Slik berger du økonomien i vinter! Desember ble litt dyrere enn forventet. Privatøkonomien som du normalt har kontroll over, fikk seg et lite overtrekk som kan bli vanskelig å få på retten opp. Alt ble litt dyret enn planlagt. Slik berger du økonomien i vinter!

Det finnes nemlig haugevis av fristende feller som kan få deg til å bruke mer penger enn du burde.

Å holde hodet over vannet når tilbudene blir for mange er en kunst. Bare den som har god moral og god forståelse for hva fornuftig pengebruk betyr – klarer å spare til dagene som kommer. De dagene du trenger en buffer, eller ekstra penger til uforutsette utgifter.

Personer i rike land er gjennomgående lykkeligere enn i fattige land, og innen økonomifaget snakker vi om pengers avtagende grensenytte, det vil si at én krone ekstra er viktigere for en fattig enn for en rik person.

Forskning.no

God privatøkonomi burde ha kommet med morsmelka eller barneskolen. Dessverre har pensum oversett dette viktige punktet i årevis i den norske skolen. Økonomi generelt, og privatøkonomi spesielt, burde helt åpenbart vært en viktig del av mate-faget.

Hvordan skal barn og unge ellers forstå hva det vil si å bruke penger på kreditt, bruke penger som er bankens penger, og hva dyre renter er, i forhold til hva billigere og lave renter er?

Lest? Skilles du i januar?

Slik berger du økonomien i vinter!

 • Selg unna alt du kan avse – på Finn kan du selge nesten alt
 • Få en oversikt over alle utgifter, gjeld og inntekt
 • Sett opp ett budsjett for hver måned – hold budsjettet
 • Ta kontakt med banken, be om å få betale kun renter på lånet i to måneder
 • Sett av penger til sparing – bare noen hundrelapper hjelper
 • Ta en ekstrajobb på helg eller kveldstid
 • Selg den ene bilen – mange klarer seg med kun én bil
 • Selg hytta eller båten, fjern unødige smålån og abonnement
 • Betal alltid boliglånet og strømregningen først – de er viktigst
 • Gå over handlerutinene dine – dropp bensinstasjonen, smør matpakke
 • Unngå å la regninger gå til inkasso, be om utsettelse
 • Refinansiering – ved å slå sammen dyre lån til et større og rimeligere lån
Slik berger du økonomien i vinter!

God økonomi handler om hvor stor inntekt man har, sammenlignet med forbruket og utgiftene man har per måned og totalt for ett helt år. Men det handler også om god planlegging og langsiktig budsjett-oppsett. Vi skriver vinteren 2018, men du vet at det blir jul i år også. Bare innrømme det, du har ikke tenkt på julen 2018, og de utgiftene den har, ennå. Stemmer det?

Med skranten økonomi hvor inntekten ikke står i stil med utgiftene, lønner det seg enda litt mer for deg, å sette opp budsjett og sette av penger for framtiden.

Å ikke ha penger til mat

Å ikke ha penger til mat, er en grufull opplevelse, men det behøver ikke komme til det. Du må ta grep i god tid før alle pengene dine er borte. Ta kontakt med banken, du får hjelp. Men ansvaret ligger hos deg, og kun deg.

Lest? Kvinner dropper lave menn!

Bankene har frie tøyler og skyhøye renter på forbrukslån. Alt for mange nordmenn biter på “tilbud” de ikke bør røre. Et kredittkort er gunstig å bruke om man betaler lånet i tide og kun da. Betaler man for sent løper dyre renter.

Slik berger du økonomien i vinter! Ved å ta kloke valg hver gang du skal svi av noen grunker. Tenk deg godt om. Spar i stedet.

God økonomi handler om hvor stor inntekt man har, sammenlignet med forbruket og utgiftene man har per måned og totalt for ett helt år. Men det handler også om god planlegging og langsiktig budsjett-oppsett. Vi skriver vinteren 2020, men du vet at det blir jul i år også. Bare innrømme det, du har ikke tenkt på julen 2020, og de utgiftene den har, ennå. Stemmer det? I så fall bør du begynne å planlegge.

Lavere renter over tid

Lave renter i mange år burde kunne gi alle nordmenn med fast inntekt en god buffer.

Det beste rådet man kunne få da rentene begynte å falle, var å betale det samme beløpet på lånet, slik at gjelden, også kalt boliglånet, enda raskere enn planlagt. Å få betalt all gjeld, så rask som mulig er ikke noen målsetting i seg selv, litt gjeld er bare smart. Å ikke klare å betale er haken for mange.

Bedre økonomi får du den dagen du innser at det ligger i de små detaljene, hvor mye du faktisk bruker hver dag av uken, hver uke av måneden – hver måned av året. Er du sparsommelig og nøktern, er det mye penger å spare. 

Du vet at det er dyrt å kjøpe lunsj på bensinstasjon, spise middag på restaurant, flere ganger per måned – allikevel fortsetter du å oppføre deg som om du er steinrik. Hvorfor det? Vil du være blakk hele tiden du? Hvorfor bruke penger du egentlig ikke har?

Trenger jeg denne colaen?

Med noen få justeringer der du begynner å tenke deg en smule om, hver gang du tar opp VISA-kortet fra lommeboka og sier høyt til deg selv: “Trenger jeg disse to pølsene i brød, en Cola og en hel pose potetgull, til lunsj i dag?” Når prisen faktisk dundrer inn på en hundrings?

Vil du med stor iver, innrømme for deg selv at du er en dust, som bruker så mye penger som du gjør? På tull?

Vargas12.com skriver gratis-artikler for alle våre lesere, vi gir også gratis råd og veiledning om du har spørsmål om egen privatøkonomi. Du kan til og med være anonym i våre kommentarfelt. Hver dag.

Om du er smart – følg vårt nyhetsbrev for enda flere gode råd. vargas12.com vil alltid være gratis for deg.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
70 prosent av voksne nordmenn er overvektig

Er man overvektig vil det si at BMI-en er over 25. Dessverre har 24 prosent av alle nordmenn har en...

Lukk