Slik blir du forfatter. Du må bare fortsette å skrive. Skrive mye og ofte. Følg hjertet og hjerne. Men du må ikke gi opp når det butter og får skrivesperre. Husk, det tar tid å bli god nok, selv da vil du kanskje ikke bli antatt på mange år, kanskje aldri. Det er nemlig ikke alle som blir forfatter, men du kan bli det.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ditt verk

Å skrive skjønnlitterært er den ultimate skrivetesten.

Det er forfattere som skriver så du gråter, blir påvirket psykisk og fysisk. Blir redd og glad, nervøs og sorgtung. De beste skriverne gjør noe med oss, det er derfor de skriver og vi leser. Jo Nesbø, kanskje Norges dyktigste krimforfatter, skriver skjønnlitterært, men også barnebøker.

Les også: Forfatteren, deg!

Ikke forsøk å kopier de beste, men finn din egen penn, skriv fra eget hode, men la deg gjerne inspirere av de beste. Det kan gi deg både tips og vilje til å etterhvert levere fantastiske manus, så bunnsolide at forlagene ikke lenger kan overse din tekst. Da er du på god vei.

Vi som skriver, lærer av de beste hele tiden, noen av oss makter til slutt å gi ut egne verk. Andre forblir skrivere som bare skriver. Men der manuset blir liggende oppe på andre manus – langt inn i nederste skuff. For alle skal ikke bli forfattere. Slik er det bare.

Kun de som klarer å formidle godt nok, har disiplin og fortellerevne.

Evner gode nok til å bli antatt, har muligheten til å bli en forfatter leserne aldri glemmer. Å bli antatt av et forlag handler ikke om tilfeldigheter, men godt håndverk. Gode redaktør kan lese en halv side og forstå at teksten er bearbeidet nok til at vedkommende ønsker å lese mer.

Slik blir du forfatter

Bildet er tatt av Valerio Errani fra Pixabay

10.000 timer

Å bli en god skjønnlitterær forfatter krever tid, dedikasjon og praksis. Eller trening om du vil. En myte forteller oss at man blir aldri god nok med mindre man er villig til å trene eller øve i minst 10.000 timer eller mer. Heldigvis er det en myte, men når det kommer til å bli en god forfatter, stemmer det nok.

Les også: Til alle skrivere …

Skjønnlitteratur har en unik evne til å fange menneskets fantasi og føre leseren inn i en annen verden. Å bli en dyktig skjønnlitterær forfatter gir deg muligheten til å formidle dine historier og tanker på en måte som kan berøre og inspirere andre.

Her er noen trinn du kan følge for å utvikle dine skriveferdigheter og bli en god skjønnlitterær forfatter.

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å bli en bedre skjønnlitterær forfatter er å lese mye. Les romaner, noveller, poesi og andre former for skjønnlitteratur fra ulike sjangre og tidsperioder. Dette vil eksponere deg for ulike skrivestiler og perspektiver, og det kan bidra til å utvide din egen forståelse av litteratur.

Skriving er som enhver annen ferdighet – jo mer du øver, jo bedre blir du. Sett av tid hver dag til å skrive, selv om det bare er noen få setninger eller en kort historie. Øvelse er nøkkelen til å forbedre egne skriveferdigheter.

Det finnes en mengde bøker om skrivehåndverket som kan hjelpe deg med å forstå grunnleggende prinsipper som karakterutvikling, plotstruktur og dialog. Noen anbefalte bøker inkluderer “On Writing” av Stephen King og “The Elements of Style” av William Strunk Jr. og E.B. White.

Ja, eller bare det å lese god krim av Jo Nesbø, da. Gjør uansett noe med oss.

Eksperimentere

Det er viktig å få tilbakemelding på ditt skriftlige arbeid. Dette kan være fra venner, familie eller skrivegrupper. Å motta konstruktive tilbakemeldinger kan hjelpe deg med å identifisere styrker og svakheter i ditt arbeid og gi deg retningslinjer for forbedring.

Skriving er en prosess, og den første utkastet er sjelden perfekt. Ta deg tid til å redigere og revidere ditt arbeid grundig. Dette innebærer å se etter grammatikk- og stavefeil, samt å forbedre strukturen, karakterutviklingen og plottet.

En god skjønnlitterær forfatter må forstå mennesker og deres kultur. Les om psykologi, sosiologi, historie og andre fagområder som kan hjelpe deg med å skape troverdige karakterer og miljøer.

Ikke vær redd for å eksperimentere med dine skriveprosjekter. Vær original og våg å utfordre deg selv som forfatter. Det er ofte i de dristige valgene at ekte kreativitet blomstrer.

Til slutt er målet å dele dine historier med verden. Du kan publisere på nettet, sende inn til litterære tidsskrifter eller arbeide mot å få en bok utgitt.

Å dele ditt arbeid gir deg muligheten til å nå et bredere publikum og få tilbakemelding fra leserne.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest