Slik tar du gode nok bilder! Et bilde, er nemlig ikke bare et foto, men en illustrasjon som forteller deg mer enn tusen ord. En floskel som ofte blir brukt om gode bilder.

Vi mennesker er mer opptatt av bilder enn noen gang, vi tar også flere bilder nå enn før – vi har kameraet tilgjengelig – døgnet rundt.

Sørg for at du tar gode nok bilder, dermed øker sjansene for at enda flere ser ditt verk. Via din Instagram-profil, har du og mange med deg, postet bilder daglig i lang tid, men det er ikke bare der det florerer med gode og mindre bra bilder. Bare se deg rundt, akkurat nå. Det er i realiteten bilder over alt.

Bilder i bevegelse, bilder i glass og ramme, bilder på telefonen, bilder av bestemor og bestefar over kommoden i gangen hjemme hos dine foreldre. Det er bilder over alt og i uante antall. Derfor skal du vite at de som tar de aller beste bildene – skiller seg ut av en grunn.

De beste tar hensyn til utstyret, motivet, lyset, skyggene man ser, skyggene man ikke ser, omriss, bakgrunn, omgivelser, framtoning, stemning og ikke minst komposisjon. Så skal fotografen, altså du, vite formålet med fotografiet for å gjøre det best mulig for en potensiell kunde eller oppdragsgiver. Til privat bruk, eller som skrytebilde i sosiale medier.

Man skal ta hensyn til det visuelle i sluttproduktet slik at det blir best mulig.

Slik tar du gode nok bilder!
Foto: Copyright Vargas12.com

Dette bildet over, er av et maleri, som er gjort av Odd Teige, året etter at Al Qaida startet det president, George Bush, kalte for ‘ondskapens akse’ i 2001. 11. september vil for alltid bli regnet som en ny tidsregning, særlig for alle amerikanere. Min far, Odd Teige, ønsket å formidle galskapen gjennom sin kunst. Bildet henger hos meg, siden min far døde i 2007. Bildet er selvsagt ikke til salgs.

Slik tar du gode nok bilder!

Maleriet over, gir innblikk i en ondskapsfull verden, men kunstneren har også malt håp i ett og samme bilde, nemlig moskeen til høyre og kirken til venstre i malerier – det er den eneste måten å leve i fred på, å leve sammen. Legg merke til røyken fra toppen av World Trade Center til venstre og at begge tårnene formelig svaier – etter at det første flyet har krasjet inn i tårnet.

Kunstneren mente det ville bli for dramatisk å male inn et fly, enten på vei inn i tårnet, eller tydelige flammer som kommer ut av det, etter at flyet hadde truffet tårnet. Jeg må si meg enig, slik maleriet framstår i dag, er det tydelige nok hva det skal illustrere.

Når du skal male, tegne eller langt enklere, skal ta bilder, er det alle disse begrepene du bør passe på, de færreste gjør selvsagt det. De fleste knipser og publiserer. Du bør likevel være klar over at jo bedre bildet ditt er, jo mer profesjonell ser nettsiden eller Instagram-kontoen ut. Og det er derfor bedrifter, store som små, betaler penger for god markedsføring som har profesjonelle illustratører eller fotografer, når de skal presentere sitt produkt.

Kunstnerne som har skapt det vakreste av det vakre.

Leonardo da Vinci (1452-1519) malte Mona Lisa, et av de mest kjente malerier. Men multikunstneren var også arkitekt, ingeniør, billedhugger, oppfinner og vitenskapsmann. Michelangelo (1475-1564) anses også som en av de aller største sammen med Vincent van Gogh (1853-1859). Disse tre har skapt bilder, malerier og kunst som er uten sidestykke i historien.

Tenk om de hadde levd i dag – det ville ha vært Instagram-profilene sine det.

De fleste mobiltelefoner av en viss kvalitet, tar strålende skarpe bilder, og med en hel haug med gode apper, kan du spre bildene dine verden over med et par tastetrykk. Få steder i teknologiens verden, har utviklingen vært større enn rundt tema, foto og bilder.

Bilder, er som sagt ikke bare bilder, det er også en eier for hvert enkelt bilde, svært ofte. Noen velger å ha kopisperre, eller såkalt Copyright, som betyr at du ikke på noen måte, har rett til å ta i bruk bilde. Du kan risikere å få en diger regning i posten, om du likevel tar sjansen.

Mange unge dropper dusjen på skolen, fordi de er redde for at noen skal ta bilder av dem nakne, og publisere bildet på nettet. Det er strengt forbudt og kan ende opp med et jævla liv, det bør du faktisk absolutt la være.

Du vil bli utvist fra skolen og kan risikere fengsel i opp til 90 dager i ekstreme tilfeller. Ikke bare ved å ta bilde, men ved å ha bildet i din besittelse og spre det til andre i sosiale medier – bryter du loven. Verdt å legge på minnet.

Vær kresen før du tar bilder, enda litt mer streng med deg selv – før du publiserer. På den måten hever du kvaliteten på bildene som representerer deg, uansett hvor du poster dem.

Øyvind Teige

for Vargas12.com

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Du har vel stemmestyrt blogg?

Du har vel stemmestyrt blogg? I følge de som har greie på sosiale medier generelt og blogging spesielt, vil det...

Lukk