Slik styrer du unna fristelsene som gjør deg overvektig. Du må faktisk ha en viss disiplin på hva som skal inn i munnen. De unødige kaloriene som ikke er mat, men kos, digg og farlig, bør du begrense. Over alt rundt deg finnes det fristelser som skal gjøre at du ikke lykkes, men helst spise det du kommer over.

Estimated reading time: 5 minutes

Sukker

Om du gjør det, vil du kunne ende med diabetes 2 eller bli farlig overvektig, som igjen avkorter livet ditt. Det vil man jo unngå. De aller fleste ønsker å leve så lenge som mulig, uten særlig trøbbel med helsa. Da er det viktig å vite hva som skal inn i munnen og ikke minst – hvor ofte. Eller sjeldent.

Les også: Priskrig på matvarer før jul

Vi har nettopp lagt oppskrytte Halloween bak oss. En tradisjon som bør avskaffes tvert om vi skal se på hva det innebærer, særlig for barns helse. Søppelmat er fattig på næring, men inneholder farlig mye sukker. All type godteri som ikke er sukkerfritt, påvirker barns helse i negativ retning.

Slik styrer du unna fristelser, ved å tilegne deg kunnskap om kostholdet ditt og er deg bevisst, hva du spiser. Du trenger nemlig svært mye mindre mat, enn du kanskje tror.

Et for høyt sukkerinntak, kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer allerede fra tidlig alder.

Særlig om det skjer regelmessig inntak over tid. Derfor er det ikke lurt å strekke lørdagsgodt-fristelsene over hele uken. Men være bevisst inntaket for barna, men også for voksne. Rett og slett for helsas skyld. For mye sukker i kostholdet er gift for både unge og voksne, om det ikke kontroleres gjennom kosten.

For alle barn som har gode omsorgspersoner rundt seg, vil det være en selvfølge at inntaket av sukker begrenses. Da er det faktisk viktig at mor eller far går foran som et godt eksempel og dropper skolebolle eller vafler i matpakken. En gulrot eller et eple er betydelige smartere.

Slik styrer du unna fristelsene
Slik styrer du unna fristelsene

Omega 3

Det er godt bevist hvor viktig Omega 3 er for mennesker, uansett alder og gjennom hele livet. På NRK.no finnes det TV-serier, som gir deg et godt innblikk på betydningen av å spise smart. Omega 3 er ikke bare bra for å forebygge hjertesykdom, men det er bra for hjernen og psyken, også hos barn.

Les også: Pizza for pizza-elskere

Nå viser forskningen at Omega 3, altså fiskeolje og viktige fettsyrer, på virker og begrenser aggresjon hos barn. Det er også hevet over tvil at Omega 3 er gunstig for å forhindre sykdom og forsterker immunforsvaret.

Et dårlig kosthold uten Omega 3 eller annen Ja-mat, det vi ser på som sunn og bra mat for oss, gir deg raskt dårligere helse. Nyere forskning viser at fet mat og mye sukker påvirker hjernen og psyken vår. Denne typen mat, tidligere kalt nei-mat, gjør oss usikre, nervøse og verst av alt, vi fristes av mer sukker og “gift.”

Barn og unge tåler mye godteri og usunn mat, de har så god helse. Men det er en myte.

Søppelmat er laget for at vi skal fristes av den, da bør man helt åpenbart begrense inntaket. For helsas skyld. Slik styrer du unna fristelsene ved å velge klokere og sunnere alternativ.

Fristelser

Når du endelig har bestemt deg for å holde deg unna de største fristelsene, er det enklere å lykkes. Særlig når du går på et handlesenter og kjenner på alle de deilige duftene av ferdigmat, nybakte kaker og nystekt kylling. Er du i tillegg sulten, er det lett å bukke under. Det er da det er viktig å ha en stor dose selvdisiplin.

Å elske å drikke øl med gutta er greit nok en gang i blant, men en tabbe å møte gjengen samme sted, om du har et ønske om å fjerne øl-magen. Et godt alternativ er å velge alkofritt øl eller øl som har betydelig mindre sukker og karbohydrater per enhet.

Fristelser er så mangt, og du fortjener det en gang i blant, du også. Det viktigste for deg som ønsker å spise sunnere, er å begrense sukkerinntaket, når du først velger å nyte noe du belønner deg selv med.

Ifølge moderne forskning, må du ha stadig mer sukker jo eldre du blir, for å tilfredstille behovet. Nesten som kokain. Du blir rett og slett avhengig. Alt du spiser påvirker faktisk hele kroppen, husk det.

Er du bakfull etter julebordet, higer du etter sex og salt mat, som er endel av det samme behovet. La deg friste en gang i blant. Slik styrer du unna fristelsene – sånn ellers. Om du vil leve lenge. Så viktig er det faktisk.

Vargas

Pin It on Pinterest