner å bli alt for lenge siden det eneste seriemesterskapet til Drammens stolthet.  1970 er 41 år siden. Et kjempeløft for klubben og trener Deila å løfte potta.

– Stabæk har mistet treneren som skaffet de seriegullet i 2008. Jönsson er dog ingen helt lengre på Telenor Arena, siden han gikk til erkerival Rosenborg. Inn er det kommet en ny svenske, Jörgen Lennartsson. Han var spådd en assistent rolle til Hamrén og det svenske landslaget, men den tidligere U21 landslagssjefen ville til Norge og Tippeligaen. 45 åringen er ydmyk for oppgaven og vet det blir et tøff sesong.

– Borte er selveste Daniel Nannskog. Han la opp etter langvarig skade. Men Veigar Páll Gunnarsson får endelig en hel sesong for Bærums klubben og det er bare gode nyheter. Jon Knudsen ble nylig skadd, men er nok tilbake ila de første kampene. Og det bør landslagsmålvakten være- da de møter Lillestrøm, Rosenborg, Vålerenga og Molde i de fire første kampene. En nådeløs start altså for Lennartsson.

Hvordan NFF har planlagt å gjennomføre den første serierunden er det få som vet noe om. Snø og is skaper enorme utfordringer før den tidlige seriestaten. Kampene skal spilles, men flere må nok flyttes innendørs da det ligger mange cm med is på de fleste banene.

Det er bare å glede seg, endelig starter vårens vakreste eventyr. Vær klar over at kampene går på helt andre tider enn det du er vant til. I år får vi også kamper på både fredag, lørdag, søndag og mandag.

Uansett, Tippeligaen 2011 er like rundt hjørnet. Hvem tror du vinner, og har du noen lag som du liker bedre enn andre?

Vargas

http://www.vg.no/sport/fotball/norsk/artikkel.php?artid=10099108

http://www.vg.no/sport/fotball/norsk/artikkel.php?artid=10099350

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvem er årets realitybabe?

  Det hardner seg til i kampen om tilværelsen på Farmen, på paradise hotellet i Mexico, og mellom TV kanalenes...

Stopper du opp når du møter et gravfølge?

  Når du møter et gravfølge er det normal høflighet å kjøre til siden og stoppe opp. Man skal vise...

Lukk