De fleste som har fulgt Manchester United den seneste tiden, skjønner at det blir store utskiftninger i troppen til Ole Gunnar Solskjær, som kan handle nye spillere fra 9. juni. Som sjef på Old Trafford, har han ansvaret for at laget skal vinne så mange kamper som mulig, da må de råtne eggene ut av kurven – litt brennkvikt.

Allerede 9. juni åpner overgangsvinduet for Premier League og varer til 31. august. Nordmannen råder over en stor stall med spillere, flere av disse står allerede uten kontrakt, noen vil bli satt på transfer-listen andre vil få beskjed om at de er en del av framtiden til Manchester United. En spiller som mange peker på som det største problemet for Solskjær, er en spiller som ikke spiller mye fotball.

Mannen med gullbuksene, mannen som klarte å tuske til seg mer penger enn noen andre i Manchester United-stallen, når han kom fra Arsenal i bytte med Henrikh Mkhitarjan, nemlig, Alexis Sánchez. Kanskje tidenes flopp i engelsk fotball, har ikke levert over hodet og kostet klubben millioner av pund. I skrivende stund runder lønnsutgiftene hele £30 millioner, og spilleren har ikke spilt 30 fulle kamper engang. Slikt kan ruinere en fotballklubb, heldigvis for Manchester United, er det penger nok i den klubben.

Solskjær kan handle fra 9. juni, fordi overgangsvinduet ble endret i fjor sommer, for å gi alle lag muligheten til å handle ferdig innen 31. august.
Solskjær kan handle fra 9. juni

Manchester United er en falmende stjerne på fotball-himmelen, kan Solskjær berge stumpene? Foto: Pixabay

Grunnen til at lønna til Sánchez er et problem, er ikke bare at han ikke spiller fotball og tapper klubben for enorme beløp, men det faktum at andre spillere, som spillere mye mer og gjør det godt sportslig, åpenbart vil ha mer i lønn. David de Gea, en av de beste målvaktene på kloden, går og venter på ny og forbedret kontrakt og vi ser hva det gjør med konsentrasjonen hans. Spanjolen slipper inn tabbemål i hver eneste kamp, som påfører Solskjær bitre nedsalg og dårlige resultater.

Å sette inn reservemålvakten blir som å pisse i buksa for å holde varmen, det holder en stakket stund. David de Gea har vært tryggheten personlig, blitt kåret til klubbens beste spiller i fire av de fem foregående sesongene, men har sluppet inn flest mål i sin karriere denne sesongen. Det er selvsagt svært uheldig for den nye manageren også.

Paul Pogba, franskmannen som ble verdensmester i fjor sommer, har ikke levert varene, han flørter med Real Madrid og vil forlange en enorm lønnsøkning for å bli værende på Old Trafford, kanskje bør Solskjær selge og heller handle nytt. Pogba blir uansett ingen billig spiller for Zinedine Zidane – som har tatt over storklubben på ny.

Vi har vært inne på det før, Ole Gunnar Solskjær, har tatt på seg litt av et ansvar. Nå kan han endelig få vise hva han duger til. Kjøper han spillere som kommer inn på laget og blir en suksess, blir jobben utvilsomt enklere. Men det er lettere sagt enn gjort. Stjernene skal fungere med hverandre, det er mange kritiserer som skal på plass, ikke bare på banen, men også det sosiale utenfor fotballen med familie og alt som følger med. Manageren er viktig også i en slik fase.

Fra 9. juni kan altså Solskjær begynne å bygge sitt Manchester United, men du vil neppe få se mange nordmenn komme inn portene på Old Trafford denne gang, noe Solskjær fikk kritikk for da han tok over Cardiff og fylte stallen med gode venner fra Norge. Ryktebørsen kommer til å bli fylt med store navn og enorme summer. Det er ventet at den nye sjefen vil få handle fritt så lenge han selger spillere først. Det alene blir ingen enkel oppgave. Alexis Sánchez er ferdig i Premier League for godt, da ingen lag har råd til hans lønnskrav.

Ekspertene mener det er viktig at managere for de største klubbene i det minste får et par overgangsvindu, for å kunne bygge sitt eget lag, før man blir bedømt på jobben man gjør. Det betyr at Solskjær bør få sommerens overgangsvindu som stenger 31. august og minst et til. Som er fra 1. januar – 31. januar 2020. Men det er betydelig vanskeligere å kjøpe midt i sesongen, når lagene er i full gang med kamper. Det er i sommer Solskjær bør gjøre en meget viktig jobb. Fjerne alt ‘ugresset’ i klubben og få inn nytt ‘friskt, grønt gress’ som kan gro og vokse seg inn i fansens hjerter over lang tid.

Det er også kristianunderens filosofi. Handle ungt og investere på lang sikt.

Interessen for Manchester United er enorm i Norge og i norske medier, men den er mye større i England og nesten like stor i verden for øvrig. Få lag har større fanbase enn klubben som ledes av en norsk fotballtrener, det hele er fortsatt surrealistisk, men også utrolig spennende. De fleste nordmenn med sundt bondevett, ønsker selvsagt at Ole Gunnar Solskjær skal lykkes i jobben. Derfor vil vi finne flere navn på gode spillere, flere ganger daglig i norske nettaviser, som linkes til Manchester United, gjerne som redningsmann for storklubben.

Lykkes Manchester United å ta seg til Champions League, via å bli nummer fire på Premier League-tabellen, vil det genere et hakk opp på kvaliteten av spillere som takker ja til å spille på Old Trafford. To kamper og seks poeng å sloss om, det kan være for lite når det er tre poeng opp til den viktige fjerdeplassen, når lagene man sloss med er Chelsea og Arsenal, blir det ikke enklere.

Målsetningene for eierne, styret og alle som elsker Manchester United er selvsagt å vinne trofeer, aller helst de gjeveste som Premier League og Champions League. Men, når vi ser hva Manchester United driver med på fotballbanen, sammenlignet med Barcelona, Ajax, Liverpool og Manchester City, er det lysår mellom kvaliteten på lagene. Her snakker vi Fiat mot Lamborghini. Gampefotball, måk og mæl mot tiki-taka og kvalitetsfotball.

Derfor er jobben Ole Gunnar Solskjær har takket ja til, så vanskelig.

Han har til nå forsøkt å kopiere sin mentor, Sir Alex Ferguson. Men hvor smart er det egentlig? Bør han ikke bygge sitt eget lag på egne premisser og bli husket for å gå sine egne veier, framfor å forsøke å bli en legende som ikke lar seg kopiere? Vi bare spør.

Skal Solskjær lykkes må han vise at han har Manchester United-DNAet og få spillerne sine til å forstå hva det betyr å ikle seg den røde drakta. Da nytter det ikke å løpe rundt på banen som antiloper med forherlige tanker om seg selv og egne ferdigheter. Man må rett og slett lære spillerne å blø for drakta, spille hverandre gode gjennom iherdig innsats og løpe mer enn det andre laget. Statistikken viser at Pogba og co. sluttet å løpe idet Solskjær fikk sin permanente kontrakt. Det er i grunnen ganske dårlig gjort.

Det tyder også på at det er en feilslått mentalitet i spillergruppa, der spillerne lett snur ryggen til sjefen og ‘kaster ham under bussen’ for å berge sitt eget skinn. Det er disse spillerne med feil innstilling til hva det betyr å spille for Manchester United, Solskjær må få vekk. Den innstillingene flere av spillerne har vist i det siste, ville aldri ha skjedd under Fergusons regime, spillerene hadde ikke tatt sjansen. Den respekten mangler sannsynligvis Solskjær ennå.

Tenk hvilke erfaringer Pep Guardiola og Jürgen Klopp sitter på, med sine karrierer som managere. Ja, Solskjær har da fått litt luft under vingene han også, men langt mer som spiller enn som manager. Så langt i sin karriere har han noen suksessfylte år i Molde, få måneder i Cardiff og enda kortere tid i Manchester United. Skal den falmende storklubben unngå å miste ansikt fullstendig – bør selvsagt nordmannen få tid til å snu den negative trenden. Spørsmålet er, skulle nær sagt som vanlig, om styret og eierne har tid nok.

Uansett hvilke spillere og store navn som kommer til Old Trafford, har man ikke den riktige innstillingen, er man ikke viktig nok for laget. Det er mellom ørene suksessen til den enkelte spiller sitter, det er den viktigste jobben Ole Gunnar Solskjær må gjøre. Få spillerne til å tro på hans langsiktige plan og fotballfilosofi.

Full pupp og rett på mål.

Vargas

Pin It on Pinterest