Slik blir du klar for høsten, etter en lang og solrik sommer, særlig om du bor nord for Trondheim, har du sett sola mer enn oss, ‘søringan’ denne sommeren. Men nå er det slutt. Det skal regne i dagevis over hele landet – gjør deg selv, familien og eiendommen din klar for høsten.

Båten og hytta også for så vidt, men det kommer vi tilbake til.

Nordmenn flest elsker høsten, hvorfor er en gåte for oss. Vi tror det er en slags trøst i det, å bare si det. «Nei høsten er fantastisk det er fine farger på trærne og man plukke sopp og man kan tenne i peisen og man kan endelig ha lov til å være innendørs uten at noen synes du er en raring». Det siste er faktisk et godkjent argument. Ellers, bare tullprat.

Høsten er noe forbanna dritt, fordi sola forsvinner mye tidligere og mørket henger som et langt, sort slør nedover ryggmargen på deg, helt til neste vår. nordlendingene går jo i dvale som en annen Grizzly bjørn, forståelig nok.

Andre blir mørke til sinns, deprimert og mannevond. Mørket er ikke bra for menneskesinnet, det er vi helt sikre på. Vinteren er selvsagt enda verre, særlig i nord. Ikke rart nordlendingene røyker rullings. Noe må de jo drive tiden med, stakkars.

Lest: Norge, en ørken langt mot nord …

Høsten skaper med seg mye vær i Norge og i følge de som kan endel om vær, verre skal det bli. Mye verre. Flom, ekstremvær, jordras, kuling, snøstormer, orkaner og enda mer regn.

Da er der viktig å være litt bedre forberedt enn sist gang trampolinen kom dundrende inn panoramavinduene, og naboen ringte på rundt midnatt, for å få hjelp til å berge taket på låven.

Slik blir du klar for høsten

Norge er full av vær hele året, men aller verst er det nettopp når høststormene kommer. Med orkan i kastene. Da er det lite å gjøre på sjøen, men hver trygg, en eller annen klovn har selvsagt surret seg ut på havet, i båt, der redningsskøyta har mer enn nok med å ligge til kai.

Da kan man vel egentlig la folk seile sin egen sjø, spør du oss.

De fleste husker bildene av Viking Sky som var bare meter fra å gå på grunn med 1300 passasjerer ved Hustadvika, i mars måned. Mars er ikke høst, men storm er storm, da bør man holde seg på land, eller aller helst innendørs. På havet får man trøbbel før eller siden i slikt vær.

Kun tilfeldigheter og en fantastisk og effektiv redningstjente berget skipet, mannskapet og det digre cruiseskipet. Katastrofen var nok bare få minutter unna.

Slik blir du klar for høsten.

For at du skal gå høsten greit i møte, sørg for å ha nok ved, for strømbruddet, det kommer, kjøp nok ved nå, ha også muligheten til å fyre opp en primus e.l for å lage mat av samme årsak. Vi vil nemlig av flere grunner, i følge direktoratet for sikkerhet og beredskap, DSB, ha flere ting lagret i eller ved hjemmet, i tilfelle trøbbel.

Du bør ha kontanter, rent vann, fyrstikker, lommelykt, nok batterier, tørrmat som knekkebrød, hermetikk eller annen type mat som tåler romtemperatur. Maten i kjøleskapet er som du sikkert forstår, raskt bedervet på få timer, uten strøm. 

Verden endrer seg, miljøkatastrofene henger over oss som en trussel, mer enn noe annet. Trenger du eget bomberom for det? Ikke akkurat i dag, men i uoverskuelig framtid – ser det mørkt ut for menneskeheten. For deg personlig kan et bomberom eller panikkrom være til hjelp, når det smeller.

Lest? Skolestart – ser lærerne de utsatte barna?

Har du naboer i umiddelbar nærhet, kan det være smart å gå sammen om å hjelpe hverandre når krisen rammer lokalsamfunnet, helst før uværet og galskapen tar til. Husk også å ha tilgang til fyrstikker, radio og førstehjelpssaker. 

Båten bør selvsagt på land, for å holde den på vannet i en havn eller langs en brygge, er å spille hasard med egne og andres liv og verdier. Sjansen er stor for at båten sliter seg eller synker om værgudene får det som de vil, det gjør de ofte allerede ved den første høststormen.

Hytta bør behandles som et hvilket som helst hjem, men er dere ikke i stand til å bruke den i løpet av høsten og vinteren, bør den enten stenges av og forsegles foran dører og vinduer, for å gjøre det litt vanskeligere for uvedkommende, eller for at uværet skal unngå å gjøre store ødeleggelser.

Sørg for å rense takrenner og fjerne alle løse gjenstander i umiddelbar nærhet som kan blåse vekk eller gjøre skade. Hagemøblene bør tjores fast, settes innendørs eller under tak. Utegrillen som far er så stolt av – bør ha samme plassering.

La naturelskerne få kose seg med høstfargene og den forbanna soppen, det jævla mørket må vi pent leve med, men, du bør først og fremst tenke vær, nå når høsten står på dørterskelen til en ny vinter. Været, naturen og temperaturene tar liv i Norge, oftest om høsten og om vinteren.

Du kan med noen grep være litt bedre forberedt. Bruk tiden godt.

Høsten er ensbetydende med mye vær og det er det du bør være best forberedt på i ukene som kommer. Om du har strøm, klarer du deg denne gangen også. Men, vær litt på vakt. Vi bor i værharde strøk, de fleste av oss.

Når stormen er over oss, er det for sent å tenke konsekvenser.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Blitt overvektig i ferien?

Blitt overvektig i ferien? Den eneste trøsten vi har, du er ikke alene. Mange sliter med å komme i arbeidsantrekket...

Skolestart – ser lærerne de utsatte barna?

Skolestart – ser lærerne de utsatte barna? Norske lærere skal ikke bare ha 4 som standpunktkarakter i norsk og matte,...

Lukk