Slik trues Norge! Norske interesser er under konstant overvåkning. Fremmede nasjoner ønsker å skade Norge på verst mulig måte.

Det er ikke bare Russland som forsøker å komme seg inn bak Norges viktigste infrastruktur via cyberangrep, for å ramme nasjonen. TV2 har kartlagt hvile trusler Norge står ovenfor i årene som kommer, men også i dag.

Dessverre er det sterke krefter der ute som er mer enn villig til å gjøre stor skade, om de kommer seg bak våre viktigste kilder til offentlig kommunikasjon. på Jørstadmoen ved Lillehammer, sitter flere hundre soldater og venter på et angrep. Angrepet kan komme når som helst, fra nesten hvem som heilt. Hacker-angrep på viktig norske interesser.

Slik trues Norge! Click To Tweet

Eller det kan komme et plutselig angrep militært, men som er mindre sannsynlig per dags dato. Det trodde man i 1940 også, uten sammenligning for øvrig. Nå er både våre allierte og det norske Forsvaret, politiet i samarbeide med PST årvåkne, og vet å være på vakt.

Det er kunnskapsrike kriminelle som forsøker å ta seg inn bak veien, gjerne inn i de største bankene, ødelegge kritisk infrastruktur som utsettes for en type sabotasje som lammer nasjon på sekunder. Broer kan bli ødelagt, flyplasser bombes, strømforsyningen stanses, drikkevannet forgiftes og de største veiene blokkeres.

Norge er under okkupasjon. Fiksjon?

Slik trues Norge!

Med et nødnett som lett settes ut av drift, er nødetatene og Forsvaret satt ut av spill om strømmen går. Et cyberangrep på Forsvaret viktigste dataprogram, er blant de aller største utfordringene vi står ovenfor og truslene bli fler og farligere.

I følge PST, viskes grensene for militære og væpnede trusler ut med det sivile, all den tid det er fritt fram for en potensiell stormakt eller en fremmed nasjon, å ta ut, eller enda verre, ta over viktige nasjonale anlegg. Oljerigger i Nordsjøen, Slottet, TV2 eller NRK, Stortinget eller å mørklegge Oslo by.

Man tror det ikke før man ser det, og det er ofte bare på film eller gjennom TV-serier at man opplever situasjoner som ligner på «Okkupert». Smeller det på ordentlig i Norge nå. Er det stor sannsynlighet for at det er et nøye kalkulert angrep som kommer. Da skjer det mye på svært kort tid på flere viktige steder samtidig.

Slik trues Norge!

Et målrettet angrep for å ta over eller lamme Norge via et cyberangrep, kombinert med et militært angrep, vil selvsagt riste nasjonen i grunnvollene fra Sør til Nord. Norge har ikke vært berørt av væpnede konflikter på norsk jord siden andre verdenskrig, men ifølge Forsvarets overvåkningsprogram er aktivitetene større enn noen gang.

Ondskapen er i kontinuerlig bevegelse.

Dataangrep og overvåkning fra fremmede stater er en konstant trussel mot Norge. Det betyr ikke at det står et angrep nært forstående nå, men det kan være starten på en ny hverdag for alle innbyggerne i dette landet som bør og må være på vakt for hva som kan komme til å skje. Du behøver sannsynligvis ikke ditt helt eget bomberom, men du bør klar deg godt uten strøm i ukevis, også vinterstid, uten å fryse eller sulte ihjel.

Nettverksangrep er en prosess der trusselaktører søker å skaffe seg urettmessig tilgang til datanettverk hos en spesifikk virksomhet, der formålet er å sabotere eller manipulere data. 

TV2.no

Norge har mektige allierte, men det kan gi oss en falsk trygghet da verken Storbritannia, USA eller NATO, rekker å si sjokoladekake, før Norge er under ny kommando, rent militært, eller er satt ut av spill vi et cyberangrep som slår ut strømnettet i sentrale deler av landet.

I 2018 ble russiske GRU-agenter avslørt av Nederlandsk etterretning, for å ha forsøkt å gjennomføre et hackerangrep på Nederlandske interesser via et trådløst nettverk fra et kjøretøy. Bak i bilen lå det elektronisk utstyr som skulle brukes til å hage seg inn på OPCW – organisasjon for forbud mot kjemiske våpen.

Slik trues Norge!

Om russiske GRU-agenter opererer på norsk jord, kan man bare spekulere i, men sannsynlighet er dessverre rimelig stor. Det er det å kunne avdekke de hemmelige operatørene som er vanskelig, ikke fordi de holder seg skjult, men fordi disse menneskene ikke eksisterer, offisielt.

Det er en langt lavere grense for kilder som kan føre til væpnet konflikt, nå enn før, fordi teknologien som finnes, gjør det mulig for en potensiell fiende å hacke seg inn på sentrale nettsider, hos bedrifter og spre usann propaganda, som øker spenningen over landegrensene.

En større teknologisk krise, kan fort bli noe langt mer alvorlig, ganske raskt. Noe som aldri var en utfordring før det digitale rommet var åpent for alle.

Russlands voldsomme aktivitet rundt det amerikanske presidentvalget i 2016, mener Forsvaret gir grunn til bekymring. Det finnes en rekke bevis på at Putin og Russland gjorde det mulig for Donald Trump å bli President, og dermed få en større innflytelse på amerikansk politikk, enn om det var Hillary Clinton som vant valget.

Fake News, riktig innhold i viktig informasjon som spres via internett på millisekunder, er av åpenbar stor betydning for nasjonene i mellom – over hele kloden. Hva er sant og ikke sant?

Et tenkt scenario: Kriminelle aktører har lykkes å hacke seg inn i Pentagon, det går ut en beskjed, en alarm til eksempelvis Russland, om at USA har avfyrt en rekke langtrekkende missiler mot Moskva og flere større Russiske byer. Er angrepet reelt, er informasjonen som kommer til president Putin ekte?

Skal Russland forsvare seg med alle midler og bevare det tilsynelatende ekte angrepet militært? Feil informasjon kan drepe titusener, på rimelig kort tid, på begge sider i et slikt skremmende scenario. Et kunstig angrep som bli besvart vil være fatalt.

Slik trues Norge!

Derfor er etterretningen helt avgjørende for å vite hva som er falsk og feil informasjon fra de som ønsker å skape krig og kaos på tvers av landegrensene. Disse menneskene har tilgang til omfattende teknologi og de blir bedre og bedre til å utnytte den til eget formål.

Vi kjenner til den militære opptrappingen i Øst, og usikkerheten som bringer Nato ut i et militært kappløp, foreløpig på papiret, fordi vi ikke kjenner til USAs vilje til å støtte europeiske nasjoner som trenger det – om det smeller på f.eks norsk jord.

Erna Solberg formaner om at sikkerheten er i varetatt, at regjeringen gjør mye for å sikre alle digitale utfordringer, både ressursene vi behøver og hva kriminelle kan være villig til å finne på. Erna kaller det å ruste opp for den digitale revolusjonen som kommer, men er det nok? Uten et slagkraftig forsvar?

Heldigvis er Norge blant de aller beste, av de fleste landene i verden hva kunnskap rundt spørsmål om teknologi og de utfordringer vi står ovenfor. Dette viser hvilke forskningsresultatet som ligger til grunn blant eliten innen teknologisk innovasjon.

Derfor er også norsk teknologi endel av NASAs fremste hjelpemidler til at som sendes fra kloden i retning framtiden, les Mars og dets like.

Verdens økonomiske forum, har i en årrekke vært scene for verdens mektigste, men nå har ikke lederne tid, eller lyst til å møte opp lengre. Usikkert av hvilken grunn.

Slik trues Norge! Click To Tweet

Miljø og samarbeide over landegrensene er åpenbart ikke viktig nok. Dessverre. At USA trekker seg fra Paris-avtalen, er et soleklart bilde på hvor lite verdens mektigste ledere har forstått av klimakrisen.

Dessverre er ikke Norge best i klassen her heller, verken på miljøvern, teknologisk sikkerhet for våre viktigste installasjoner som Olje- gass, eller rundt økonomi, samferdsel og militær sikkerhet.

Vil en nasjon ramme Norge teknologisk, vil det være som å stjele godteri fra småbarn. DNB er Norges største bank, og sliter som kjent med å holde nettbanken i drift. Et grelt eksempel på hvor ille det står til med sikkerheten, til de viktigste og største selskapene våre.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg sier at de kontinuerlige dataangrepene øker i omfang. De er mer komplekse og ødeleggende enn noensinne, sa han under et besøk i London i mai 2019.

TV2.no

Norge bør ha kompentanse på krigføring som ikke har vært i bruk i en reell konflikt tidligere. Norge sitter på mye kunnskap, men bør ha nok folk til å øke kunnskapen enda mer, rundt det å håndtere et cyberangrep, men også nok soldater til å håndtere en væpnet konflikt eller et militært angrep, på land, i lufta eller til vanns – på kort tid. Der har alle grenene innen Forsvaret endel å hente.

Norge trues flere ganger daglig, ofte er det alvorlig situasjoner som det offentlige ikke får noe innblikk i.

Derfor er det mange som spør seg, hva skjer med oss, den dagen det smeller for alvor? Hvordan blir vi rammet og hvilke konsekvenser får det for oss? Dør vi?

Kilde: TV2.no

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Tidligere spiller tar over Chelsea!

Tidligere spiller tar over Chelsea! Legenden, Frank Lampard (40), som har en fantastisk karriere bak seg som Chelsea-spiller, tar over...

VG-lista på Rådhusplassen!

VG-lista på Rådhusplassen! Fredag 21. juni, sommerferien står for døren og starter dermed med en durabelig fest, midt i Oslo-sentrum....

Lukk