Høst av naturens raushet. Slik plukker du trygg sopp.

For soppen er det bare fint at sommerværet ikke har vært som mange har ønsket. Fuktighet er bra for soppen og dermed fint for de som liker å plukke og spise sopp!

– Soppsesongen ser lovende ut for det meste av landet, forteller Reidun Braathen, daglig leder for Norges sopp- og nyttevekstforbund.

– Vi får stadig meldinger om store forekomster av både steinsopp og kantareller.

Tradisjonelt sett er september den beste måneden, men de som har vært en tur i skog og mark har sett at soppen allerede har stukket seg frem.

Søk råd

I år er det i enkelte områder på østlandet observert ekstra mye giftig sopp, så vær forsiktig!

Søk råd og hjelp. Fra slutten av august/september er det soppkontroller rundt i hele landet. Bli ellers med på kurs hos lokale soppforeninger.

I skogen vokser matsopp og giftsopp side om side. Noen av dem ligner hverandre, så det er lett å ta feil.

Rådet fra Mattilsynet er ganske enkelt; spis kun sopp du vet er trygg.

Ved å lære mer om identifikasjon og tilberedning av sopp, kan du unngå forgiftning.

De åtte sikre matsoppene

Det finnes mellom 50 og 75 forskjellige matsopp i Norge, mange av disse har giftige dobbeltgjengere.

 

Mattilsynet har utarbeidet en liste på åtte sikre matsopper. Dette er sopp som har få lignende artsfrender, slik at sjansen for å ta feil er mindre.

 • Kantarell: Eggegul, traktformet med tykke gaffeldelte ribber som løper langt ned på stilken. Kjøttfull og myk. Fruktlignende lukt og mild smak. Av og til er ettersmaken pepperaktig.
 • Traktkantarell: Gråbrun hatt, grågule ribber på hattens underside og gul stilk. Tynnkjøttet, hul og dyp traktformet. Mild lukt og smak. Egner seg godt til tørking.
 • Blek piggsopp: Hvitgul, av og til med rødgult skjær. Glatt med ulike lange pigger på undersiden av hatten og nedover stilken. Kjøttfull. Behagelig lukt og smak.
 • Fåresopp: Hvit, gråhvit eller gulaktig. Matt og tørr hatt, som kan være oppsprukket. Ørsmå porer på undersiden. Flere sopper kan være sammenvokst. Mild lukt og smak. Blir gulgrønn ved tilberedning.
 • Steinsopp: Stor, kjøttfull rørsopp med brun, nesten halvkuleformet hatt. Rørlaget på hattens underside er først hvitt og blir gulgrønt med alderen. Det finmaskete årenettet øverst på stilken er et godt kjennetegn. Hvitt kjøtt. Mild lukt og nøtteaktig smak. Alle milde rørsopper som vokser her i landet er spiselige.
 • Granmatriske: Oransjefarget hatt med sirkelformete soner. Blir grønnflekket med alder. Granmatriske har gulrotfarget melkesaft, ses når man bryter i soppen. Kjøtt sprøtt og smuldrer lett. Mild smak, av og til noe besk.
 • Rødskrubb: Oransje eller mursteinsrød hatt, hvitt rørlag som med alder blir grågrønt. Hvit stilk med svarte små skjell (”skrubbet”). Kjøttet blir mørkt ved gjennomskjæring. OBS: Rødskrubb skal ikke spises rå. Må stekes eller kokes godt for å unngå forgiftning.
 • Matblekksopp: Hvit, høy, smal hatt med store flisete skjell. Mild lukt og smak. Spiselig så lenge skivene er helt hvite. Rosa og mørke deler fjernes. Ta også vekk skjellene på hatten. Matblekksopp bør oppbevares fuktig inntil den tilberedes. Ellers løses den opp i blekk, derav navnet!

Sopp er nydelig mat, men det kan få store konsekvenser hvis du plukker, tilbereder og spiser giftig sopp. Derfor må du ikke plukke med deg sopp du ikke er sikker på hva er- Søk gode råd hos folk som er kjent i området du skal plukke, og spør folk som kan sopp. Det er livsfarlig å tro at man har plukket riktig type sopp- for så å plukke feil.

Eksempler på giftige/ dødlige sopp:

 • Butt giftslørsopp (Cortinarius orellanus)

   

 • Hvit fluesopp (Amanita virosa)

   

 • Grønn fluesopp (Amanita phalloides)

   

 • Flatklokkehatt (Galerina marginata)

   

 • Sandmorkel (Gyromitra esculenta)

   

 • Gifttraktsopp/Lumsk traktsopp (Clitocybe dealbata)

   

 • Vårtrevlesopp (Inocybe patouillardii)

   

 • Giftig rødskivesopp (Entoloma sinatum)

   

 • Panterfluesopp (Amanita pantherina)

   

Kilde NRK.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
VIDEO- X- Factor hoydepunkter 2009

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Qef0GoKQ_H4[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=66ayiIQI01o[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VQqc9EMV37Y&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fpM4bzG-2Bs[/youtube] Jeg mener Elin Gaustads selvkomponerte låt Confessinal Song, var det desiderte høydepunkt, og det ble lurveleven...

VIDEO-Voksing av bikinilinjen

De aller fleste jenter shaver leggene og bikinilinjen og vel så det. Det er mer og mer vanlig at gutter...

Lukk