Slik blir du forfatter -steg for steg! Forfatter, for egen regning på “eget” forlag, riktig nok, men da kan du tjene like mye som de som gir ut på Gyldendal eller andre forlag. Du klarer det, garantert. Du må bare ønske det nok til å gjøre det. Her er min erfaring med Kolofon:

*Jeg tok kontakt med Kolofon forlag, der fikk jeg et tilbud på de 600 bøkene jeg ønsker å selge. (du kan bestille hvor mange du ønsker – se Kolofon sine nettsider.)
Det koster en del kroner for hver bok, men jo fler du bestiller jo billigere blir hvert eksemplar.

Utsalgsalgspris 299.- for “MILDRED” både på nett og i butikk. 
Inkludert i denne prisen er altså en promo-pakke. Kalt “Bokpakke-ekstra.”
Da tjener jeg alt selv, som jeg selger selv. Bøker forlaget selger, og bøker nettbutikkene selger, vil det være en mindre fortjeneste på. “Alle” skal ha sin del av kaka. Slik er det bare.

* Jeg skrev manuset med hjelp fra en rekke gode hjelpere, blant annet Hanne Einang, som hjalp meg med språk, og sette fokus på det viktigste i boka. Den røde tråden, å skape troverdige personligheter man ble glad i og ville vite mer om som leser.

*Å debutere, er utrolig tilfredstillende, men de fleste her, vet det er en del jobb som ligger bak. Jeg startet med ideen for et år siden, men skrev ikke et ord før i januar i år.

* Jeg fikk en prøvebok fra forlaget etter å ha sendt inn det første manuset, der rettet jeg rundt 100 feil selv, så en prøvebok til, med litt færre feil. Deretter rettet jeg på ny – minst tre ganger, og dette tar nesten like lang tid som å skrive boka.

Slik blir du forfatter -steg for steg!
Foto: Copyright Bjørn Dalheim og Frank Nilsen

Slik blir du forfatter -steg for steg!

* Deretter sendte jeg boka til språkvask og korrektur, til en person som ønsker å være anonym dessverre. Deretter fikk jeg manuset tilbake, med ny prøvebok fra Kolofon, der forside, rygg og bakside ble godkjent, forside bildet fikk jeg hjelp av en fotograf jeg kjente. “Mildred,” jenta på forsiden er min flotte svigerinne Ann Kristin Thorvaldsen, som sporty stod modell.

Forlaget tar slike oppdrag med språkvask og korrektur, men dette koster ekstra, jeg valgte ekstern hjelp her.

* Da var det på ny mitt ansvar å gå gjennom en siste prøvebok, her rettet jeg i boka, da det var bare små bagateller igjen, som gjorde at jeg ba forlaget om å trykke boka. (tar ikke mer enn tre uker fra jeg gav grønt lys). Om jobben er gjort?
Langt derifra!

* Det er nå en ny jobb som starter for min del.
Jeg har betalt forlaget (som ligger i summen) for den dyreste markedsføringspakken. Det betyr at forlaget promoterer boka i sine kanaler, bibliotek, alle bok-kjeder og de lokale forretningen og avisene jeg ønsker å fokusere på. Fredrikstad, Kristiansund, Tingvoll og Averøy for min del.

* Så sent som i dag har jeg vært ute å promotert, enda boka ennå ikke er tilgjengelig. 8 forretninger samt Fredrikstad bibliotek, sistnevnte for å få lov til å komme å snakke med de som er opptatt av bøker. Butikkene for å få lov til å komme å selge, framsnakke og reklamere for eget verk. Dette må til om man skal lykkes med å få boka kjent.

* I november skal jeg på “signingsferd” til Tingvoll, bygda “Mildred” er født og oppvokst, ei bygd med 3000 innbyggere. Jeg har gjort avtale med biblioteket som holder åpent 2 timer ekstra for min skyld. Deretter går turen til min hjemby Kristiansund, her får jeg besøke ARK for å signere og forhåpentligvis selge bøker.
Bilen full av bøker, og alt på egen regning. Man MÅ satse for å nå ut til leserne.

* Og det aller viktigste med å få boka UT i verden, i hvert fall ut i Norge i første runde, er at du øker sjansene for at et forlag legger merke til boka. Det er når alt kommer til alt, innholdet i boka som teller. Er den bra – vil den bli antatt, til tross for at den allerede er produsert i et lite antall hos Kolofon eller andre selv-produksjonsforlag.

* Jeg har bare gode ord å si om Alf Bergli og hans stab i Kolofon forlag, de ligger bare sekunder fra selveste Kar Johans gate i Oslo-sentrum. Ta kontakt om du vil publisere din tekst. Anbefales! Les hvordan på deres nettsider. Og reis gjerne på besøk, de tar garantert i mot deg, om du sier fra på forhånd.

* De fleste som forhåndsbestiller er i all hovedsak venner, bekjente, kolleger og familie. Men ha en tanke i bakhodet når du ønsker å publisere eget verk. Gjennomsnitts debutanten selger mindre enn 300 bøker i snitt – uansett genre. Ikke ha for store drømmer, da kan du lett bli skuffet. Jeg er utrolig stolt og glad, om jeg lykkes med å selge mine 600 romaner om “Mildred” – en krim fra bygde-Norge.

*Selvsagt kan du bli antatt og få de beste anbefalinger, men det er dessverre de aller færreste som opplever. Ikke la det ta fra deg drømmen om å skrive eller få gitt ut din bok. Det er bare en ting å gjøre for å lykkes. Skriv, skriv, skriv.

Men nå må jeg avslutte. Bok nummer to om Mildred, “Presten” er underveis… da må det skrives!

Takk for meg!

HER KAN DU BESTILLE MILDRED! Husk, alle ønsker harde pakker til jul.

Øyvind Teige for Vargas12.com

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Introduksjon til spilleautomater

Introduksjon til spilleautomater. Spilleautomater går ved mange forskjellige navn, slots, nettspill, casinospill, enarmede banditter, automatiske spilleautomater osv. Én ting har de...

Lukk