Slutten for Putin er i gang. Ukraina får stadig mer våpen fra vesten. Våpen som er bedre og kraftigere enn de de har i dag. De russiske soldatene mangler moral og er ikke så villig til å gjøre som de får beskjed om lenger. Og Ukraina har satt seg som mål, helt åpenbart, å ta ut russiske generaler når de får muligheten.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Generalene

Den muligheten har Ukraina tatt til gangs og likvidert ni av Putins øverste militære ledere, foreløpig.

Russland hadde 21 generaler før invasjonen startet 24. februar. En slik statistikk er ikke akkurat til motivasjon for de russiske soldatene. Der flere som har blitt avlyttet forteller sin nærmeste om dårlig utstyr, lite våpen, mat og drivstoff.

Les også: Slik øker du inntekten din

Slutten for Putin er i gang, om ikke Russland plutselig får hjelp fra sine allierte. Kina er i så fall de aller nærmeste med våpen nok å avse. Men sjansen for det er forsvinnende liten, slik vi ser det.

President Xi og Kina har ikke for vane å blande seg i andre lands konflikter. Faktisk har Kina mer enn nok problemer selv på hjemmebane og har hatt det i fire uker nå. Med å slå ned Omikron-viruset, som til nå holder det store deler av det digre landet lukket.

Nettverket rakner

At ukrainske soldater makter å sette russiske oljeraffineri og offentlige bygninger i brann, skaper hodebry for Putin. Nå kommer det også meldinger fortløpende om drap (eller selvdrap) fra en lang rekke oligarker. Dette er personer som tidligere har vært Putins lojale forretningspartnere.

Etter voldsomme sanksjoner og stengte kontoer for disse styrtrike russerne i utlandet og i Russland, har oligarkene fått problemer. Foreløpig er seks oligarker, milliardærer på olje og gass, og deres familier, funnet døde. Det spekuleres i om dette er Putins verk.

Slutten for Putin er i gang

Fordi nettverket av russiske forretningsmenn har sittet på informasjon som kunne være skadelig for president Putin og dermed ikke måtte komme på avveie. Ergo ble de et problem som sikkerhetstjenesten i Moskva måtte ta hånd om, på presidentens ordre.

Dersom det stemmer at Ukraina har gjennomført angrep inne på russisk territorium, er dette neppe noe Kreml vil innrømme, tror forsker Tom Røseth

Dagbladet.no

Verdenskrig

Årsaken til at Russland driver å babler om en større sjanse for en tredje verdenskrig, om Ukraina fortsetter å motta stadig tyngre våpen fra vesten. Er den samme årsaken som gjennom hele krigen, å skape frykt.

President Zelenskyj maner sine tropper til forvar, så solid at Putins tropper måtte snu og gi opp å ta hovedstaden Kyiv.

Russland og Putin tror at Nato-landene skal strides innbyrdes, om det tema, tredje verdenskrig blir brakt på bane som resultat av krigen i Ukraina.

Faktum er at det er ingenting i en verdenskrig som gagner noe for Russland, eller for Nato eller noen andre deler av verden. Ergo så er det ingen gode grunner til å tro at det er en større sjanse for en eskalering nå.

Putin stenger av gassforsyningene til Polen og Bulgaria fra 27. april.

Noe Europa og EU burde ha gjort for flere uker siden, nemlig stengt all olje og gass-tilførsel fra Russland. Men særlig Tyskland er for avhengig av Putins gass til at EU blir enige om det. Det er en feil avgjørelse.

All den tid pengene for olje og gass fra EU, finansierer store deler av Russlands angrep på Ukraina. Et land med en demokratisk valgt president, burde EU vært knallharde nok og sagt takk, men, nei takk.

Kan straffes

Ukraina vil bli bygget opp igjen, men for alle de som har mistet livet og familiene deres, vil det være sår som aldri vil gro etter denne krigen. Men også for Russland og Putin vil krigen være direkte avgjørende.

Presidenten og hans menn kan straffes, bli arrestert for sine grusomheter og stilles for retten.

Slutten for Putin er i gang. Og Ukraina vil ikke gi seg før alle russiske soldater er ute av landet. Også når det gjelder Donbas-regionen i øst og Krim-halvøya i sør. Men at dette kan bli en krig som varer lenge, er sannsynlig. Men det finnes bare én vinner. Og det er ikke Putin.

Putins feilslåtte angrep på Ukraina har ført til at Russland allerede er teknisk konkurs.

Like galt blir det bli for de russiske soldatene som overlever krigen. Men som vil bli stilt for den internasjonale straffedomstolen i Haag for sine handlinger, når krigen er over. Grusomhetene for hva som skjer og har skjedd med uskyldige sivile, egner seg ikke på trykk. Alt vi kan si er at det er betydelig verre enn du måtte tro.

Konsekvenser

Putins grusomheter og krigen i Ukraina vil få enorme konsekvenser for millioner av mennesker i mange år. Ikke bare i de to landene, men også ellers i Europa, Asia, USA og ikke minst Afrika, som allerede merker matmangelen.

Konsekvensene for krigen i Europa vil ramme matforsyninger, kornlagre minsker og prisene på mat, olje, drivstoff, gass, gjødsel og andre råvarer – stiger voldsomt.

I det Putin selv innser nederlaget, tviler vi sterkt på at han vil innrømme det. Nettopp slik en annen president nektet å innse tapet, riktig nok etter et demokratisk valg-nederlag.

Men konsekvensene for nederlaget, kan bli langt farlig i kjølevannet av Putins fall, enn av Donalds Trumps tap. Enda den amerikanske presidenten også ble skyld i tap av liv, 6. januar 2021. Uten å bli straffet for det.

Det vil neppe skje med Vladimir Putin. Tiden renner ut for presidenten, som har gjort sitt livs største tabbe.

Vargas

Pin It on Pinterest