Skråblikk på VM i fotball. Publikum og TV-seere over hele verden sitrer av spenning, fire års ventetid er endelig over, et nytt VM står for døren.

64 kamper fordelt over fire uker. En hel måned med fantastiske fotballkamper. Til slutt er det favorittene ofte som står igjen som vinnere.

Brasil eller Tyskland, eller kanskje Frankrike, eller er det igjen Spania som skal ta det viktige trofeet?

Eksperter rundt fotball finnes det mange av, kanskje er det ikke flere eksperter i noen annen genre, enn nettopp i fotball. De elsker å uttale seg om alt mulig, fra hvor dumt det er med VAR (videodømming), til hvor stygge drakter en nasjon kan finne på å ikle seg før et mesterskap – så viktig som VM.

Tilskuerne i VM, er ofte en viktig del av festen. En tribune på en kamp i fotball-VM er som en regnbue ved Niagara Falls. Du kan bare hente fram en av bøkene til Jon Michelet og Dag Solstad om VM, og raskt forstått hva du har vært vitne til. Et VM er ikke bare et VM, men et mesterskap for folket, over landegrenser i forsoning og brorskap. Hva et mesterskap koster for en arrangør, og hva billettene koster per kamp – kan bli en hel bok alene, og den skrives ikke her og nå.

Lest? VM i fotball – mer politikk enn fotball?

For oss som har levd en stund, er det umulig å ikke huske VM i Argentina i 78´, da Ardiles, Passarella og Mario Kempes til slutt gjorde hjemmenasjonen til et lykkelig folk. Nederland ble slått i finalen, men det måtte ekstraomganger til. Et VM som huskes for hvitt toalett-papir, flagrende fra tribunene og gråtende tilskuere med stolte Argentina-drakter.

VM i 1982 ble arrangert i Spania, men huskes neppe for at det var Italia som slo Vest-Tyskland i finalen. Enda både spill, sjanser og mål var en finale verdig. Mange snakket mye mer om Brasil og at fotballen døde litt den dagen brassene ble slått ut.

Verdens vakreste og viktigste trofé? Foto: FIFA.com

Zico, Sócrates, Eder og Fãlcao hos Brasil, hadde satt et spor som huskes fortsatt. Kanskje det beste laget som aldri vant VM, og kanskje de aller beste spillerne samlet på et lag, som gjorde fotballen til mer enn bare fotball i dette mesterskapet. Ballen suste i mål fra langt hold, og har ikke gjort det på samme måte siden. Vi tipper det ikke bare er nye, moderne fotballer sin skyld.

Kun én nasjon har vunnet VM-trofeet hele fem ganger og Brasil blir åpenbart historiske om de vinner det igjen. I VM i Russland er det to favoritter, som sannsynligvis havner i en drømmefinale. Tyskland mot Brasil. Vi mener det blir Brasil som vinner, fordi Brasil har de beste enkeltspillerne, særlig offensivt.

Skråblikk på VM i fotball

VM fire år senere i 1986, huskes også for Brasils fantastiske spill, og særlig kvartfinalen mot Frankrike, viskes om fortsatt. Muligens en av de aller største og beste kampene i VM-sammenheng. At fotballen var i endring og at det var Argentina som slo Vest-Tyskland i finalen og at Diego Maradona endelig fikk sitt velfortjente trofé – er bare et par begivenheter i VM fra 1986. Dog er det Brasil, nok en gang tilskuere og TV-publikum snakker om i ettertid.

I 1990 trodde mange det skulle være Italias år, siden mesterskapet skulle arrangeres i støvellandet, men slik ble det aldri. Det ble en verdig tredjeplass, der Italia slo ut England i bronsefinalen, og Vest-Tyskland slo Argentina med 1-0 i finalen. For mange et riktig resultat, men spillet var et antiklimaks. NRK var i streik, derfor gikk flere av kampene uten kommentator – Salvatore Chillaci ble VM-helt på hjemmebane, med seks mål.

VM i 1994 var et spennende VM fordi Norge endelig deltok. Her hjemme var Drillo-effekten slått ut i full blomst. Likevel var det Sverige som skulle ta Nordens viktigste overskrifter. Brolin, Ravelli og Larsson var på alles lepper etter å klart en overraskende tredjeplass i USA. Et VM som hadde 66.000 tilskuere i snitt per kamp, og som ble vunnet av Brasil. Det måtte igjen ekstraomganger til mot Italia. Norge skuffet nok mange, da seieren mot Mexico ble den eneste, men vi røk ut med minst mulig margin, da alle lag i gruppen (Italia, Irland og Mexico) endte på fire poeng.

I Frankrike, fire år senere skulle det handle om arrangøren, som hadde et spennende og meget godt lag på gang. Brasil var favoritter og det var disse to, med Ronaldo i spissen, som møttes i finalen i Paris. Det ble aldri spennende, Frankrike var overlegen i sitt eget mesterskap og vant finalen med 3-0. Alle vi andre med norsk blod i årene, husker selvsagt hvor vi var, 23. juni 1998, Norge knuste Brasil (som allerede var klare for kvartfinale) og vi gikk fullstendig bananas over hele linja. At ‘Drillos’ ble slått ut av Italia kampen etter, er det få som nevner.

Lest? Her er VM-favorittene!

Det var i Frankrike i 1998 at strukturen på mesterskapet ble endret med åtte nasjoner til. VM gikk fra å ha 24 deltakernasjoner til 32, slik det er i dag. Med Frankrikes første trofé, ble dette den syvende nasjon som vant et verdensmesterskap i fotball. Fra før var det Uruguay, Tyskland, Brasil, Italia, England og Argentina.

Sør-Korea og Japan arrangerte VM i fotball i 2002. Dette ble et mesterskap på det jevne, med mindre tilskuere enn forventet og det første mesterskapet som ble fordelt på to forskjellige nasjoner. Igjen ble Brasil verdensmestre, nå for femte gang, og igjen var det Tyskland som møtte opp i finalen. Men dette VM hadde også flere overraskelsesmoment det er verdt å nevne.

Både Argentina, Spania og Portugal ble slått ut tidlig i mesterskapet. I stedet var det vertsnasjon Sør Korea som gikk videre helt til semifinale, hvor de møtte enda en overraskende sterk nasjon, nemlig Tyrkia. Det ble tap for Sør-Korea, og Tyrkia tok dermed tredjeplassen i VM i 2002. En sensasjon ifølge ekspertene.

Tyskland på hjemmebane i 2006, kunne bety bare én ting, og det var tysk VM-suksess.

Slik skulle det derimot ikke gå, Tyskland kom riktignok på tredjeplass, og slo Portugal i bronsefinalen. Men det var Italia som gikk hele veien denne gang, mot Frankrike i finalen, og kapret dermed sin fjerde VM-tittel, under svært dramatiske scener. Finalen gikk til ekstraomganger etter 1-1 etter ordinær tid, og det var da det svartnet for den franske kapteinen, Zinedine Zidane.

Det var dramatikk før tildeling av mesterskapet  i Tyskland også. Siden ingen afrikanske land fram til da, hadde fått arrangere verdens viktigste og største idrettsarrangement. Derfor skulle kommende mesterskap rullere på de forskjellige kontinentene, men dette ble senere lagt vekk – for å få mesterskap på nye kontinent, et annet enn de to siste.

Derfor ble VM i 2010 holdt i Sør-Afrika, og i Brasil fire år etter.

Skråblikk på VM i fotball

Nederland hadde vært i VM-finalen i to mesterskap tidligere. Både i 74´og 78´, de hadde på ny gode nok spillere til å gå hele veien, men også Spania hadde begynt å vise musiker internasjonalt. I Sør-Afrika ble det spansk jubel – på bekostning av Nederland. Spania var blant favorittene og regjerende europamester. Tyskland, som man alltid bør regne med i viktige mesterskap, tok bronse og slo ut Uruguay som noe overraskende, tok fjerdeplassen i Sør-Afrika.

Det faktum at Spania vant på det afrikanske kontinent, var første gang et europeiske lag, vant utenfor sitt eget kontinent. Vi fristes til å ta med at Spania og vant europamesterskapet, to år senere i 2012 også, og ble dermed første nasjon noen gang – som vant fire mesterskap på rad.

Så var det endelig selveste Brasil som skulle arrangere sitt eget mesterskap, hvor trofeet endelig skulle tilbake til de aller beste, der VM-trofeet hørte hjemme. Om man spurte brassene selv. Nå skulle Brasil vise veien og vinne for sjette gang – på hjemme bane. Oddsen var også lavest på hjemmefavoritten, men det var andre gode nasjoner med i mesterskapet i 2014. Spania var favoritter, men hadde vunnet alt gjennom åtte år på rad, kunne de fortsette suksessen? Nei.

Spania ble slått ut i gruppespillet, det var duket for en annen vinner for første gang på mange år.

Problemet for vertsnasjonen, Brasil, var at de måtte få den vanskeligste veien til en eventuell finale, og da sto Tyskland i veien. Brasil så på seg selv som favoritter, men ble truffet av et godstog i flere hundre kilometer timen, eller kanskje en tysk tanks – som ikke gav seg før det sto 7-1. Fotballverden og Brasil var i sjokk. I finalen slo solide tyskere, selveste Argentina og Messi med 1-0. Brasil gråt og tapte bronsefinalen mot Nederland 3-0.

Om Brasil har kommet seg over sjokket, vet vi ikke, men vi holder faktisk Brasil som knepne favoritter, mot nettopp Tyskland på en god andreplass. Vi tror ikke det blir noen revolusjon, der det åttende laget vinner VM. Vi er rimelig sikre på at det blir en av de syv nasjonene som allerede har vunnet tidligere.

Vi ser at Belgia har gode spillere, men for liten erfaring til å gå hele veien over så lang tid, som et VM jo er. Å komme seg fra gruppespillet er vanskelig nok i et så langt mesterskap som over fire uker. Vi ser at Uruguay har god tradisjon for å vinne kamper ofte, vi liker Mexico fordi de har gode enkeltspillere og spiller underholdende fotball.

Vi håper på Island, Sverige og Danmark, vi er alltid svake for de afrikanske nasjonene, men Salah alene på Egypt, gir ingen svale. Kamerun, Nigeria, Senegal vet vi lite om, Marokko slapp ikke inn et eneste mål i kvalifiseringen, men vi frykter ikke at Marokko kan revolusjonere et VM.

Vi vet at Peru, Costa Rica, Tunisia, Sveits, Colombia, Serbia, Sør-Korea og Australia deltar og setter ramme på mesterskapet. Hva har vel vært mer overraskende enn at nettopp en av disse nasjonene gikk hele veien? Dessverre blir det nok takk for nå og vel hjem – for alle disse spennende nasjonene.

Russland er rett og slett for dårlig, til tross for fordel av hjemmebane, England vinner ikke mesterskap fordi de har for dårlige spillere de også. Polen eller Panama? Ikke? Kroatia da? Portugal da, med Ronaldo og spillere som faktisk har vunnet mesterskap, gjennom EM så sent som i 2014? Nei, sorry altså. Det overrasker oss stort; om det ikke blir én av de fem store kanonene, Brasil, Tyskland, Frankrike, Spania eller Argentina – som vinner VM i Russland 2018.

Spanias landslagssjef, Julen Lopetegui, fikk sparken rett før VM-start for å ha takket ja til jobben som manager for Real Madrid. For det spanske fotballforbundet, er én jobb viktigere enn noen annen – det er alltid landslaget og jobben som landslagssjef.

Scoringene, tabbene, dommertabbene, skandalene, jubelene, tilskuerne, resultatene, overraskelsene, sorgen, sjokkene, tårene og smertene som alltid kommer gjennom 64 kamper – med 90 minutters galskap i hver eneste kamp. Bare VM er et verdensmesterskap der alt kan skje.

Nå kan du virkelige begynne å glede deg. Fra 14. juni til 15 juli skal verdens aller beste spillere, sole seg på den aller største scene. Noen taper, andre vinner – la fotballfesten 2018 begynne!

Her er hele kampprogrammet for VM i fotball for 2018.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Wolves henter Benficas dyreste spiss!

Wolves henter Benficas dyreste spiss og blir klubbens dyreste spiller noen gang! Nyopprykkede Wolverhampton har lenge hatt Mexicos Raúl Jimenez...

Forsvarsspilleren!

Forsvarsspilleren! Nedtellingen til VM i fotball 2018 er på hell. Kun timer før VM-ballen ruller i Russland, legger vi vekt...

Lukk