Sosiale medier- hvor avhengig er du? Ungdom fra 13 år og oppover til fylte 20 år har tilgang på Internett nesten hele døgnet. Er de ikke hjemme eller på skolen har de en type smart-telefon som gjør at de er på nett med et par tastetrykk.

Å gå glipp av ting som skjer på Twitter, Instagram eller Facebook er ikke noe tema. Noen er 100% avhengig, andre klarer å legge vekk «omverdenen» en stakket stund. Hvor avhengig er du?

I cyberspace møtes mennesker, vi skaffer oss relasjoner, noen flørter, andre finner venner for livet. Vi nordmenn er blant de beste i verden på å være sosiale via Internett, på velkjente sosiale medier- der mennesker møtes.

– Årsaken til at mange velger å bruke det meste av sin egen fritid og store deler av arbeidstiden på å være sosiale, eller lese om andre som er det- er et komplisert spørsmål å svare konkret på. Via cyberspace kan vi få bekreftelse for egne meninger, uttrykke oss i plenum uten å rødme og vi kan bli sett av mange på en gang.

Det gir mange en tilfredsstillende følelse av å være viktig og en del av fellesskapet.

Sosiale medier- hvor avhengig er du?

Som sultne og utmagrede løver jakter de fleste av oss rundt på world wide web. Vi håper på å få aksept for vår tweet, våre kloke ord på Facebook som helst bør belønnes med «likes» og hundrevis av kommentarer i enda et blogginnlegg som noen har skrevet bedre før deg. Vi higer etter å bli oppdaget for den vi er, eller i verste fall- den vi prøver å være.

Sosiale medier- hvor avhengig er du?

Vi søker ikke bare oppmerksomhet selv, men vi er på jakt etter informasjon hvor søkesystemet løper løpsk i et mønster som kan ligne på avhengighet. En nettside endrer seg i det den oppdateres, det kan bety at du går glipp av noe andre har fått med seg.

Tegn på avhengighet:

1. Du er opptatt av hva eks-kjærester gjør på fritiden, noe du følger via Facebook

2. Du blir uvell og svetter ved tanken av å måtte logge av

3. Du bruker mer enn to timer på sosiale medier pr. dag

4. Du sover mindre og er urolig på natten fordi du logget av sent

5. Du er på Facebook og andre sosiale medier på skolen eller på jobben.

Vær bevisst på å ha dager i løpet av uken der du ikke er innom PC´n i det hele tatt. Ta pauser fra cyberspace og vis for deg selv at det er du som er sjefen og har full kontroll.

– En person som lever sitt liv foran en PC-skjerm kan også være den som slenger med leppa i kommentarfelt, hos bloggere eller i diverse nettaviser og andre forum. Et «nett-troll» eller «blogg-troll» er en slik person som ikke klarer å se andres mening som saklig, men som et angrep på seg selv hvis meningen ikke stemmer med hans/ hennes.

Du kan ha Internett-avhengighet uten å vite det, men sitter du time etter time og surfer intetanende og leser masse unyttig informasjon. Bare for å være tilgjengelig «om det skjer noe» så er du definitivt avhengig.

Vil du ha livet ditt tilbake og kjenne på at det ikke er så viktig hva som skjer i cyberspace så har du to valg som hjelper. Du kan velge å logge av, og faktisk slå av PC´n. Jo, det finnes en av knapp på alle maskiner. Eller du kan søke profesjonell hjelp via din fastlege.

Foto:/ Flickr/  audracusack

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
2014 året du skal bli enda vakrere…

På livets vei møter man mang en skapning noen tykke og smale, noen vakre og vene, andre lange og tynne....

Vær Ego Petter Northug!

Vær Ego Petter Northug! For å kjempe om å være best i verden i årene som kommer i viktige mesterskap,...

Lukk