De beste tilbudene er på de nettsidene du kjenner godt fra før. Årsaken til at du bør være årvåken nå, når nett-tilbudene florerer, er at mange forsøker å lure deg for penger. Slik unngår du å bli lurt i Black Week!

Dette amerikanske konseptet som nå er på trappene for oss kjøpekåte nordmenn, som både er elsket og hatet utskjelt og omfavnet – kan gi oss meget gode kjøp, så gode at det faktisk kan være tusenvis av kroner å spare. Men det er er et, men her også.

Du skal vite hvilke steder du går innpå, du bør lese alle e-poster, meldinger og tenke deg godt om ved mottatte oppringninger, som skal gi deg tilbud som er for gode til å være sanne.

Sterke krefter er i sving, det er milliarder av kroner i omløp og de kriminelle går ofte nye veier for å svindle nordmenn med mye penger. Black Friday, denne ene dagen, den siste fredagen i november – bruker vi 4 milliarder kroner i handlesenter, butikker eller på nett.

Lest? Annonsere for Black Weekend?

200 korttransaksjoner per sekund. Selvsagt vil noe av disse pengene forsvinne til de kriminelle, om vi ikke passer godt på – og at det er faktiske nettsider – vi kjenner og bruker.

Til tross for det enorme utvalget, gode og mindre gode tilbud, så er det faktisk noen nettbutikker, kjeder og handlesenter, som tusker til seg noen millioner kroner ved å øke prisene på utvalgte varer – nettopp for å kompensere mot de vanvittige tilbudene de selger med tap.

Slik unngår du å bli lurt i Black Week!

Slik unngår du å bli lurt i Black Week!

Klarna Bank AB, dette kjente svenskbaserte IT-foretaket, som spesialiserer seg på banktransaksjoner, både i Norge og Sverige, vet litt om hva vi bruker penger på, både hva, hvor og når.

Menn planer litt mer, kvinner handler på impuls og bruker utvilsomt mest penger når det kommer gode tilbud. Men det er både kvinner og menn som blir svindlet. Unge som gamle.

Nettsvindel er en type bedrageri som blir utført ved bruk av internett. Svindelen kan for eksempel skje via SMS, telefon, e-post, applikasjoner og nettsider. Metodene som blir brukt, varierer. Svindleren har økonomisk vinning som mål.

Politiet.no

Det som tidligere var kun denne ene dagen, Black Friday, har endret seg de siste årene til å bety Black Weekend og til og med Black Week. Du har altså en hel uke på deg å bli lurt opp i stry, for mange tusen kroner.

Slik mener vi du best håndterer tilbudene du mener er gode nok, til å vurdere å bruke penger på de:

 • Sjekk nebstedets adresse og den bør ha en hengelås til venstre
 • Tilbud via e-post kan fort være svindel – styr unna
 • Tilbud via telefon bør være fra seriøse norske aktører
 • Bruk brannmur og virusprogram – tape over web-kamera på pc’n
 • Klikk aldri på lenker fra “banken” banken sender aldri lenker til deg
 • Har du mistanke til lenker – hold musepeker over – sjekk nettadressen
 • Får du et tilbud som kun gjelder i minutter eller timer, styr unna
 • Sjekk språk og rettskriving i tilbudet du mottar – skurrer det?
 • Bruk alltid kredittkort når du handler på nett, da er handelen trygg
 • Gi aldri fra deg ID, kortnummer, personnummer eller kontonummer
 • Unngå å handle med nettsteder som ikke har 3D Secure ((Verified by Visa eller MasterCard Secure Code).

En elektronikk-nettbutikk kjede, solgte som den første handelsbedriften i Norden for 1,32 milliarder kroner, i løpet av ett døgn i 2017. Den rekorden står sannsynligvis for fall i november eller desember i år.

Slik unngår du å bli lurt i Black Week!

Ifølge Kripos blir nordmenn svindlet for millarder av kroner hvert år. Det kan unngås om du tar egne forhåndsregler. Noen tar også kontakt med folk som trues til å betale, fordi de har blitt tatt bilde av, når de har surfet pornografiske filmer eller har nakenbilder av seg selv – på nett eller smarttelefon.

Andre blir forsøkt svindlet via henvendelser fra noen som gir seg ut for å være Netflix, Microsoft eller andre betalingsinstitusjoner, som ønsker å at du legger inn beltaingsinformasjon på nytt – svindlerne er kreative og kommer på stadig nye måter, i jakten på din formue.

Ikke gjør avtaler eller handle uten at du er sikker på at du får den varen du kjøper, til den prisen du mener er riktig. Enten det er i butikk eller på nett.

Kilde: Kripos.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Rollespill gjør deg kåt?

Rollespill gjør deg kåt? Om du kjøper en lateks-drakt eller sykepleieruniform til kjæresten, merker du at det rykker litt ekstra...

Lukk