Slik går du høst og vinter i møte – best mulig! Alle vet at den norske vinteren har endel utfordringer å by på for oss som bor her. Mye vær, svingende temperaturer, voldsomme snøbyger, regn, vind og kulde. Vi bør kanskje være forberedt på en vinter som har mye å by på.

Da bør du være mentalt sterk for å rett og slett ikke gå på en mental smell. Slik at hverdagene ikke blir for vonde, lange og vanskelig. Er du smart, begynner du allerede nå i starten av høsten og snu din mentale innstilling til det som skal komme.

Er du den typen som sliter i mørketiden, er grunnen til å lese videre – enda litt bedre. Vi vet at det blir mørkt klokka tre nordpå, og ikke så mye senere sørpå, det blir mørkt nesten hele dagen og i hvert fall halve døgnet. Men du kan faktisk nyte vinteren – ved å være mentalt innstilt på den.

Om du er av den deprimerte typen som går rett i det dypeste mørke, bare en gammel skabbete katt går over veien eller du opplever nedbør på vei til jobben, vil nok både høsten og vinteren bli en utfordring for deg. Men, vi skal forsøke å gi også deg et ørlite håp om bedre utsikter.

Lest: Ensom og usynlig?

Bare tenkt litt over hva det å tenke kan gjøre med hodet vårt. Tankene har som kjent endel kraft som kan trenes opp til å hjelpe oss i hverdagen. Du rammes av plutselig og brå sorg ved et uventet dødsfall i nære relasjoner. En person du virkelig hadde kjær er død – borte for alltid.

Du er overbevist om å gå til grunne, men ut av mørket, sakte, men sikkert finner du tilbake til livet, du begynner etterhvert å se lysere på ting, du får lyst til å leve som før. Selv om den du mistet aldri kommer tilbake, kan man trene seg selv opp til å leve med sorgen, på en konstruktiv måte. I stedet for å faktisk bli ødelagt av savn og sorg. Det er også mulig. Mennesker gjør det.

Slik går du høst og vinter i møte – best mulig!

Slik går du høst og vinter i møte – best mulig!

Smiler du til livet, smiler det tilbake. Floskler om det å leve livet etter beste evne, finnes i hopetall og du kan dem kanskje alle som én. Men, det å gripe dagen, bruke mulighetene den gir oss ved å benytte tiden godt, er både smart og lønnsomt. Å sitte på ræva og frykte at månen kanskje faller i hodet på oss, gir oss lite.

Lest? Slik holder du deg frisk!

Å lytte til selvvalgt musikk, spise gode og lange måltider med de rette folka, trene seg positiv og ha et lyst og positivt sinn, kan ikke engang vintermørket gjøre noe med. Du vinner, hver dag, om du tilbringer tiden din sammen med mennesker som gir deg god energi. Godt humør, din humor som får deg til å le ofte, gir deg også energi du kan bruke, til mer krevende oppgaver.

Da vil det for deg være en lek å skrape isete bilvinduer i januar.

Gode rutiner i hverdagen gir også viktige effekter for din mentale helse. Invester i en god kaffemaskin, gled deg til å stå opp hver morgen, bruk et par minutter under dyna før du står opp, gled deg til god kaffe, toast og ferske aviser. En ny dag med blanke ark venter på deg. Tenk etter, hva kan du få ut av denne høst- eller vinterdagen?

Å være langt nede, være deprimert og til og med suicidal, rammer flere av oss enn mange kanskje tror. Det er da det er viktig å snu den vonde og mørke spiralen til noe langt mer positivt. For den som virkelig sliter, kan det hende man bør få profesjonell hjelp, for å komme seg ut av det, for det er noen ganger umulig uten. Da er det viktig å ha gode folk rundt seg hele tiden. Mennesker man er glad i og stoler på.

600 nordmenn tar livet sitt hvert år, av ulike årsaker og tallene er stigende, særlig blant unge. Ikke alle får hjelp tidsnok, noen overlever ikke uten all verdens hjelp heller. Dessverre.

For at du skal unngå å havne i psykiske lidelser med problemer som kan ende med at du tar ditt eget liv, er vi redd for at det ikke er nok å forsøke å bruke mental trening, Yoga eller fysisk trening for å komme ut av det. Mulig må det sterkere lut til. Men for å forebygge depresjon, søvnløshet, angst og negative tanker til mørketiden – skader det ikke å forsøke å være den beste utgaven av seg selv. Enda det er lettere sagt enn gjort.

Å gjøre noe bra for andre, gir ofte en større glede enn selv å få hjelp.

Solen er kanskje borte helt til neste år, men det hjelper å være ute i frisk luft uansett. Får du enda litt høstsol, benytt hver eneste time til å være ute. Kostholdet ditt er kanskje aldri så viktig som gjennom en hard og kald, norsk vinter. Få i deg nok vitaminer gjennom et variert og riktig kosthold, med nok kjøtt og fisk. Spis gjerne sammen med andre så ofte du kan.

Du visste vel at all fysisk aktivitet er bra for helsa, men visste du at det er bra for hjernen og tankene dine også? Du får bedre søvn, bedre apetitt, bedre sexlyst, mer overskudd og mer lyst til å gjøre mer av alt. Også det som ellers kanskje er lite lystbetont.

Teen eller den gode kaffen, kan du kanskje ta alene om morgenen for å reflektere over livet og glede deg over dagene som kommer, til tross for mørket.

Plutselig er den her igjen, den deilige våren som gir håp og glede om varmere dager, grønt gress mellom bleke tær og glade barn som sprader rundt i nuet. Uten en eneste bekymrede mine.

Vær som de fleste barn. Senk skuldrene og nyt livet, det har du virkelig fortjent. Du kan overleve høsten og vinteren, men da bør du være klar for alle utfordringer du møter. Ikke nøl med å takle hver eneste negative tanke.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Bedre økonomi – ligger i detaljene

Bedre økonomi får du den dagen du innser at det ligger i de små detaljene, hvor mye du faktisk bruker...

Lukk