Slik hjelper du kulturlivet under nedstengningen. Kulturlivet har en svært usikker framtid foran seg. Du kan du være med å hjelpe forretninger, nisjebutikker, puber, barer, restauranter og andre selvstendig næringsdrivende – som du ønsker å beholde i ditt nærmiljø.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Konkurs
Heldigvis er Norge og nordmenn fantastisk dyktige å hjelpe andre når det er tvingende nødvendig. Det er det nå. Om man ser hva som er skjedd i Norge under pandemien, fra 12. mars og fram til i dag, er tusenvis av arbeidplasser borte. Flere kan det bli ganske raskt. Det kan vi unngå med å være generøs.
Hundrevis av forretninger, butikker og kroer, scener, korps, og teater er under et enormt press for å overleve. Eller har allerede gått konkurs.
Det hjelper en smule at regjeringen og finansminister, Jan Tore Sanner gir lette i skatter og avgifter, samt setter betalingsfristen med tre måneder, og dobler nedbetalingstiden med ett år. Norske bedrifter har pådratt seg fem milliarder kroner i gjeld til staten i nettopp skatter og avgifter. Men ikke mer enn smuler heller.
Tapt inntekt fra gjester eller kunder vil ikke kunne erstattes.
Et stort norsk publikum fortjener åpenbart å ha et rikt kulturtilbud også i framtiden. Det ser ut til at dette tilbudet blir smalere enn nødvendig, grunnet lite hjelp og økonomisk støtte grunnet pandemien. Det kan du være med på å gjøre noe med.
The China Virus
Slik hjelper du kulturlivet ved å gi en liten slant til enkelte kulturarbeidere via Vipps eller annen innbetaling via nettet. Husk at en rekke bedrifter, kjeder eller forretninger som er stengt for gjester, kan ha en “pick up-tilbud eller catering du kan få tilkjørt.
Lest? Vår aksjeportefølje og hvorfor
Siden ingen norske bedrifter er skyld i galskapen rundt pandemien fra The China Virus, som Donald Trump liker å kalle Covid-19, er det på sin plass at disse får en håndsrekning fra staten. Men det holder neppe om om pandemien opprettholdes, eller at det norske samfunnet ikke åpnes opp i mai – av ulike årsaker.
Vi er fortsatt i en kritisk fase i følge FHI.
Vask hender, hold avstand hvis du kan og send hverandre digitale klemmer og high fives. Vi vet at det er viktigere enn noensinne at det er enkelt å betale og ta betalt – og selvsagt gi og få penger. Det skal vi ivareta på en trygg og sikker måte fremover.
VIPPS
Kulturlivet
Allerede nå kan du som kunde og forbruker hjelpe kulturlivet på din måte. Det være seg å betale for enkelt-konserter fra norske artister via nettet. Det være seg å gi noen kroner til kronerullingen til din lokale pub, eller gi en slant til den enkelte scene- eller teater.
Som ikke har hatt en eneste gjest siden høsten 2020 eller i mars samme år. Slik hjelper du kulturlivet, ved å bry deg om noen av de som sliter økonomisk i en vanskelig tid.
Norsk kulturliv skal helst eksistere når vi har åpnet samfunnet og de fleste er vaksinert. Men kinoer, teater-scener, puber, korps, kroer, barer og, fotball- og håndball-lag kan gå dukken innen den tid. Kanskje passer det best for deg? Å gi noen kroner til ditt lokale pike 12-lag i håndball?
Kulturlivet er stort, det innebærer alt vi kjenner av god underholdning i sosiale sammenhenger. Musikk, underholdning og uteliv går under kulturlivet, alt vi liker å gjøre når vi skal underholdes og kose oss. Her jobber det mange tusen mennesker, som går en usikker framtid i møte og har gjort det lenge.
Tenk om alt dette forsvinner? Hva sitter vi igjen med, da?
VIPPS
Husk at de fleste butikker, næringsdrivende, foreninger, klubber og korps trenger hver eneste krone de mister for ikke å kunne gi det bidraget de er ment for. Det kan du være med på å hjelpe til med, ved å gi noen kroner via VIPPS.
Heldigitale hjelpetiltak er veien å gå for å få så mange som mulig til å hjelpe kulturlivet, en nabo, en lokal bedrift eller andre som trenger hjelp trange tider. For det er nemlig penger blant folk flest etter ett år med nedstengning. Det tyder tall fra børsen på.
Vi oppfordrer alle som kan å bidra. Den det du kan avse via en VIPPS-konto, til den som du mener fortjener det mest. Det kan i grunn være til hvem som helst, som du vet er rammet av pandemien.
Aldri før har så mange nordmenn investert sparepengene sine i aksjer eller fond. Aldri før ha så mange småsparer et ønske om å bli litt rikere ved å investere pengene sine på børsen. Det betyr at det finnes penger til å hjelpe de som trenger det mest også.
Nå er det på tide å gi litt til de som trenger en skjerv for å overleve.
Abid Raja
Abid Raja elsker å sole seg i glansen av midler som deles ut. Enten det er via TV, i aviser eller på en lokal scene. Kultur- og likestillingsministeren ble kastet ut på dypt vann i dramaet rundt tidligere Venstreleder, Trine Schei Grandes avgang som partileder. Alle som har opplevd regjeringskabaler tidligere, har neppe sett verre malplasert minister.
Idrett, band, korps, artister og serveringssteder har søkt kulturrådet om økonomisk kompensasjon. Noen har fått litt, men mange har også fått klare avslag, etter at ministeren har sittet på sin høye, hvite hest og lovet gull og overlevelse til høyre og venstre.
Ministeren har vært mer opptatt av å sole seg i glansen av Tom Cruise og hans prosjekter i Norge.
Her har departementet gitt 70 millioner kroner til Mission Impossible -film, den åttende i rekken. Noe som må sees på som et ran, når vi vet hvordan norsk kulturliv sliter etter ett år i nedstengning.
Kultur- og likestillingsministeren har bare noen måneder igjen av sin gjerning, forhåpentligvis er et regjeringsskifte på trappene i september. Endelig kan Anette Trettebergstuen (AP) innta rollen som minister i Regjeringen Støre. I det som blir det nye rødgrønneflertallet, med SP og AP i tospann.
Nå må du bruke stemmeretten din og sørge for at Abid Raja slipper unna mer ydmykhet som minister. En jobb Abid Raja aldri burde hatt.
Hjelp dine nære, lokale forretninger med en liten skjerv, gå inn på nettsiden til den enkelte butikk og gi det du kan avse. Slik hjelper du kulturlivet til å overleve.
“Alle monner drar”, sa musa, da den tisset i havet.
Vargas
Trackback/Tilbaketråkk