Slik holder du deg frisk! Sørg for å holde deg i fysisk god form, spis fisk tre ganger i uka, ta gjerne en teskje tran hver morgen, og spis rikelig med appelsiner for å få i deg nok C-vitaminer. Allikevel kan du dø av Ebola-viruset, om du besøker Kongo. Poenget er at du holder deg friskere enn de fleste om du tar visse forhåndsregler, spiser sunt og er i fysisk aktivitet.

Livet kan ta overraskende vendinger, vi vet så lite om morgendagen, derfor bør vi faktisk leve etter tidenes floskel, gripe dagen og leve livet, hver dag, som om i dag er den siste. Ikke utsett drømmene og målene dine. Går for de hårete målene i dag. I morgen kan være for sent.

Å oppnå bedre helse er enklere enn du tror. Fler mennesker dør av usunn mat, sukker og feilernæring enn av sult, i følge Verdens helseorganisasjon (WHO). Mer enn 36 millioner mennesker på verdensbasis dør på grunn av dårlige livsstilsvaner. 

Enda en god grunn til å komme deg ut av sofaen og ut i naturen. Bare ved å gå en tur på 30 minutter daglig vil gi deg et sted mellom tre og fem års forlenget livsløp.

Lest? Har du en god eller dårlig sjef?

80 prosent av de som dør av ikke-smittsomme sykdommer (kreft, hjerte/karsykdommer etc.) bor i land hvor folk tjener dårlig eller middels dårlig. Kreft og hjerte- og karsykdommer tar også liv i Norge, men oftere med heldigere utgang om behandlingen starter raskt.

Slik holder du deg frisk!

Nordmenn trimmer, spiser mer sunn og næringsrik mat, vet mer om usunne matvaner og er allikevel tyngre enn noen gang. Hvorfor?

– Sannsynligvis kommer det av for mye stillesittende arbeid, for lite aktivitet i ung alder og for mange timer foran TV. Det hjelper svært lite å trimme en time for så å reise hjem og slenge seg i god stolen med potetgull posen og tro at man er fornuftig.

I sommerferien er det vanskelig å redusere vekt, men det går med stål-disiplin og smarte oppskrifter i tillegg til mindre inntak av sukker enn ellers. Man kan faktisk kose seg hver eneste dag gjennom sommerferien uten å legge på seg, men det krever som sagt litt disiplin. Man kan ikke spise alt man har lyst på og i tillegg skylle det hele ned med øl, vin, is og sjokolade.

Slik holder du deg frisk!

Om du har hørt uttrykket «å ha tung benbygning» som årsak til manglende vektreduksjon så er det en billig unnskyldning. Noen kanskje tror det er slik, men det er altså direkte feil. Faktisk er det svært liten margin som skiller mellom kvinners og menns benmasse i skjelettet, ikke mer enn en kilo.

– Skal du slanke deg og lykkes, er faktisk første bud å ønske det nok. Du må innse at du er overvektig og vite hvordan du skal endre på ting for å kunne lykkes. Om du tror det er bare å gå seg en tur så går det nok fint, kan du få problemer. Hva du putter i munn, hvor mye og hvor ofte er direkte avgjørende for om du når dine mål.

Reduserer du mengden, setter fokus på hva du spiser og kombinerer dette med regelmessig trening, vil du lykkes. Helt sikkert. Det viktigste er at du fortsetter når det blir tungt og vanskelig, at du ikke belønner deg selv med pannekaker med sirup, men heller en ekstra løpetur; om pilen på vekta går riktig vei.

Ved å spise mye fisk, frukt og grønnsaker, spise mindre porsjoner og i tillegg være måteholden på inntak av alkohol, vil det få resultater på sikt. Klarer du å trene regelmessig også, vil du lykkes på sikt.

Mange tror et skippertak i året er nok, glem det. Kun en livstilsendring er nok til å holde vekten nede, faller du tilbake til gamle synder, øker vekten på ny.

– Sannsynligvis er du flott akkurat slik du er, men har du først bestemt deg for å redusere vekt, er det ingen andre enn deg selv som kan gjøre noe med det. Du kan klare hva du vil, men er du ikke motivert bør du la være å forsøke.

Slik holder du deg frisk!

Er det andre som har fått deg til å begynne å trene eller å starte på en diett, vil du aldri lykkes. Du må ønske det 100% selv, og det er du som må dra lasset, gjerne sammen med andre. En PT eller en kompis, en venninne eller en partner.

Lest? Blitt overvektig i ferien?

Livet er kort, lev lengre ved å gjøre kroppen sunn og sterk via riktig trening og ha et sunt kosthold. Så enkelt er det. Kjedelig, men sant. Dessverre er det ikke alle som går oppleve å bli gjennomsnitts-gammel i Norge, som er 84 år for kvinner og 81 år for menn.

Når sjekket du det viktige kolesterolnivået sist?

Ifølge en rapport fra Kreftregistret, gjengitt i VG.no nylig, skal så mange som 69% av alle over 70 år, få kreft innen 15 år. Det er dystre tall. Å få kreft er ikke det samme som å få beskjed om at du skal dø. Bare nesten.

Før du dør, skal du gjennom en omfattende prosess med cellegift-behandling og hårtap, smerter, engstelse og fandens oldemor. Kanskje er det en lettelse å dø, når du først har fått utbrudd av faenskapet. For du vet du skal dø engang uansett, ikke sant? Likevel er kreft, som tar uhorvelig mange liv, verden over, en elendig måte å måtte forlate livet på. Skikkelig ræva.

Du har så mange planer, så mye du skulle ønske å kunne få tid til, så mye å leve for, man kan jo ikke planlegge og skulle dø i et sett heller da, ikke sant? Døden er egentlig noe skikkelig dritt, og det rammer så nådeløst, ubønnhørlig og endelig. Snakk om punktum, liksom.

Kreftregisteret har sett på to ulike modeller for utvikling av kreft i befolkningen: Den ene med flat kreftrate, og den andre med en svak økning, slik det har vært de siste par årene, til tross for internasjonal forskning i mange tiår.

Ingen vil ha kreft, men du kjenner noen som har hatt denne lumske sykdommen. Ingen blir spart, du kan dø i løpet av uker. Derfor bør du gjøre det du kan, for å forebygge kreften, ved å spise riktig og være sunn og aktiv. Røyker du? Det bør du faktisk bare slutte med. Nå!

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Politikerforakt?

Politikerforakt? Er det kanskje ikke rart at det største "partiet" er "hjemmesitterne" under kommunevalget? Når vi vet med sikkerhet at...

Lukk