Slik blir du klar til jul! Ikke før har vi ryddet vekk shorts og grillvotter, før julemarsipanen er på plass i hyllene. Aldri før har det vært kortere mellom grillsesong og julevarer i butikkene. Men Rema, Kiwi og COOP Extra, har de ikke et poeng?

Det er faktisk kun skarve 18 uker til jul. Den tiden trenger du vel?

Det gir deg god tid til å bake alle syv slagene med julebakst, god tid til å handle inn alle julegavene du ikke rakk å handle i fjor, og du kan faktisk rekke å pakke inn alle med julepapir i stedet for gråpapir, det var pinlig forrige år husker du?

Hva synes du om at Nidars julemarsipan-pølser, er på vei inn i butikkhyllene, før du har fått ryddet vekk bikinien og badebuksene? Burde vi ikke beholde høsten som en årstid før julen ringes inn i handlesentrene?

Hovedorganisasjonen Virke anslår at hver nordmann kommer til å handle for rundt 11 040 kroner i desember i år. Fire av ti kroner legges igjen i dagligvarebutikkene. Nordmenn vil handle for 58,5 milliarder kroner i julen 2018.

Virke.no

Nei, la oss heller være enige om én ting, tiden flyr, og alt som er gjort er gjort, da er det mindre å huske på når julen plutselig er her. Begynn allerede i dag, sett opp en liste over hvor mange som fortjener julegave fra deg i år. Sett opp et budsjett, fordel utgiftene på gaver, mat, pynt, klær og kos.

Fordel utgiftene på antall dager, uker og måneder og vips, du har et langt mer behagelig budsjett enn mange andre, som starter juleforberedelsene og handlingen ti dager før julekvelden.

Slik blir du klar til jul!

Selvsagt er det bare smart å begynne juleforberedelsene så tidlig som mulig. Det betyr ikke at du må pynte julegrana i oktober. Du kan med fordel holde igjen, «Du grønne glitrende tre, god dag» – til etter at løvet har falt.

Slik blir du klar til jul!

I løpet av desember måned, bruker vi nordmenn ca 60 milliarder kroner. 60.000.000.000 kroner! Det er ikke bare kvalmt, det er også patetisk. Særlig når vi vet hva disse pengene faktisk går til. Noter gjerne.

Vi handler inn mat og alkohol for milliarder av kroner, vi kjøper julegaver til barn, som barna selv ikke gidder å pakke opp, og vi handler så mye mat at vi kaster tjue prosent av den. Jeg holder kaffekoppen din mens du fortsetter å notere.

Overflod-samfunnet, AS Norge, ser ut til å ikke ha noen grense. Joda, vi vet at det finnes nordmenn som lever på fattigdomsgrensa, som ikke har så mye å rutte med at de kan begynne å nettshoppe allerede tre måneder før jul, men de er i et betydelig mindretall, disse fattige.

Lest? Bedre økonomi – ligger i detaljene

De fleste nordmenn har altså så mye penger til overs, at de kan begynne jula i september, shoppe seg gul og blå, og allikevel sitte igjen med penger på bok når julen ringes inn.

Bra det, at du har nok penger, men er det ikke snart på tide å dra i nødbremsen?

Vi bør innføre et nytt begrep her i landet og du hørte det sannsynligvis her først. #Shoppeskam er herved innført, som et nytt norsk ord du bør lære deg og å leve etter, først som sist.

Idiotene i Rema 1000 har ikke oppdaget av verden drukner i plast, derfor har de faktisk begynt å selge krabbeskjell i plast. Hva synes du om det? Som om vi ikke har nok plast-drit fra før, så begynner en av de største matkjedene å selge krabbekjøtt i plast-krabbeskjell?

Det er altså så på tryne at de hadde fortjent millionbot. Plastbot!

Selvsagt behøver vi å feire jul, både for store og voksnes skyld. Tradisjoner er viktige også for oss steinrike nordmenn, men må vi være så grådige vulgære, mens vi holder på? Tror du ikke julen blir hyggelig med en smule mindre forbruk og overflod av luksus?

Kan vi ikke bruke de små grå, som har fått mennesker på månen og kjøretøy til mars? Vi er jo rimelige intelligente, selv om vi gjør hva vi kan for å motbevise det noen ganger. Burde vi ikke begrense shoppingen, begrense matsvinnet, fråtsingen og julegave-galskapen en smule?

Hadde det ikke vært en tanke å kjøpe ti gaver til – i stedet for femti?

Om vi begynner med å halvere julebudsjettet, kanskje vi hadde klart å klemme det totale desember-forbruket til under 60 milliarder kroner, for desember måned. Det hadde absolutt vært et steg i riktig retning.

Vi gidder ikke å begynne å messe om sult og hungersnød rundt om i verden. Nordmenn er oppegående folk, vi vet hva som skjer rundt oss og lengre unna, men vi bør få en liten oppstrammer hva eget forbruk angår. Vi skal ikke føle på juleskam, vi skal kose oss i julen, men vi behøver ikke å spise oss ihjel.

Visste du at Norge og nordmenn, har størst inkassovekst i Norden?

Vi handler ikke bare julegavene på kreditt, vi har ikke betalt for julegavene vi kjøpt i fjor heller, også disse kjøpt på kreditt. Vi oppfører oss som en struts, som stikker hodet i sanden fordi den tror den gjemmer seg. Vi pisser i buksa for å holde varmen. Vi bør våkne opp fra dvalen.

Gjør deg selv en tjeneste nå, betal all kredittkort gjeld før du tar opp ny gjeld. Sett heller pengene i banken, kjøp aksjer, invester i eiendom, men slutt å shoppe ting du ikke behøver, eller kjøpe gaver til barn – som er dritt lei av å pakke opp gaver de ikke vil ha.

Og du bør slutte å handle all den maten som går rett i søpla gjennom hele desember. Start en trend, bruk penger kun én eneste dag hver uke, fram mot jul. Så kan du reise til Syden i tre uker for pengene du sparer.

Lykke til!

#Shoppeskam

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Slik sprer du budskapet ditt!

Slik sprer du budskapet ditt! Om du har noe du skal selge, bruker du de rette kontaktene, der folk ferdes,...

Kjøttfri tirsdag!

Kjøttfri tirsdag er et tiltak vi synes er fornuftig, ikke bare på grunn av miljøhensyn, men at du kan faktisk...

Lukk