Smaken av Italia er mer enn pasta, pizza og solmodne tomater. Det er nemlig en grunn til at Italia er det landet Norge importer mest rødvin fra. Smaken av Italia er mørke, modne druer som blir til den aller beste vinen vi kan få tak i. Om du aldri har vært i Italia, anbefaler vi langt flere steder enn bare Roma og Toscana. Det finnes mange skjulte perler i det vakre landet.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Middelhavskost

Eller har du kanskje aldri smakt ekte italiensk is? Kanskje er den best i verden, mange italienere mener i hvert fall det. Allikevel er italiensk kvinner og menn, slanke og sunne. De spiser sjokolade, drikker rødvin og is, men har altså ikke de samme sykdommene som oss nordmenn.

Les også: Slik spiser du sunt

Hvorfor det? Middelhavskosten. De spiser sunt og beveger seg mer enn mange andre europeere. Til tross for at de kanskje drikker litt mer. Italienske kvinner blir 85 år i snitt, det er mer enn norske kvinner. Bare japanske kvinner blir eldre enn de italienske.

Det finnes undersøkelser som tyder på at middelhavsdietten med mye frukt, grønnsaker, olivenolje og nøtter kan redusere faren for hjerteinfarkt og hjerneslag.

UIO.no

Middelhavskost består av mye fisk og grønt, sunne olivenolje, bær, nøtter, egg og grove kornprodukter. Men også rødvin i moderate mengder, er endel av italienernes kosthold, om ikke daglig, så ofte nok. Smaken av Italia, hva er den for deg? Bruk kommentarfeltet om du ønsker å dele.

Smaken av Italia

Bildet er tatt av Steve Buissinne fra Pixabay

Smaken av Italia

Les også: Slik tilbereder du Bacalao

Italiensk vin

Italiensk rødvin har en historie som går langt tilbake i tid og er tett knyttet til landets kultur og landskap. Fra de frodige vinmarkene i Toscana til de solrike åsene i Piemonte, har Italia fostret en rik arv av vinfremstilling som går gjennom århundrer.

En av de mest ikoniske rødvinstyper fra Italia er Chianti.

Dette er en vin laget hovedsakelig av Sangiovese-druer og er kjent for sin fruktige smak og karakteristiske aromaer. Langsommere viner som Barolo og Barbaresco fra Piemonte-regionen har også vunnet internasjonal anerkjennelse. særlig for sin kompleksitet og evne til å eldes vakkert over tid.

Italia er ikke bare kjent for noen få berømte vintyper, men for sin utrolige variasjon og mangfold av røde viner.

Fra det nordlige Italia, der Nebbiolo-druen skaper kraftige og tanninrike viner, til det sørlige Italia. Her hvor varme klimaer gir opphav til fyldige og fruktige viner som Primitivo og Nero d’Avola. Landet er en skattekiste av smaker og aromaer.

Noen av de andre bemerkelsesverdige røde vintypene inkluderer Amarone, Valpolicella, og Brunello di Montalcino, som hver har sin unike karakter og historie.

Gå i en italiensk ostedisk og plukk deg ut noen deilige oster og du vil gremmes når du kommer tilbake til Norge. Utvalget og smakene her hjemme er ikke i nærheten av hva du får i Italia.

Italiensk mat er like legendarisk som landets vin. Den italienske matkulturen er kjent for sin enkelhet og bruk av kvalitetsingredienser. Fra pasta til pizza, oster til olivenolje, er maten en perfekt partner til de røde vinene som landet produserer.

Smakene

Vi har vært innom pizzaen, vi har heller ikke glemt ostene og vinene, men også pastaen er italienerne kjent for. Fersk pasta, helt åpenbart. Kanskje er spagetti Bolognese den pastaen vi elsker mest, her hjemme og som er mest kjent for oss.

En god bolognese skal smake mye. Kjøtt med litt fettinnhold, som karbonadedeig kan brukes, men du må ha italienske tomater, gjerne Mutti. Ikke glem hvitløk, vin, gulrot, stangselleri og bacon. Husk stjerneanis, laurbærblad, timian basilikum og salt, og pepper.

La Bolognesen putre i lang tid, gjerne flere timer, for å få fram de aller beste smakene. Vi vet at Eivind Helstrøm har en god oppskrift på denne retten.

Bruk alltid fersk pasta, fersk revet parmesan og basilikumblader på toppen. Du kan med fordel servere fersk Focaccia til denne retten. Smaken av Italia er altså fullkomne nytelse.

Det er smaken av Italia for oss, særlig om vi får en god italiensk rødvin servert til. Og med italiensk is til dessert, selvsagt.

Velbekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest