Enten du skriver noveller, fantasy, dikt, blogg eller lange skjønnlitterære romaner – på veien kan du stille deg naturlige spørsmål om det er bra nok. Selvsagt gjør du det. Det er naturlig, fordi du vil det skal være veldig bra, bra nok til å selge stort.

Gode bloggere legger ned mye jobb i gode artikler, men det er hakket mer krevende å sette seg ned å skrive 400 spennende sider i et manus som skal bli til en krimroman. Vi vet, been there done that, for å si det mildt. Det er et lite helvete hele veien, men når du sitter der med bok mellom to permer er det også fantastisk.

Dessverre er det nesten umulig å bli antatt, fordi det er så mange som forsøker å bli utgitt, det er fryktelig mange dyktige skrivere i Norge. Og det er for få publiseringer som blir utgitt per år, sammenlignet med alle manus som blir levert til forlagene. Til tross for alle de gode forfatterne vi har i dette landet, er det ikke mer enn rundt hundre – som lever av å skrive. Tenk litt på det.

Lest? Elling eller hvem?

Alle forfattere, skribenter, bloggere, journalister eller andre som bruker mange ord etter hverandre av en grunn, sliter innimellom med teksten. Skrivesperre, skrivekrampe, hunden må luftes, middag må lages, unger hentes, feriereiser bestilles osv. Det finnes alltid en god grunn for å la være å skrive, resultatet må bli det samme hver gang. Skriver du ikke, blir det ingen bok, manus eller artikkel.

Å slite med manuset er normalt. Trøste deg med det faktum at det er slik for alle.

Presten

Jeg har per dato et ferdig manus på nær 400 sider, manuset skal bli, eller skulle blitt en krimroman, «Presten» og det er foreløpig ikke levert til noe forlag. Det skal sendes inn i løpet av mars, da er det bare å holde pusten, til returbrevet kommer. Nedturen blir tatt med en stor klype salt, fordi 98% av alle manus, blir refusert. Resten blir antatt under nåde, fra forlag som vil tjene penger. It’s all about the money.

Spørsmålet er om det er verdt det. Selge boka må du gjøre selv, til tross for at den potensielt er å finne i alle av landets kjeder. Det er ikke det samme som at det blir solgt, og hvem kjøper egentlig ukjente navn, når det finnes som mye bra? Fra veldig kjente forfattere?

skrivemaskin, penn eller papir kan brusk for å skrive kort eller langt

Du ser annonser via Facebook og andre sosiale medier, der noen «eksperter» ønsker å hjelpe deg til å utgi ditt manus. Enten det er selvpubliseringsforlag, kurs, eller foredrag fra titusen kroner og oppover, styr unna. Ikke gjør det. Du vil sannsynligvis sitte igjen med tom lommebok og et enda dårligere manus. Uten å bli antatt. Det er pengene som styrer samfunnet, slik er det også i forlagsbransjen.

Manuset «Presten» kommer sannsynligvis aldri til å bli utgitt i bokform, men kanskje som blogginnlegg.

Nylig gikk Gloria forlag konkurs, etablerte forfattere som Unni Lindell og hennes venninne, Anne B. Ragde, klaget høylytt i media av nevne årsak. De risikerer å tape 1 million kroner hver – er det noen som har råd til det, er det vel disse store stjernene som faktisk lever av å skrive. Trist for forlaget og de ansatte, ikke så alvorlig for millionærene.

Petter Stordalen er tungt inn i flere forlag, Capitana, (Glory solgte seg ut for kort tid siden), og Pilar.

Aune Sand

Selv om du som forfatterspire, erfaren forfatter, skribent eller journalist, skulle få et samarbeide med et forlag. Bli antatt som én av svært få, vil det dermed slett ikke si at du er sikret gull og grønne skoger. Alt avhenger hva manuset ditt inneholder. Se bare på Aune Sand, denne fantastiske fargeklatten fra Hvaler i Østfold, tvillingbror av en annen kunstnersjel, Vebjørn Sand. Aune skrev «Jordbærmus» i 2015 og ble rik.

At innholdet i romanen eller teksten din bør være bra nok, er en sannhet med visse moderasjoner.

Du kan nemlig være så alene og så unik som Aune Sand, at du lykkes å skrive en bok om kvinnens underliv. Der boken ble solgt i 3000 eksemplarer på kort tid, som gav forfatteren 1,1 millioner kroner i avkastning. Da er det ikke det fantastiske innholdet som selger, men folks nysgjerrighet. Terningkast 1 i rikspressen hadde liten betydning, folk ville lese «Jordbærmus» – uansett. Eat me baby!

Det er kunstnere på øverste hylle av alle forfattere, som blir utgitt i Norge.

Se på Maja Lunde, Hele Uri, Ingvar Ambjørnsen, Jo Nesbø, Roy Jacobsen, Lars Saabye Christensen og Vigdis Hjort. Disse kan åpenbart aldri kopieres, men leses. Skal du skrive godt nok, bør du lese ofte og mye, som endel av egen læringsprosess. Hva alle disse forfatterne har til felles? De har fantasien og evnen til å bergta leserne sine. De har også evnen til å stå i det på tunge dager, stayerevnen til å skrive – uansett.

Det er faktisk viktigere enn å gå på kurs eller forsøke å kjøpe deg til råd og tips, som en snarvei. Det finnes ikke snarveier på veien fra skrivespire til suksessforfatter. Men ikke alle som skriver, skal bli utgitt, det er også viktig å vite.

Sophie Elise

Jeg som skriver, blogger og forfatter vil ikke påberope meg å bli sammenlignet med de ekte forfatterne, enda jeg har publisert én roman fra før, «Mildred» som ble utgitt på Kolofon forlag i 2015.

Se på Sophie Elise Isachsen f.eks. Alt hun tar i blir til gull. Hun er mangemillionær bare på bloggen sin alene. Nå har hun skrevet bok nummer to, «Elsk Meg» som fikk terningkast 4 i VG, og som utvilsomt vil selge i hopetall. Grunnet forfatterens enorme popularitet, særlig blant unge jenter. «Fuckingdoll, my ass«.

Kudos til Sophie Elise.

Men så var det oss da, uten et stort bloggnavn, uten et sexy utseende eller evnen til å skrive om dampende bollemus i solnedgangen ute i Hvaler-skjærgården. To write – or not to write …

Vi må rett og slett skrive så dundrende godt at ikke engang, Aschehoug forlag, kan overse manuset. Og det, mine venner – er betydelig vanskelige enn mange tror.

God bedring!

Øyvind Teige for Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kan Wolves ødelegge for Manchester United?

Kan Wolves ødelegge for Manchester United? Som ikke har tapt siden fantastisk gode Bruno Fernandes signerte i januar. Portugiseren har...

Slik blir de rike enda rikere …

Slik blir de rike enda rikere ... Tenk å ha så mye penger at du ikke trenger å tenke over...

Lukk