Skal du bli skikkelig rik, dvs ha en million kroner eller mer tilgjengelig på bok , så må du først og fremst ha høy moral og ikke bruke mer enn nødvendig. Men du må også være sikker på hvor mye som kommer inn til enhver tid. Vinner du en mill i lotto, så er det litt av en jobb å beholde denne, og ikke bruke opp alt på en gang- Jeg hadde hatt problemer med å ikke bruke mye fra første dag.

Det smarteste er selvsagt å investere disse, der du er nærmest sikret avkastning. I aksjer eksempelvis-

– For å bli rik bør du leve som om du er fattig, skriver Kathy Kristof for CBS MoneyWatch.

Kristof er økonomispaltist og har blant annet skrevet boken Investing 101. Hun råder nyutdannede til å beholde vanene fra studietiden når de får sin første fulltids jobb:

– Oppfør deg slik du har gjort de siste årene. Ikke la deg friste til å kjøpe bedre bil, flytte ut av kollektivet eller spise middager på restaurant. Vurder heller å bo med foreldrene dine, skriver Kristof.

– Ikke bruk det du tjener

Danny Kofke, som har skrevet en bok om hvordan overleve på lærerlønn, skriver:

– Hvis du ikke øyeblikkelig blir vant til å bruke opp alt du tjener, kan du ligge langt foran.

Han anbefaler blant annet matpakke fremfor lunsj på restaurant i arbeidstiden.

Dette er samme oppskrift som Thomas Stanley beskriver i boken The Milliionaire Next Door. Ifølge Kristof er det den sikreste måten å bli rik på.

Dårlig tiår, godt tegn

Kristof mener nyutdannede bør sette sin nye lønn inn i langsiktige investeringer i aksjemarkedet, fremfor å tillate seg hverdagsluksus som de ikke har hatt råd til i studietiden.

– Det siste tiåret falt aksjekursene gjennomsnittlig 1 prosent, ifølge Ibbotson Associates. Det var historiens verste tiår, og det er et godt tegn for de som begynner nå. Vi vet ikke når aksjemarkedet kommer til å få en «catch up»-periode der vi tar igjen det tapte, men vi kan regne med at det går oppover herfra på lang sikt, skriver Kristof.

I en oppsummering av børsens historie, skriver Kristof at aksjekursene har steget henholdsvis 9,6 prosent for små firmaer og 11,67 prosent for mindre siden 1926. Det er imidlertid sjelden at børsen opplever et «gjennomsnittlig år». Etter dårlige tiår viser historiske erfaringer at det går opp igjen.

– Invester aldri kortsiktige penger i aksjemarkedet. Satser du husleien på børsen, kan det være du må flytte inn hos mor og far etter en helt vanlig svingning i markedet, skriver Kristof.

Mange drømmer å bli millionær, men er det nøkkelen til evig lykke? Tvilsomt!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Grønland smelter bort!

Det smelter, og det smelter fort. Isen på Grønland smelter med rekordfart og med hele 6 meter på en måned!...

Mine favoritt bloggere

s Det er veldig mange bloggere i Norge. Helt sikkert for mange, og ikke alle er av samme kvalitet, dessverre-...

Lukk