Rike nordmenn elsker å bruke penger, noen sliter med å fordele sin formue utover en gitt periode. Da kan f.eks siste uke i sommerferien bli alt annet enn hyggelig. Ved å sette opp et budsjett hjelper det lite om man ikke holder seg innenfor rammene. 

Penger er viktig for folk flest og vi har et felles mål når det kommer til økonomi- de fleste av oss ønsker å få inn mest mulig. Det er lettere sagt enn gjort, men vi skal forsøke å gi deg et par gode råd slik at du klarer å holde sommerbudsjettet ditt.

Når du har en sum penger, la oss si 20.000 kr til disp og som skal vare i tre uker i sommer. Da bør du først og fremst vite hva du skal betale, f.eks i opphold eller en allerede planlagt reise- om denne ikke allerede er betalt.

– Sett bort de beløpene du vet om, fordel resten av pengene på antall dager du skal ha fri. Slik vet du at pengene holder gjennom ferien om du holder deg til disse rammene. Er det mange personer som skal bruke samme budsjett så bør det være en som har hovedansvaret og fordeler ut de tilrådelige midler. Ellers kan budsjettsprekken komme før du rekker å få på deg badebuksa.

IMG_1586

Slett ikke alle har råd til lange og dyre reiser i sommerferien. Det er det faktisk de færreste som har. Det betyr ikke at det ikke kan bli en flott og innholdsrik sommerferie for hele familien av den grunn. Med god planlegging, gode naboer og venner som er på samme bølgelengde rent økonomisk kan et spleiselag være tingen.

En sykkeltur som ikke er lengre enn de yngste kan gjennomføre, med telt og fiskestang, pølser på bålet og lek langt ute i de små timer kan være den beste sommerferien for hele familien, uten at det blir for dyrt. Man kan oppleve flotte reiser i våre naboland uten at det koster en formue.

Treffer man på uforutsette utgifter eller har begrenset inntekt av andre årsaker- kan det være smart å snakke med banken.

De fleste familier i Norge har sin største utgiftspost via bolig- og  billån. Disse kan man få avdragsfrie måneder på, der man kun betaler renter i en begrenset periode. Har man en rekke store regninger i tillegg, kan disse utsettes en måned om man tar kontakt og spør pent om å få betale senere. Da bør man selvsagt legge det på minne, at det blir mer å betale siden.

Det smarteste du kan gjøre for din personlige økonomi på lang sikt, er å sjekke hvilken bank som er villig til å gi deg de beste betingelser. Får du 0,5% lavere rente hos en annen bank enn den du allerede har, er det liten tvil om at det er smart å bytte bank. Mange nordmenn har den samme banken gjennom mange år, ikke fordi den nødvendigvis kan konkurrere med andre banker, men fordi det er en hyggelig bankfunksjonær som du føler tar seg av pengene dine.

Da blir du nok dessverre lurt. Ingen som jobber i noen bank i Norge bryr seg om deg, de bryr seg kun om to ting, dine penger og din signatur.

-Er du derimot illojal mot banken og velger den som gir deg de beste betingelsene vil du kunne spare betydelige summer. For å ha gode kort på hånden når du tar kontakt med en ny bank for å få et tilbud på ditt lån, bør du sørge for å ha med viktige og riktige dokumenter. En verdivurdering av boligen kan alene være gull verdt.

– Den gir banken bevis for hva boligen din er verdt akkurat nå. Med den verdistigningen norske hus og leiligheter har hatt de siste ti årene er det stor sannsynlighet at også din bolig er av større verdi i dag enn når du kjøpte den. Har du betalt dine avdrag uten plett og lyte vil du kunne være svært velkommen i en ny bank. Det aller viktigste er åpenbart fast inntekt; og helst to inntekter som forsvarer lånet.

Å bytte bank er like enkelt som å skrive navnet sitt tre ganger, din nye bank gjør jobben for deg. Allerede neste sommer kan du bruke din fortjeneste på bankbytte til en flott, lang og velfortjent reise til varmere strøk. Bytt bank i dag!

Å gjøre kloke innkjøp, ved å aldri kjøpe ting på impuls og ved å ha orden på regningene dine, vil du på sikt kunne ha råd til det du selv ønsker å bruke penger på. Hemmeligheten ligger i å ikke bruke mer penger enn du har, aldri bruke kreditt eller andres penger. Spar til det du trenger.

Lykke til!

Foto: vargas12.com

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Politiets bilde av terroristen på Utøya

Hjelp oss vi dør, han er utkledd som politi og skyter på oss! Kom fort! Dette og en lang rekke...

Fabregas har signert for Chelsea!

José Mourinho bygger et nesten helt nytt Chelsea-lag til sesongstart, hans nyeste ervervelse er den tidligere Arsenal-stjernen Cese Fãbregas som...

Lukk