Sparetips til blakke studenter som ikke eier nåla i veggen eller har penger til verken mat eller klær. Som student tvinges du til å være frekk, kreativ og sparsommelig, på én gang. Om du skal komme deg gjennom skoleåret, som er krevende nok i seg selv – må du snu på hver eneste krone.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Selge alt

Gå ut i fra at du må klare deg selv i det daglig, du får en skjerv fra foreldrene dine når du er hjemme på ferie. Ellers er det lite å hente fra den nærmeste familien. Og det er flaut å nedrig å samle tomflasker for å få penger til melk og brød.

Les også: Billigste påskesnadder finner du her

Da er gode råd dyre nok, men her kommer noen råd som gjør hverdagen din lire enklere. Sparetips til blakke studenter som lever fra hånd til munn, handler om å overleve med selvrespekten intakt.

Som student har du neppe mye å selge, men kanskje du kjenner noen som har garasjen, loftet, hytta eller huset fullt med “skrot”? Da benytter du de fire neste helgene, til å gjøre en innsats. Fortell at du kan bidra med rydde, om du får lov til å selge det som finnes av verdi. Du kan bli rik, vi bare nevner det.

Etter at semesteravgiften er betalt, er det mange som ikke har så veldig mye mer å bruke – per måned. Det kan du gjøre noe med selv, vær grådig, nøktern, men også smart. Ikke bruk penger du ikke har.

Som medlem i fagforbundet får du en rekke fordeler som student, du betaler kun 250 kr per halvår. Det er penger du tjener igjen veldig raskt.

Sparetips til blakke studenter
Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay 

Sparetips

Her er flere gode råd til blakke studenter:

 • Sett opp et budsjett, det er kjedelig, men viktig
 • Jobb ved siden av studiene
 • Kutt ned på alle unødvendige kostnader, inkludert festing og alkohol i helgene
 • Du kan feste når du har råd til det – om noen år – kvitt deg med FOMO-ene
 • Start en kronerulling på Facebook med overskrift: “hjelp, jeg er fattig student”
 • Dropp dyre reiser og ferieturer
 • Gjør det gøy å spare, tell opp sparepengene dine daglig
 • Butikkene kaster fullgod mat, denne finner du i en container i nærheten, spis den
 • Benytt deg av appen TooGoodToGo å få mat til sterkt redusert pris
 • Bak brød selv og smør matpakke, daglig – ikke handle på bensinstasjon eller kiosk
 • 1 halvliter brus daglig blir 171,50 per uke – dropp brusen!
 • Når det kniper, lån penger av folk du stoler på, men kun om du slipper renter
 • Spis billig mat, suppe, nudler, pasta, omelett eller toast – du baker jo brødet selv
 • Pass på alle rettigheter du har, stipend, strømstøtte o.l. her er det mye penger å hente
 • Benytt deg av alle fordeler med å være student, kollektivtransport, nettabonnement og studentrabatter osv.

Ifølge Norsk studentorganisasjon (NSO) vil norske studenter gå 6000 kroner i minus hver måned dette vårsemesteret

NRK.no

Ferske studenter tror de må kjøpe alle bøker som står på pensumlisten. Det er bare tull, de fleste bøkene blir ikke engang åpnet, og vet du at du ha bøker, kjøp brukte. Her er det mye penger å spare.

Les også: Utbytteaksjer – veien til rikdom?

inviter gjerne venner eller medelever på besøk, men ikke be de på middag, be de ta med maten selv. Så blir det sosialt og hyggelig, men et spleiselag isteden.

Studenter

I den norsk skolen, er det dessverre manglende undervisning om privatøkonomi, som burde ha vært endel av pensum, enten i norsk eller matematikk. Sparetips til blakke studenter handler om å klare seg i hverdagen.

For din privatøkonomi, fra fødsel til grav er ditt anliggende og kun ditt. For de aller fleste av oss kan økonomien nesten alltid bli bedre, fordi alt koster penger – og i Norge er det mest dyrt nå.

Som student, lærer du deg raskt å utnytte de få resursene du har, du klemmer lenge på den ene majonestuben og er dritt lei både ris og nudler, når du endelig er ferdig utdannet. Og du er også ferdig med å være blakk – du går utvilsomt lysere tider i møte om du har kontroll på forbruket.

Studietiden er en kostbar tid som krever en ryddig og strukturert økonomisk orden. Ikke fordi du bruker så mye penger, men fordi du lever på studielån og eller stipend. Det er neppe nok for de fleste.

Helst bør du sette opp et budsjett slik at man vet hvilke summer som kan brukes til enhver tid. En selvfølge for mange, en sjeldenhet for noen. Å vite hva man har for å ikke bli blakk, er viktig for å ha økonomisk kontroll.

Har du spørsmål om privatøkonomi – spør i vei, du kan være anonym i våre kommentarfelt.

Vargas

Pin It on Pinterest