Slik overlever du om verden kollapser før du rekker å sukke. Dessverre er det dårlige tider for Tellus, vår blå planet vi liker å kalle jorden. Truslene kommer ikke bare fra muligheten for atomkrig og farlige kriger rundt om på kloden. Vi har en hel haug ulike scenarioer som kan gjøre at verden faktisk kollapser.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Ragnarok

Dette er ikke skremselspropaganda, men rå og hard fakta hentet fra eksperter som vet hva de snakker om, dessverre. Slik over du om verden kollapser, men forutsetningen er at du bor på en øy, hvor det er enkelt å stenge grensene og holde farlig smitte unna. Men det alene er åpenbart ikke nok.

Lest denne? Verden i endring – sistemann slukker lyset

Innen få tiår, kan man komme i en situasjon der verden er i umiddelbar fare. Andre ting som kan påføre verden en ikke-reverserbar kollaps er befolkningsøkning, mangel på mat og medisiner, naturkatastrofer, pandemier og kanskje verst, klimaendringer det er for sent å snu. Flom, ras, oversvømmelser og ekstremvær vil ta mange liv i framtiden – over hele kloden.

At dommedagsuret tår på 90 sekunder fra total ødeleggelse – er vi forpliktet til å ta på største alvor.

For at du og din familie skal stå best rustet mot et ragnarok der strømmen er borte over tid, der du ikke kommer deg til butikken eller at alt er stengt ned i uoverskuelig framtid – kan du gjøre livet enklere ved å være best mulig forberedt.

Nødlager

Da er et nødlager livsviktig, både for å ha mat og varme, men også for å unngå å bli syk av bakterier. Går strømmen, får du ikke brukt vannklosettet i huset ditt. Hvor driter du, da? På gulvet? Nei. I en plastpose i én bøtte, hvor posen fjernes og forsegles etter hvert besøk, er vårt beste tips. Om du ikke har en bæsj and Carry stående.

Slik overlever du om verden kollapser

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, bør du ha dette på lager i nærheten av hjemmet ditt.

 • 10 liter vann per person
 • To pakker knekkebrød per person
 • 1 pakke havregryn per person
 • Pålegg med lang holdbarhet, kjeks, sjokolade
 • Assortert hermetikk – også middager
 • Kontanter
 • Ved, gass eller parafinbrenner og rødsprit
 • Fyrstikker, lommelykt, batterier og stearinlys
 • Medisiner du behøver
 • Mel, gjær, sukker
 • Batterdreven radio
 • Jod-tabletter ved bruk ved atom-hendelser

Klimaendringene

Ingen av oss vil komme til å overleve en atomkrig, men det er faktisk ganske lenge siden at et sikt scenario sto øverst på listen over hva folk flest mente var det verste. Når man ble spurt om hva de frykter mest i livet. Nå er det et unisont felles svar, som bør skremme de fleste av oss – langt inn i margen.

Nemlig miljøkatastrofer forårsaket av klimaendringer.

Bilder fra Tyskland i sommer burde skremt oss like mye, i et land vi forbinder med god kvalitet på produserte varer, orden og struktur, og solid økonomisk vekst i en velorganisert stormakt. Men her mister mange hundre mennesker livet, midt i sommerferien – når vannmengder ødela byer, veier og all infrastruktur.

Prislappen for å få orden på katastrofen er på mange milliarder Euro. Ekstremvær vil komme hyppigere og det vil ta liv, igjen og igjen – om vi ikke endrer holdningene våre og tar viktige miljøgrep.

Temperaturen på kloden stiger for raskt, og når den to grader vil det være katastrofalt.

Om det skjer i Tyskland kan vel ekstremværet ta store deler av Norge med seg i en og samme regnskyll av samme styrke? Om du ikke tror det er mulig er du en smule naiv. Selvsagt vil vi merke klimaendringenes voldsomme krefter på kroppen i årene som kommer. E du forberedt?

Øyboere

Slik det ser ut nå, om verden brenner, er det øyboerne som lever lengst, all den tid øyen(e) ikke forsvinner i havet. Da vil det altså være på New Zealand, Island og Australia man kan klare seg best. Nettopp ved å holde grensene stengt. Det være seg fra inntrengere med onde hensikter, smittebærere eller naturkatastrofer.

På en øy bor det færre mennesker enn på fastlandet, ofte, og man har tilgang til øyas ressurser som rent vann og muligheten til å dyrke egen mat, så lenge det finnes dyrkbar jord. Slik overlever du om verden kollapser – du bør flytte til en øy.

Det er all grunn til å tro på forskere som hevder at det første moderne mennesket, Homo sapiens, som etablerte seg først på fastlandet, klarte seg bedre når de bodde på øyer med vann rundt på alle kanter. Og hadde dermed en bedre oversikt når det kom fiender.

Uten sammenligning forøvrig, mener altså ekspertene at man vil klare seg bedre på Island, enn i Norge. Nettopp fordi at øyboere har en rekke fordeler ved å ha tilgang på viktig ressurser når ting begynner å gå til helvete. For det er det det er i ferd med å gjøre nå. Om vi ikke tar drastiske grep.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest