Slik tilbereder du Bacalao. En middagsrett som ikke alle nordmenn har smakt, men som de fleste burde prøve. Med nydelige råvarer og god tid, kan du enkelt lage et festmåltid til alle dine nærmeste. Et måltid det vil snakkes om – lenge etterpå. Bacalao er best dagen etter den er tilberedt, da har smakene fått satt seg i gryta.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Bacalao

Ingrediensene for Bacalao-gryta er altså klippfisk, potet, hvitløk, olivenolje, tomatpurre, knuste tomater, sort pepper, chilli og løk. Fisken bør vannes ut i to døgn, lagres i kjøleskapet i mellomtiden i en kasserolle med lokk, men bytt vann når du skyller hvert åttende time.

Legg potet i skiver og klippfisk lagvis, med løken og hell på med kaldt vann. Ikke rør i gryta. Se oppskriften for detaljer. Dette er mat du kan servere til alle festdager i året.

Vi vet det finnes utallige måter å tilberede førsteklasses Bacalao på. Vi foretrekker den som er tomatbasert, som du får på de fleste restaurantene med respekt for kresne gjester i Kristiansund. Byen som er kjent for å ha tilberedt og foredlet klippfisk på svabergene i flere hundre år.

Bacalao er en sosial og populær rett som kombinerer det beste av havets smaker med rike og krydrede sauser. Denne oppskriften gir deg en autentisk opplevelse av en klassisk rett, som har blitt en høyt elsket del av mange kulturer over hele verden.

Kristiansund

Undertegnede tok med seg sin bedre halvdel og besøkte byen ved havgapet og fikk førsteklasses Bacalao.

Vi besøkte Thon hotell Kristiansund. Her fikk vi en nydelig Bacalao hvor fisken flaket seg når vi berørte den med gaffelen. På menyen stod det at fisken var levert av Knut Garshol, som er et velkjent klippfisk-navn i klippfisk-byen. Terningkast seks.

Vi besøkte også det nærmeste spisestedet til hotellet, Dødeladen Café. (nederste bilde) Også her fikk vi vært god Bacalao, men litt skuffende at det ikke ble servert brød til, men smakene satt.

Det er denne måten vi liker selv å lage Bacalao. Alt blandet i en stor gryte, slik spanjolene og portugiserne slett ikke velger det. De vil ha Bacalaoen og fisken for seg selv, som vist på bildet fra Thon hotell. Terningkast fem.

Slik tilbereder du Bacalao

Bacalao fra Thon hotell Kristiansund Foto: Vargas12.com

Slik tilbereder du Bacalao

Bacalao fra Dødeladen Café i Kristiansund Foto: Vargas12.com

Ingredienser

Bacalao er en tradisjonell spansk og portugisisk rett med smakfulle kombinasjon av saltet torsk, tomatbasert saus og en rekke aromatiske ingredienser. Denne retten har røtter som går tilbake til de tidlige oppdagelsesreisene da tørket og saltet torsk ble et populært valg for langvarig oppbevaring på sjøreiser.

Her er en ingredienser og oppskrift til 4 personer:

 • 500 gram saltet torsk (bacalao)
 • 2 løk, skåret i tynne skiver
 • 4 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 røde paprikaer, skåret i strimler
 • 1 grønn paprika, skåret i strimler
 • 2 store modne tomater, grovhakket
 • 1/2 kopp olivenolje
 • 1 kopp tomatsaus
 • 1 kopp vann eller fiskekraft
 • 1 kopp sorte oliven, helst Kalamata, uten steiner
 • 2 ts paprikapulver
 • 1 ts tørket oregano
 • 1 ts tørket timian
 • Salt og svart pepper etter smak
 • 1/2 kopp frisk persille, grovhakket, til servering
 • Bruk gjerne litt tomatpuré for en kraftigere smak og chili om du vil ha Bacalaoen mer spicy

Fremgangsmåte:

 1. Begynn med å desaltere den saltede torsken. Skyll torskens overflate under kaldt vann for å fjerne overskuddssalt. Legg torsk i en bolle med kaldt vann og la den ligge i kjøleskapet i minst 24 timer. Bytt vannet flere ganger i løpet av denne perioden for å sikre at saltet blir fjernet.
 2. Når torsken er desaltet, tørk den forsiktig med kjøkkenpapir og skjær den i serveringsstykker.
 3. Varm olivenoljen i en stor stekepanne eller gryte over middels varme. Tilsett løk og hvitløk, og stek til de blir myke og gylne.
 4. Legg til de røde og grønne paprikastrimlene i pannen og stek i noen minutter til de begynner å mykne.
 5. Tilsett de hakkede tomatene, tomatsausen, paprikapulveret, oregano og timian. Rør godt sammen og la det småkoke i ca. 10 minutter for å utvikle sausens smaker.
 6. Hell i vann eller fiskekraft og la det koke opp.
 7. Legg forsiktig de desalterede torskstykkene i sausen, og sørg for at de er godt dekket av sausen. La det småkoke i omtrent 15-20 minutter, eller til torsken begynner å flake seg lett med en gaffel.
 8. Tilsett de sorte olivenene og rør forsiktig.
 9. Smak til med salt og svart pepper etter behov.
 10. Fjern pannen fra varmen og dryss over hakket persille for en frisk smak og vakker presentasjon.
 11. Server retten rykende varm, gjerne med brød eller Focaccia til.
 12. Ikke glem at det er få retter som fortjener en god rødvin som det Bacalao gjør.

Husk at det er flere måter å tilberede Bacalao på, vi har bare valgt en anbefaling ut i fra hvordan vil liker retten. Jo flere rundt bordet, jo bedre blir måltid. Vi anbefaler å kjøpe klippfisken i loins, den koster mer, men er både best og enklest å tilberede.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest