Slik må vi leve med Pandemien i uoverskuelig framtid. Helt til en godkjent vaksine er tilgjengelig for alle. Vi må tåle å holde avstand, den berømte meteren er kommet for å bli – enn så lenge. Enda hvor mye vi ønsker å gi hverandre en velfortjent klem.

Det samme er frasene om å holde seg hjemme om vi har symptomer på en forkjølelse eller har feber. Og vi må vaske hender regelmessig med varmt vann og såpe, også med Antibac når vi er på farten.

Vaksinene kommer

Det er selvsagt aller viktigst å holde seg smittefri, men det usynlige viruset, Covid-19 er usynlig og kan i realiteten finnes over alt du ferdes. Også utendørs. Det er det viktig å huske på. Men å snart en fullgod vaksine er tilgjengelig, vil det bli en langt mer normalisert tilstand – for alle. Vi må bare ta vare på hverandre fram til da. Vaksinene kommer, de, men vi vet ikke akkurat når. Kanskje allerede i førstekvartal av 2021.

Vi kommer til å fly betydelige mindre. Vi kommer til å bli værende hjemme på hjemmekontor og ellers reise innenlands på ferie, både sommer som vinter. Vi kommer til å saumfare alle strømmetjenestene. I den anledning ønsker vi å gjøre dere oppmerksom på den aller beste, særlig om dere har barn i huset, nemlig Disney+. En app for hele familien, men mest for de unge.

Mange sliter av ulike årsaker i disse underlige tider. Snart ser vi rart på alle som reiser kollektivt, uten munnbind. Eller reiser kollektivt over hode. Snart ser vi rart på alle som nyser eller hoster i vår nærhet. Snart tør vi ikke nærme oss andre mennesker vi ikke kjenner. Snart holder vi oss kun innendørs, så lenge ingen vaksine er tilgjengelig. Bak lukkede gardiner og låste dører. Slik må vi leve med Pandemien i Norge. En god stund til.

Alkohol til kl 03:00

Julebordene blir avlyst over hele landet, men smitten sprer seg fortsatt, særlig i Oslo.

Allikevel har regjeringen valgt å åpne opp nattklubbene og alkoholserveringen til kl 03:00 fra mandag 12. oktober. Det er både dumt og farlig. Her spiller regjeringen russisk rullet med innbyggernes helse. Ved å ta store sjanser. Hvem går forresten på nattklubb? På en mandag? I oktober?

Slik må vi leve med Pandemien

Alle vet at alkohol og sosiale lag påvirker folks oppførsel, da må faktisk lovene tilrettelegges slik at folk beskyttes mot seg selv og sine egne handlinger. Eller mangelen på sådan. Folk flest tenker ikke på smittefaren når de drikker nok. Dessverre.

Selvsagt trenger folk flest å komme seg ut av huset, være sosiale med venner og i jobb-sammenheng. Men er det så smart å gjøre dette etter midnatt? Burde ikke loven om skjenkestopp ved midnatt blitt opprettholdt?

Selvsagt skal hver og én av oss ta ansvar for egne handlinger, men det er det samme som å be folk å la være å spise for mye usunn mat, fordi man blir overvektig. Halve Norge består av en befolkning med tjukkaser – like fullt. Folk røyker enda de vet at det forkorter livet med mange år.

Derfor må vi beskyttes mot våre egne naive handlinger. Slik må vi leve med Pandemien i uoverskuelig framtid, til vi klarer å stoppe svineriet.

Kunnskapen øker

Heldigvis øker kunnskapen hos fagfolk verden over. Det jobbes på spreng over alt – for å finne den riktige vaksinen.

Covid-19 kommer så vidt vi vet fra flaggermus. Om andre typer virus kan komme fra andre typer dyr, letes det etter med lys og lykte. Se for deg om et enda farligere virus slippes i etterkant av denne pandemien. Det kan bety en enda større humanitær katastrofe, som i all sin gru kan bli slutten på – menneskeheten. Selvsagt er det utenkelig per i dag, men glem ikke at Covid-19 Pandemien, som vi står midt oppe i nå, på langt nær er over. Vi vet ikke slutten på denne katastrofen ennå.

Får vi da et scenario at et enda mer smittefarlig og dødelig virus kommer, før den første Pandemien er over – vil det være en katastrofe vi kanskje ikke kan makte å stoppe. Vi fryktet store smittetall i Norge, men til tross for økt smitte nå, er det kun 275 døde siden mars. Slik må vi leve med Pandemien, enn så lenge, men husk – dette kan gå bra. Du må bare ta dine egne forhåndsregler.

Slik må vi leve med Pandemien

Per dato er det 218.659 døde i USA, grunnet Trumps håndtering av spredningen. 107.471 døde i India, 149,692 i Brasil, 42.679 døde i Storbritannia, 32.929 døde i Spania. Italia har 36.000 døde, Russland har 22.000 døde. Colombia 27.500 og Peru har 33.158 døde. Totalt 1.074.000 i verden. Det sier ser selv at dette er dramatisk, skremmende og uvirkelig. Husk at dette er tall som startet opp for kun ti måneder siden. I Norge kom det første dødsfallet i mars, men i flere andre land – lenge før.

Gode råd

Du klarer deg kanskje fint under de rådende forhold, men vi ønsker å gi våre kloke lesere gode råd på veien til mer normale dager. Lytt til fagfolk. Ikke mal fanden på veggen. Å bekymre seg helt uten grunn, gjør deg deprimert og du havner til slutt i en vond sirkel.

Sett av et bestemt tidspunkt til å bekymre deg. La tankene fare om alt du er bekymret for i 30 minutter. Deretter sperrer du av de negative tankene, og venter til neste dag, til samme tidspunkt. Før du bruker ny 30 minutter på å bekymre deg. For det er nemlig utrolig dårlig bruk av energi og tankevirksomhet – å bekymre seg unødig.

Lær deg et nytt håndverk. Lær deg å strikke. Visste du at det finnes strikkeforeninger, klubber og lag like i nærheten av deg? Siden du må stort sett holde deg innendørs, resten av året, resten av vinteren og langt ut på våren 2021 – hvorfor ikke gi det et forsøk? Eller hva med hekling, brodering, keramikk eller tegning eller maling?

Hjemmekontoret er kommet for å bli. Det får så få som mulig ut i trafikkbildet og som reisende i kollektivtrafikken. Du bør gjøre det beste ut av ditt eget hjemmekontor. Kjøp en god stol, ha nok hjelpemidler og de samme “godene” som du har på jobben – send regningen til arbeidsgiveren. Du har sannsynligvis rett på mange frynsegoder i denne rare tiden.

Ta vare på deg selv. Både fysisk og psykisk. Løp, gå eller sykle, gjerne med én eller flere gode venner.

All forskning viser at fysisk aktivitet er bra for hele deg. Bak en kake, gjør kjøkkenet til det beste rommet i huset. Tenn lys, tenk gode tanker og vær en ressurs for alle rundt deg. Ikke gå og klage eller hakke på andre. Det gjør bare vondt verre. Å gjøre hyggelige ting med familien gjør at tiden også går fortere. La høst- og vintermørket bli en venn, framfor en fiende.

Slik må vi leve med Pandemien – men det vil gå bra til slutt. Bare vi overlever.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Pochettino for Solskjær – løsningen for Man United?

Pochettino for Solskjær – løsningen for Man United? Er det så enkelt? Å erstatte en manager med en annen så...

Lukk