Somaliske kvinner kommer fra et krigsherjet land, der mange ikke kan hverken lese eller skrive. De kommer til Norge med et helt annet syn på det å være mor enn i det afrikanske landet, som de siste årene har vært i media av andre grunner enn krig. Bording, ran og kidnapping av  båter  av pirater, utenfor den somaliske kysten-

Somaliske kvinner har ingen som taler sin sak når de kommer til et fremmed land, og kan fort komme i konflikt med norske myndigheter når de kommer til Norge. De har helt andre leveregler, og dasker mer enn gjerne poden på rumpa om det ikke blir gjort som fortalt.


Somaliske kvinner i konflikt med barnevernet Foto: NRK.no

  • Anslagsvis 300.000 barn i Norge lever hele eller deler av sin oppvekst med alvorlig omsorgssvikt. Undersøkelser viser at mer enn 200.00 barn lever med rusmisbrukende og/eller psykisk syke foreldre. 80.000 barn har opplevd grov vold fra sine nære omsorgspersoner en eller flere ganger.
  • I alt 46.500 barn og unge tok imot tiltak fra barnevernet i 2009. Det er 2.300 flere enn året før, en økning på 5,3 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Alle barn har rett på skolegang, enten de et er norske eller av utenlands opprinnelse. At barnevernet henter barn i familier som ikke har klart å integreres i samfunn er muligens riktig, men ville det ikke være mer riktig å hjelpe foreldrene først?

– En analfabet kvinne er ikke mye til mor enten det er i Norge eller et annet sted, og det ville vært langt mer riktig at de flyktninger som kommer til Norge med mindre barn, fikk hjelp til å lære seg de helt elementære leveregler og hjelp til å kunne være mor?

– Det har vokst fram en dyp mistro til barnevernet i det somaliske miljøet, sier Hassan Ali Omar, styreleder i Internasjonal Somalisk Forum i Norge (Inter Som – Norge).

Forumet sendte nylig en klage basert på somalieres opplevelser til Fylkesmannen i Oslo og Akershus der de anklager barnevernsansatte for korrupsjon, maktmisbruk og for å være for dårlige på dialog og kulturell kompetanse.

Kulturkollisjon. Somalia og Norge er så forskjellig på alle måter. Men en mor er glad i sine barn, enten de kommer fra Afrika eller Europa, og de aller fleste mødre vet best for sine barn og ønsker å være sammen med dem.

Barnevernet gjør helt sikkert så godt de kan, men noen ganger kan man få mistanke om at de gjør vondt verre-

Har ikke  de fleste barn det best hos sin mor?

Den norsk-somaliske forfatteren Amal Aden, som i 2008 utga boken «Se oss – bekymringsmelding fra en ung norsk-somalisk kvinne» om urovekkende trekk ved somalisk barneoppdragelse, mener det somaliske miljøet må gå i seg selv istedenfor å legge skylden på barnevernet.

– Somaliere må slutte å synes synd på seg selv. Fremdeles er vold en del av barneoppdragelsen i mange somaliske familier, og mange barn får ikke særlig frihet. De orker ikke foreldrenes opprinnelseskultur, de vil ha venner, fritid og leve vanlig, men det får de ikke lov til. I mange somaliske hjem er det en skikkelig kamp mellom foreldrene og barna, forteller hun.

Bor man i et vestlig land så bør man følge de regler og normer det er i landet, også når det kommer til barneoppdragelse-


http://www.ung.no/barnevern/

Vargas

Kilde

 http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10086620

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7652151

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvilket filmminne husker du best?

 Film er best på egen hjemmekino-  Det er utallige gode filmer som er kommet de siste årene og i år,...

Sommeren nærmere seg- har du planene klare?

Hytta, sjøen, syden, bilferie eller skal du bare være hjemme? Nå kommer sommeren enten været er bra eller dårlig. 1....

Lukk