Skrivesperre kan ramme selv den beste forfatter- her er noen enkle tips som hjelper! Du har god tid for første gang på lenge, du skal sette deg nå og forfatte den teksten du hadde i hodet for bare kort tid siden.

Så kommer du til din skiver-stue, til pulten eller i sofaen og tar tastaturet fatt, tomt. Ikke et ord får du ned på en halv time, kanskje mer. 

Kjenner du deg igjen?

Som sagt, det kan skje selv den beste. Man binner seg ofte opp i å prestere, kanskje du har en tidsfrist for å levere et skriv, en stil et blogginnlegg eller en artikkel for en god kunde. Noen ganger vil det få konsekvenser for deg som skribent å ikke klare å levere i tide. Nettopp derfor skal du få noen enkle knep som kanskje kan løse dine floker, i så fall må du love å fortelle om det.

1. Du har for mange tanker i hodet på engang, prøv å få organisert disse. Ha en penn og en notisbok for hånden, kommer du på ideer som kan føre til et skriv eller som gir deg nok til at du vil skrive om den tanken, få den på blokka med det samme. Sorter tankene etter stikkord, men da skal du ikke sitte foran tastaturet, gjør heller noen annet- gå en tur, det klarner ofte tankene, men ta med blokka.

2. Når du sitter der og ikke kommer videre, så start en samtale med deg selv, snakk om problemet- gjerne høyt og tydelig. Se bort i fra at andre tro det har klikket for deg, si at du jobber med et prosjekt. Installer en enkel programvare slik at du snakker via PC´n din. Dette virker bedre enn du skulle tro.

Skrivesperre kan ramme selv den beste forfatter- her er noen enkle tips som hjelper!

3. Når sperren er et faktum, surf på nettet der andre skribenter skiver lik din oppgave. Er du elev, les andre elever er du journalist som skriver om sport, se hvordan andre journalister gjør det. Prøv allikevel å peile inn nye og andre skribenter enn de du følger til daglig, om mulig for å få nye «in puts.»

Skrivesperre kan ramme selv den beste forfatter- her er noen enkle tips som hjelper!

4. Stress er en skrivesperre magnet. Bekymrer du deg for teksten blir det verre å få ned det du ønsker. Legg vekk tastaturet, pennen eller iPaden. Lag deg en varm kopp sjokolade, les en bok, se en film eller ta et deilig bad. Gjør helt andre ting som får tankene bort i fra den vanskelige stressfaktoren.

5.  Noen ganger kan det være nok å skrive på andre ting. Sliter du med skrivesperre så skriv noe annet i stedet. Et dikt, et brev til en venn eller til mor. Alle mødre i verden elsker å få brev. Er du forfatter og har flere prosjekt på gang, kan det være nok å begynne med noe som glir lettere i hodet. Bruk også sosiale medier for å få ideer.

6. Hårete målsetninger er viktig i livet, men noen ganger kan du ha tatt deg vann over hodet. Mangler du rett og slett nok kunnskap så må du sette deg bedre inn i det tema du skriver om, gjør grundig research, søk på internett, gå på biblioteket eller ta noen telefoner til andre du tror kan hjelpe deg.

På den måten får du mer kunnskap til din tekst og produktet du skal levere eller publisere blir langt bedre enn om du bare synser.

Uansett hva som gjør at du får skrivesperre, sørg for at det er du som er sjefen, ikke la noen skriveoppgaver styre livet ditt. Husk at det skal først å fremst være gøy å skape nye tekster for deg selv, for ditt publikum.

Dette er bare noen få punkter som kanskje fikk deg på glid, senere vil det komme enda flere råd og tips mot skrivesperre.

Lykke til!

Vargas

Foto: Flickr/ NobMouse

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Leie hybel, hus, leilighet eller kollektiv?

Som student kan det være langt billigere å gå sammen med andre med-studenter å leie en stor leilighet eller et...

Kåthet og glede er viktig- hva når lysten forsvinner?

Sex er viktig i et hvert forhold. Men om lysten forsvinner for en av partene vil det kunne få store...

Lukk