Sliter du med økonomien? Da er du skyld i det selv! Uansett hvilken inntekt du har, legger du ikke av penger til uforutsette ting, så vil du før eller siden bli blakk.

Setter du deg selv i en situasjon der du ikke kan betale dine regninger, er det kun din egen feil. Regningen kommer i posten når du ikke ønsker det, eller ikke kan betale.

– Ved å sette opp et budsjett for hver måned vil du ha en skikkelig oversikt over hva du har og hva du kan bruke. Allikevel hjelper det lite å sette opp et budsjett om du ikke holder deg til det.

Kunsten å ha penger en hel måned til neste utbetaling, krever moral, kløkt og god økonomisk forståelse. Det er noe du bør skaffe deg i det øyeblikket du tar opp et større lån som billån eller lån til egen bolig.

Du må gjerne skylde på dyr mat, høye avgifter og alt for mange regninger. Poenget er at du vet at det er slik, og da må du forholde din personlige økonomi til ditt forbruk og dine utgifter.

Dessverre så er det ikke alle som skjønner alvoret med å ha økonomisk orden. Alt for mange hus, leiligheter og biler går på tvangsauksjon, de fleste kunne ha vært unngått.

Får man plutselig mer penger mellom hendene enn normalt kan det være smart å få betalt de dyreste små-lånene fra kredittkort først. Kjedelig, men smart.

Sliter du med økonomien? Da er du skyld i det selv!

Sliter du med økonomien? Da er du skyld i det selv!

– Har man mye gjeld, og plutselig mister hovedinntekten uten å ha oppsparte midler vil man få problemer med å gjøre opp for seg. Det er da det er viktig å ta kontakt med den finansinstitusjonen(e) du har lån(ene) i, og forklare situasjonen og legg fram dine problemer med et besøk for å vise at du tar utfordringene på største alvor. Da vil du få hjelp.

Da bør du også så snart som mulig gjøre alt du kan for å skaffe deg inntekt, om det så er en midlertidig “dritt-jobb”.

Din økonomi er ditt ansvar. Bruker du mer enn du har så er det også ditt ansvar å rydde opp. Pass på så du greier å betale regninger fortløpende, og sett av litt til sparing.

– Kredittkort kan være en felle med høye renter. Bruker du de tilbud som mange butikk-kjeder tilbyr, nemlig betalingsutsettelse i 6 eller 9 mndr. så er det et godt tilbud. Men bare om du passer på å betale ut hele kjøpet før det forfaller. Etter forfall er det ofte renter på mer enn 20% på slike kjøp. Det blir selvsagt dyrt.

– Nå når de fleste bankrenter fortsatt er lave, er det svært mange som betaler langt mindre enn de gjorde for noen få år siden på sine lån. Den differansen du betalte da og nå, burde du ha satt av på en egen høyrentekonto, og betalt inn hele summen på lånet, en gang pr år. På den måten ville du ha spart masse penger fordi du har betalt ned lånet på kortere tid enn planlagt.

– Vær aldri lojal mot banken, sjekk alltid flere banker og hent inn rentesatser på de aktuelle bankene du vurderer. Fra de billigste til de dyreste bankene er det ofte store forskjeller.

Er du økonomisk klok i det daglige vil det raskt gi avkastning og du vil synes det er gøy å spare penger. Bruker du kun dine egne oppsparte midler og ikke andres penger via kreditt eller lån, vil du gradvis få en bedret økonomi.

De lave rentene vil ikke vare evig, og da er det enda viktigere å klare å betale for seg. Sett opp i budsjettet ditt en renteøkning på 3%, klarer du fortsatt å betale så har du en god margin på ditt lån.

Har du spørsmål om privatøkonomi, ta gjerne kontakt- her kan du få gode råd, helt gratis!

Kilde: Finansportalen.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Olav THON: Du trenger ingen utdannelse. FEIL, Thon!

Når Norges rikeste mann snakker, lytter Norges viktigste personer. I følge et intervju med E24.no mener Olav Thon(90) at unge...

Lukk