Starten på 2014 er ikke noe unntak fra tidligere år, det er mange store regninger som skal betales, inkludert NRK-lisensen på nesten 1400 kroner. Brukte man litt for mye penger i desember kan det være ekstra vanskelig å få endene til å møtes når store og viktige regninger på strøm og billån kommer. 

De viktigste regningene eller avdragene du betaler er nettopp strøm og huslån. Konsekvensene for å la være kan bli fatale, men å utsette de største regningene noen uker går ofte bra. Du må bare ta kontakt med banken, dine kreditorer og din strømleverandør, da kan du få en ny betalingsfrist.

Å få stengt av strømmen midt på vinteren, eller i verste fall få begjæring om utkastelse er ikke noe man bør ta sjansen på.

Forbrukslån og inkassosaker går hånd i hånd. Dessverre er det rekordmange som ikke klarer å gjøre opp for seg.

Hovedtrekk ved innrapporterte tall fra inkassoforetakene ved utgangen av første halvår 2013:

  • Nye og avsluttede inkassosaker økte med henholdsvis 264 500 (8,6 prosent) og 179 200 (6,0 prosent) sammenlignet med utgangen av første halvår 2012.
  • Ved utgangen av første halvår 2013 var det 3 704 400 inkassosaker i arbeid, som er 160 000 flere saker (4,5 prosent) enn ved utgangen av første halvår 2012.
  • Misligholdte forpliktelser ved utløpet av første halvår 2013 var på 66,8 milliarder kroner, som også viser vekst (2,9 prosent) sammenlignet med utgangen av første halvår 2012.
  • Innkasserte midler i løpet av første halvår 2013 var på nærmere 12,0 milliarder kroner, noe som er en økning på 725 millioner kroner (6,5 prosent) sammenlignet med første halvår 2012.

Kilde: Finanstilsynet

– Mye tyder på at tallene er minst like ille for andre halvdel i 2013 og inn i 2014. Kredittilsynet bekrefter at mange sliter med å betale sine kredittkort-lån, og julegavene for jula 2012 er ennå ikke betalt av en hel del nordmenn.

– Ved å sette opp et budsjett for hver måned vil du ha en skikkelig oversikt over hva du har og hva du kan bruke. Allikevel hjelper det lite å sette opp et budsjett om du ikke holder deg til det. Kunsten å ha penger en hel måned til neste utbetaling, krever moral, kløkt og god økonomisk forståelse. Det er noe du bør skaffe deg i det øyeblikket du tar opp et større lån som billån eller lån til egen bolig.

Din økonomiske situasjon er ditt ansvar og kun ditt. Klarer du ikke å betale må du ta grep. Sliter du av ulike grunner med å betale hus-lånet, er det din plikt å skaffe kapital slik at du kan betale, eventuelt selge boligen og skaffe deg et billigere sted å bo. Banken er svært behjelpelig om du sliter, ta kontakt så kan du f.eks bare betale renter en periode for å komme deg ut av den økonomiske knipen du har havnet i.

Går du gjennom en haug med regninger som du ikke kan betale, så ta en telefon til hver enkelt kreditor. Stort sett er de behjelpelige, du kan få utsettelse også her. Det verste du kan gjøre er å la være å betale. Det kan i lengden bli veldig dyrt for deg.

Et tips som kan være med på å gjøre hverdagen din lettere i lang tid er verdt å nevne.

Om du refinansierer dine lån vil du måtte betale mindre pr måned. Det hjelper ofte de som sliter mest med sine huslån fordi det er her det går ut mest penger pr måned. En ny verdivurdering på din bolig, som etter all sannsynlighet har steget i verdi de siste årene vil kunne gi deg bedre betingelser på ditt huslån.

Refinansierer du lånene, slår sammen f.eks hus- og billån, eventuelt samler flere dyre kredittkort-lån til et større lån. Eller baker alt inn i huslånet, vil du betale mer totalt for huset, men betydelig mindre pr måned.

Betal dine lån i tide og bruk aldri kreditt du ikke kan betale innen forfallsdato. Har du ryddig og god økonomi får du bedre betingelser når du skal ta opp eventuelle nye lån i framtiden.

 

Foto: Flickr/ AlbertGelmanInc

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Pikk- sugen? Da lider du av Priapisme

- De få som opplever dette er konstant kåte og klitoris er svulmende nesten hele tiden. Priapisme kan også forekomme...

Tenåringsjenter gravide for å kunne blogge om det?

Norske unge gutter og jenter ser ut til å være villig til å gjøre nesten hva som helst for å...

Lukk