Slik takler du idiotene på jobb, de som gjør alt for å lure seg unna oppgaver andre må ta. Kjenner du deg igjen? De fleste har opplevd å ha en kollega som ikke vil delta, men later som om han eller hun – er en viktig resurs for bedriften.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Slike folk har enten et dårlig selvbilde, er fryktelig lat, eller varige svekkede sjelsevner.

Noen er nemlig på jobb, kun for å tjene penger, ingenting annet. Dessverre er det en dårlig arbeidsmoral blant mange nordmenn. Det er derfor det, under normale omstendigheter, er så mange svensker i Norge, som tar de jobbene nordmenn ikke gidder å takke ja til. Servitører eksempelvis. Når traff du på en svenske på en norsk restaurant sist? Ofte nok, ikke sant?

Lest? Aksjeporteføljen for de med store baller

Table of Contents

Lønn

Nordmenn er late, egoistisk, grådige og fryktelig selvopptatte. Ikke alle, men den gjennomsnittlige arbeidstager, etnisk norsk med gullskje i munnen, har langt flere krav enn de som ikke har opplevd velferdssamfunnet på sitt beste. De vil ha god lønn, fire dagers arbeidsuke og seks ferieuker. Og helst gjøre minst mulig når han eller hun stempler inn.

Og vil helst avslutte arbeidsdagen ved lunsjtider på torsdag. Vedkommende skal jo på hytta på Hafjell, også denne weekenden. I Teslaen.

Derfor er det ingen enkel sak å være arbeidsleder, bedriftseier eller avdelingssjef, med ansvar for å motivere sin kollegaer til god innsats. Idiotene florerer og de vil aller helst klage på alt, det være seg berettiget eller ikke. Særlig lønna blir et tilbakevendende team under lunsjen. Man får liksom aldri nok – uansett, noen.

Slik takler du idiotene på jobb – du må rett og slett overse dem, gjør det du skal og ikke omgå dem verken sosialt, på jobb eller på fritiden. Du bør ikke la deg lure i fella til å si imot, diskutere eller irettesette idiotene, da havner du i den lille sorte boken og de legger deg for hat. Det er det neppe verdt.

Slik takler du idiotene på jobb

Stenstrøm

I boken: “Irriterende kollegaer” – har forfatteren, Per Henrik Stenstrøm, tatt dem for seg én etter én. Kverulanten, bedreviteren, primadonnaen, pessimisten, skrytepaven og superoptimistene. De er en deilig blanding av det norske folk, men sjelden en god kollega. Du er kanskje selv i en av disse kategoriene uten selv å vite det.

Boken til Stenstrøm er skrevet med glimt i øyet, det er ingen fagbok eller gir deg noen fasitsvar av noe slag.

Den innholdet nok mer egne arbeidserfaringer fra et langt yrkesliv, enn noe annet. Etter 20 refusjoner som forfatter, er helt sikkert mange av idiotene Stenstrøm selv har møtt – fra litteraturbransjen. En pill råtten bransje, på flere måter. Men han har også erfaring som foredragsholder, journalist og som programleder. Slik blir det endel kollegaer å velge blant.

Lest? Dødstrusler og rasisme i engelsk fotball

Selvsagt finnes det gode kollegaer man ikke kunne vært foruten, rundt om på tusenvis av arbeidsplasser rundt om i landet. Men idiotene er der de også, vi vet at du vet det. Og idiotene selv, er ikke alltid klar over at det er akkurat “dem” det gjelder. De har ikke selvinnsikt nok til å tro at det er noe galt, verken med instilling til egeninnsats, kollegaene eller ledelsen.

Arbeidsmoral

Arbeidslyst, arbeidslyst kom til meg og du skal motstand finne! Har man god arbeidsmoral om man jobber seg i hjel? Ikke nødvendigvis, det kan være smart å være mer effektiv enn å jobbe så snørr, blod og tårer renner. Men i nært samarbeide med gode kollegaer – er det langt lettere å stå på ekstra, enn når man er tvunget til å jobbe alene.

Slik takler du idiotene på jobb, ved å være deg selv etter alle kunstens regler. Ikke blande deg borti ting du strengt tatt ikke har noe med å gjøre. Ikke gå i opposisjon til verken ledere eller kollegaer. Legg ned en solid innsats, forsøk å være en god kollega og kom når du skal.

Alt for mange idioter rundt om i landet har en elendig arbeidsmoral. Var det mulig, rent lovmessig, ville mange kunne bli sparket for slett arbeidsinnsats. Men et strengt lovverk gjør det vanskelig for arbeidsgiver å gi noen fyken fordi de ikke passer inn i bedriften.

Alternativet til å unngå å omgås idiotene på jobben, er å enten si opp, gå til noe annet. Det er det man gjør om man går lei ektefellen også, man skiller seg. Har man en ufyselig nabo som bråker og ikke holder fred, flytter man.

Det eneste man holder ut med, til tross for mye smerte og frustrasjon, men også jubel, kjærlighet og glede – er to ting.

Egne barn og favoritt-fotballaget.

God bedring!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Aksjeporteføljen for de med store baller

Aksjeporteføljen for de med store baller. Skal du bli rik på aksjer må du ta noen sjanser, ikke følge bjellesauene...

Lukk