Sliter du med økonomien? Det kan du gjøre noe med! Sommeren er en kostbar tid som krever en ryddig og strukturert økonomisk orden. Helst bør du sette opp et budsjett slik at man vet hvilke summer som kan brukes til enhver tid. En selvfølge for mange, en sjeldenhet for noen. 

Bruk kun dine egne penger

Å reise på ferie med kun et kredittkort, og tro at det ordner seg er naivt. Å bruke andres penger over lang tid får konsekvenser før eller siden. Å ikke ha økonomisk orden vil kunne skape utfordringer for deg i lang tid, om du venter med å gjøre opp for deg.

Må sommerferien være den dyreste reisen? Hvor vellykket ferien er har sjeldent noe med prisen på reisen å gjøre, her kan du spare mye ved å lete litt på nettet etter tilbud.

Noen mennesker ønsker ikke å bruke tid på å sette seg inn i hva det betyr å ha økonomisk orden. Det er lite smart og vil gi utfordringer på sikt som det kan være vanskelig å komme ut av.

Bytt bank om du ikke har gode nok betingelser

Ikke er det spesielt vanskelig og ikke tar det så lang tid heller. Du må bare sørge for å vite hva du skal betale på, i mellom hver gang du får inn penger på konto. Så enkelt er det egentlig.

Har du huslån bør du sjekke hva du betaler i renter, ofte kan det være svært lønnsomt å bytte bank om betingelsene er bedre i en annen bank enn der du har dine lån.

Rentene på dine lån er lave nå, men slik vil det ikke forbli i all evighet. Setter du av litt hver måned til en eventuell renteoppgang, står du bedre rustet når rentene stiger. Husk at en oppgang på 0,5 prosent kan utgjøre store summer om du har høye lån, slik de fleste husstander i Norge har.

Sliter du med økonomien? Det kan du gjøre noe med!
Foto: Flickr/ Beatriz Pitarch

Bytt forsikringsselskap om du ikke har gode nok betingelser

– Om du har har flere biler, hus, hytte og båt, er det ofte forbundet med store utgifter å få forsikret alt dette. Samler du bank og forsikring på et sted, er det stor sannsynlighet for å kunne spare mye penger på et år.

Sliter du med økonomien? Det kan du gjøre noe med!

Har du sjekket med din arbeidsgiver? Kanskje du har frynsegoder som du ikke er klar over å kunne benytte. Frynsegoder i form av hjemme-PC, fri telefonbruk, klesgodtgjørelse og bedriftslege kan utgjøre mye penger på et år. Penger du kan spare om du har en arbeidsgiver som har en slik ordning for sine ansatte.

Matbudsjettet er større enn du tror

– Om du bruker litt tid på å se hva du bruker på mat gjennom en måned, så kan du bli overrasket. Mat er dyrt, men det må ikke være det om du handler riktig. Små handling hver eneste dag utgjør store summer.

– Kjedelige, men akk så kloke og viktige ting å gjøre for å få ned matbudsjettet er å smøre matpakke. Ikke handle på kiosk og bensinstasjon. Der er det dyrt. Vær kompromissløs mot handle-lappen og gjør gjerne store innkjøp, benytt deg av knalltilbud og har du muligheten til å reise til Sverige er det enda mer å spare.

Handler du på tom mage, havner det mer som frister oppe i handle-vogna. Dropp brusen, drikk vann med noen skiver sitron e.l. Bare der kan det være tusenvis av kroner å spare pr. år.

Forbruket bør stå i stil med inntekten

– Har du stor inntekt kan du ha god råd, har du en lavere inntekt krever det mer å få budsjettet til å gå i hop. Din privatøkonomi er ditt ansvar. Gjør du ikke opp for deg, vil du før eller siden bli kastet på dør og dine kreditorer får pengene via tvunget trekk fra din arbeidsgiver.

Om du har en lav inntekt og i tillegg ingen utgifter klarer du deg ofte bra, dessverre er det de færreste av oss som klarer seg uten noen form for banklån. Forbruket ditt bør stå i stil med inntekten din. Alltid.

– Med enkle og kloke grep tar du kontrollen over pengestrømmen. Sørg for å ikke havne i unåde og få betalings-anmeldelser. Dessverre kan det få store konsekvenser for deg i lang tid- som f.eks at du ikke er kredittverdig og får ikke lån av banken til egen bolig.

Hva gjør du da? Flytter hjem til mor?

– De fleste av disse rådene har du helt sikkert hørt mange ganger, og du vil lese dette igjen en rekke ganger. Allikevel er det stadig flere nordmenn som sliter med økonomien og ikke klarer å gjøre opp for seg- merkelig nok.

Har du orden og reda på din personlige økonomi?

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ingrid Hjelmseth «The Tiger» sendte Norge til EM-finale

For noen fantastiske redninger av Norges keeper, Ingrid Hjelmseth (33) som spiller sin daglige fotball i Stabæk. Hun gjorde den...

Michael Jacksons ettermæle et sørgelig kapittel om dop og småbarn

King of pop selveste Michael Jacksons glansbilde har blitt sørgelig falmet etter hans tragiske og så alt for tidlig bortgang,...

Lukk