Smaken av den perfekte gryten, enten det er høst, vinter, vår eller sommer. Det er uante muligheter for alle som har et kjøkken eller har lyst på god mat. Og det har jo de fleste av oss. Har du ei gryte så har du muligheten til å lage de beste middagsretter.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Perfekt gryte

Vår anbefaling i dag, middag til hele familien enkelt, men tidkrevende. Så, den viktigste “ingrediensen” altså, nok tid.

Les også: Åtte sunne middager til hverdag og fest

For at smakene skal sette seg ordentlig. Bør denne gryta lages helst dagen før den skal serveres. Men det er ikke et must. En gryte som bør serves til storfamilien eller i et selskap, ja, til og med til et bryllup kan denne retten serveres. Fordi smakene er uovervinnelige.

Smaken av den perfekte gryten kan være av vilt, vegetarisk eller sterk som i chili con carne. Men viktigst er at så mange som mulig liker sluttresultatet og går fornøyd, og mett fra bordet. Både barn og voksne. Derfor bør gryten være smaksrik, ikke for sterk, men nøytral.

Husk at god mat er viktig, hver dag, men at menneskene du deler måltidet med er viktigst. Om kokken gjør jobben sin kan nemlig hvert eneste måltid bli en fest, alt som skal til er nok tid på kjøkkenet og gode nok råvarer.

Smaken av den perfekte gryten
Bildet er tatt av Nenad Maric fra Pixabay

Oppskriften

En oppskrift på den perfekte gryte kan som sagt være hva som helst hva hjertet måtte begjære.

Noen få ingredienser må du nesten ha som basis, som gjør middagen smakfull nok til at gjestene dine kommer tilbake. Enten det er venner eller nære familiemedlemmer, eller forretningspartnere.

Les også: Så raskt lager du middag

Alle kokker med respekt for en hver gjest, vil at måltidet skal smake.

Du bør ha smaksrikt kjøtt, riktig krydder, grønnsaker og hvitløk. Ellers kan du egentlig supplere med hva du selv ønsker. Server gjerne ferskt loff, Focaccia eller rundstykker til.

Til 6 personer behøver du:

 • Entrecôte 1,2 kg eller 1,6 kg Høyrygg som kokes i to timer – husk ettersteking
 • 5 ss hvetemel
 • 0,5 ltr mørkt øl (Newcastle Brown ale f.eks)
 • 4 dl oksekraft/buljong
 • 3 middels store gulrøtter (og øvrige rotgrønnsaker)
 • 4 mellomstore løk
 • 4-6 hvitløksfedd
 • Frisk Timian og 2 stjerneanis (husk å fjerne stjerneanisen før servering)
 • 250g småpoteter
 • Salt og pepper
 • Smør eller olje

Tilbehøret

Noen vil kalle dette for en høstgryte og det er sikkert riktig. Vår mening er at man kan spise gode retter året rundt, om settingen er riktig og gjestene dine fortjener en så god gryte, uansett årstid.

Smaken av den perfekte gryten handler om perfekte smakskombinasjoner som treffer. Her har du muligheter til å briljer og retten lager seg jo selv, i gryten.

Ikke glem tyttebær som en ekstra piff i smakene.

Tilbehøret ellers bør være en kraftig rødvin eller øl med mye smak. Gjerne mørkt øl. Og glem ikke desserten. Ingen måltid blir perfekt uten prikken over i-en. Is, sjokoladepudding, karamellpudding, bløtkake eller hjemmebakte kaker.

Du som er en reser på kjøkkenet klarer sikkert å smelle sammen en kake eller steke noen vafler.

Her er litt mer om tilbereding av “vår” gryte som vi har funnet som inspirasjon på NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest