Slik får du bedre søvn – du må rett og slett være litt egoist. Og får du det ikke som du vil, i en evig krangel med samboer eller ektefelle om hvordan ting skal være, så bytt soverom. Altså, sov i et annet rom enn din bedre halvdel. Det kan være nøkkelen for bedre søvn, til tross for at det er en ganske dramatisk avgjørelse å ta.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Søvnskala

Om du ikke vil gå så drastisk til verks, kan det være andre grep som kan hjelpe deg inn i drømmeland. En orgasme eller to er ofte sovemedisin nok, særlig for menn, men også kvinner kan sovne raskere etter en hyrdestund.

Les også: Periodisk faste gir god helsegevinst

Noen eksperter hevder at det kan være en løsning å putte hele hodet inn i fryseboksen, dette får i gang aktiveringssystemet i hjernen. Nesten på samme måte som når du kikk-starter en bilmotor med startkabler. Og man bør la være å drikke kaffe for sent, fordi koffeinet i kroppen gjør kroppen energisk.

Det behøver du ikke når du skal sove.

Slik får du bedre søvn, du tar søvnbehovet ditt på alvor og tar grep.

Søvn er viktig for alle mennesker, men noen tror at det er viktig, bare man sover lenge nok så er alt ok. Det er feil. Forskning viser at det er like feil å sove for mye, som å sove for lite. Klarer man å sove 7-9 timer i døgnet – hele året, så er det mest gunstig for kroppen, om man er ung voksen – eller voksen.

Er man eldre, kan det være nok med 7-8 timer søvn. Barn mellom 6-13 år, bør ha mellom 9-11 timer søvn.

Nyfødte og spedbarn skal ha mellom 12-17 timer søvn, småbarn mellom 1-2 år skal ha 11-14 timer søvn og førskolebarn, 10-13 timer med søvn.

Som man kan se av søvnintervallene, endrer søvnbehovet seg ganske mye gjennom livet. Den komplette listen kan sees i artikkelen fra National Sleep Foundation, hvor det også er en «kan være akseptabelt»-kategori.

Forskning.no
Slik får du bedre søvn
Foto: Daniela Dimitrova fra Pixabay 

Bekymringer

God og nok søvn er med på å gjøre oss opplagte nok til å utføre viktige arbeidsoppdrag, uten å sovne på vakt eller være uopplagte. Søvn er helt avgjørende for at vi skal holde oss friske og fungere best mulig i livet. Det motsatte kan gjøre oss syke over tid.

Les også: Kostholdet som gjør at du lever lenger

I følge er artikkel i Aftenposten.no, hevder Aric Prather, psykolog fra Universitetet California i San Fransisco at søvn er ikke noe du gjør, det er noe som kommer til deg. Noe livsviktig du må få nok av, ellers kan du bli både psykisk og fysisk syk.

Årsakene til at mange av oss blir liggende å bekymre oss for andre, for økonomi, for egen helsen, eller arbeidsoppgaver du skal gjennomføre. Alt dette kan være nok til at vi bruker flere timer for å finne nok ro til å falle i søvn.

Psykolog Prather anbefaler alle om å sette av nok tid på dagtid, til å gjøre unna disse tankene og bekymringene. Nettopp for å frigjøre kapasitet til å falle raskt i søvn på kvelden når man legger seg. Fordi det er hevet over tvil – det er utelukkende bekymrede tanker som gjør oss søvnløse.

Unngå skjermtid

Forskning forteller oss at det har lite for seg å ligge å vri seg i sengen uten å falle til ro. Da er det bedre å stå opp igjen, lese en bok, se en film du har sett før, lytte til rolig musikk, meditere eller strikke. Det kan også være effektivt og snu seg i sengen. Legge hodet der bena ellers er, lese litt, for så å snu seg tilbake og for å sove.

Man bør unngå skjermtid på sengen, fordi da kan viktige timer forsvinne raskt, timer du ellers normalt skulle ha sovet. Men det kan faktisk være effektiv å gjøre noe beroligende som du liker, helst et par timer før du skal sove. Det er med på gjøre deg trøtt og rolig til sinns.

Det kan være å surfe på nettet, se favoritt-serien din om igjen. Eller lytt til gode podcaster du vet du liker.

Stedet du skal sove, fortrinnsvis på soverommet, bør være ryddig og fri for distraksjoner.

Jo mindre du har på nattbordet eller i rommet, vil gi deg større sjanse for å falle til ro. Pass også på riktig temperatur. Soverommet bør ha mellom 16-20 grader.

Når soverommet er mørkt og kjølig, faller kjernetemperaturen i kroppen, noe som skjer av seg selv når vi faller til ro. Slik får du bedre søvn, ved å kjenne kroppens behov for livsviktig lagringstid.

Kilde: Forskning.no og Aftenposten.no

Vargas

Pin It on Pinterest