Sommeren gjør nordmenn rikere enn ellers i året, ikke alle, men mange får feriepenger og skattepenger samtidig. Feriepengene blir ofte utbetalt i stedet for- eller i tillegg til siste lønn før sommerferien, skattepengene du har til gode, for å betalt for mye skatt i fjor, kommer 25. juni i år. 

Feriepengene

Det gjør at mange nordmenn har langt mer penger mellom hendene i denne perioden, penger det kan være smart å sette deler av; til side når behovet melder seg. Hr du f.eks en regningskonto som det trekkes regninger av hver måned, dett inn en ekstra buffer der, slik at du har til dagene som kommer.

Feriepengene utgjør 10,2% av feriepengegrunnlaget, din årslønn avgjør summen på dine feriepenger.

Om sommerferien er allerede bestilt, bør du sette opp et feriebudsjett så du vet hvor myr du kan bruke gjennom hele ferien. Har du ennå ikke betalt reisen, kan det være smart å bruke et kredittkort som har reiseforsikring og rabatter for reisen, spesielt om du skal bo på hotell og fly til destinasjon.

Har man mye penger på konto er det lett å bruke de også.

– Om du og din familie føler dere har god råd og vil bruke pengene på en skikkelig lang og deilig sommerferie, så er det helt sikkert riktig for dere å gjøre. Mulig er det viktig for både store å små å få bryte hverdagen ved å reise vekk og leve late dager på hytte, hotell, med familien man sjeldent ser ellers i året, eller ved at man leier en leilighet et sted det er fristende å bo.

Pengen som kommer inn denne sommeren kommer ikke tilbake, ved å vite hva de går til ved å sette opp et budsjett, vil det være mulig å få pengene til å vare lengre. Sommeren er lang, alt koster penger. Ikke bruk mer enn nødvendig nå lommeboka er på det tykkeste.

Skattepengene

Det er lett å gjøre en stor og viktig feil når man får beskjed om at det er penger til gode for fjorårets skatteinnbetaling. Penger til gode er flott, da lar man være å sjekke om selvangivelsen er riktig. Det kan være dumt, fordi det kan være at du skal ha enda mer penger til gode. Derfor skal du legge deg til en god vane å sjekke selvangivelsen hvert år, svært nøye.

Noen er i den situasjon til å få restskatt, det bør du ha i bakhodet, men ikke bruk feriepengene til å betale baksmellen. Ta kontakt med ditt ligningskontor så får du en gunstig tilbake-betalingsplan. Har du betalt for lite skatt er du selvsagt forpliktet til å betale inn det du har betalt for lite i forhold til ditt skattekort, men ikke la det ødelegge sommeren og ferien din.

3.7 millioner nordmenn har ennå ikke registrert seg elektronisk hos Skatteetaten.no, det bør du gjøre snarest for lettere å få tilgang til din informasjon med alt som har med din ligning og selvangivelse å gjøre. Det er så enkelt at du kan registrere deg med din bank-brikke. Leverer du selvangivelsen i papirform, kan du risikere å få tilbake skattepengene langt senere neste år. Det bør være god nok grunn til å registrere seg på nett.

Fristen for å endre, levere eller søke om utsettelse av selvangivelse er 30. april.

Når du endelig får mye penger mellom hendene er det smart å sette av litt til trangere tider, samtidig som at det bør være rom for å kose seg litt ekstra gjennom en lang og forhåpentligvis varm og solrik sommer.

 

Foto:/ Flickr/ Ben Andreas Harding

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Chelsea tapte- Liverpool vinner Premier League!

http://www.youtube.com/watch?v=xx0Ru_1zPVk Chelsea taper nesten aldri hjemme, men tapte for Sunderland. Liverpool har nå ligagullet i sin hule hånd og mister...

Vellykket eller mislykket? Sliter du?

Er du redd for hva andre mener om deg? Er du opptatt av at naboene skal synes at du er...

Lukk